ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ιστορίες και πράγματα που μου έμαθε ο Αργύρης Μπακιρτζής

Είναι ή δεν είναι οι Χειμερινοί Κολυμβητές το καλύτερο ελληνικό συγκρότημα που έχει υπάρξει;

Μετά από μία συναυλία των Χειμερινών Κολυμβητών θα φύγεις πάντα με ένα πολύ όμορφο συναίσθημα και με πολλές σημειώσεις. Πολλές από τις ιστορίες που λέει ο Αργύρης Μπακιρτζής πριν τα τραγούδια τους, τις ξέρεις και περιμένεις να τις ξαναακούσεις, πολλές είναι καινούριες και κάποιες είναι ένας συνδυασμός. Οι Χειμερινοί Κολυμβητές γεμίζουν όλους τους χώρους που παίζουν με άτομα όλων των ηλικιών και αποδεικνύουν ότι οι ωραίες παρέες πάντα πετυχαίνουν. Με αφορμή τις συναυλίες τους στην Αθήνα στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, όπου φυσικά πήγαμε, γράφουμε μερικές ιστορίες και πράγματα που έχουμε μάθει στα διαλείμματα μεταξύ των τραγουδιών τους.

 

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ ΜΩΡΟ ΤΟ ΛΕΝΕ «Ο ΞΕΝΟΣ»

Ή το λέγανε. Έτσι είπε μια φορά ο Αργύρης Μπακιρτζής και δεν το ξεχάσαμε. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη σύνθεση ή τους στίχους του τραγουδιού των Χειμερινών Κολυμβητών ‘Ο Ξένος‘. Είναι όμως πολύ κλασικό να ακούμε από τον Αργύρη Μπακιρτζή ένα fun trivia με αφορμή κάποιο τραγούδι. Αυτό που αφορά το τραγούδι είναι ότι γράφτηκε στο ΚΤΕΛ Ξάνθη-Θεσσαλονίκη με κάποιον που μόλις είχε γνωρίσει.

Ο ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΟΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΚΑΙ ΜΠΑΡΜΠΑ-ΣΤΑΥΡΟΣ

Δύο πολύ συχνές αναφορές του Μπακιρτζή είναι στον Γιώργο Κατσαρό (Θεολογίτη) και Σταύρο Καραμανιώλα. Το μεγάλο τους κοινό ήταν ότι έβλεπαν και οι δύο πάντα τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά.

Ο Γιώργος Κατσαρός θεωρείται ο πρώτος Έλληνας που έκανε δίσκο ηχογραφώντας ρεμπέτικα  στην Αμερική. Έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του εκεί και γνωριζόταν με τον Αλ Καπόνε, τον οποίο φώναζε Αλέκο Καπώνη. Πέθανε σε ηλικία 107 ετών από ατύχημα.

Ο Σταύρος Καραμανιώλας, ή αλλιώς μπαρμπα-Σταύρος έγινε πολύ φίλος με τον Αργύρη Μπακιρτζή επειδή είχαν δίπλα τα σπίτια τους στο Καζαβίτι της Θάσου. Ο Μπαρμπα-Σταύρος συνήθιζε να διαβάζει τα ποιήματά του στο καφενείο του χωριού και ο Μπακιρτζής εντυπωσιάστηκε από το βάθος της απλότητάς τους και του είπε να συνεργαστούν. Όταν ο μπαρμπα-Σταύρος ήταν 80 και ο Κατσαρός 99 χρονών, ο Κατσαρός φώναζε τον μπαρμπα-Σταύρο «μικρό» κάτι που θα μας αναφέρει πάντα στις συναυλίες ο Μπακιρτζής. Και ο μπαρμπα-Σταύρος έφτασε τα 103 σίγουρα και σύμφωνα με κάποιους άλλους ήταν και ακόμη μεγαλύτερος όταν πέθανε. Fun trivia: Ήταν εξαιρετικός χορευτής και χόρευε πολύ τολμηρό τανγκό.

ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ-ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΤΟΡΑ

Όταν κάποτε σε μεγάλη ηλικία ο μπαρμπα-Σταύρος έπινε τον καφέ του στο καφενείο, η σερβιτόρα του κέρασε τον καφέ. Εκείνος χάρηκε πολύ ότι περνάει ακόμη η μπογιά του και της έγραψε το τραγούδι ‘Ο Καφές’. Κάποιοι από τους στίχους είναι αυτοί:

«Ωραίος ο καφές, ωραίος κι ο μπουφές

ωραία κι η κυρία που σερβίρει.

Ωραίος ο καφές, ωραίος κι ο μπουφές

τραγούδι να της κάνουμε, Αργύρη»

ΤΟ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ

Ο Χρήστος Ραζάκος, μόνιμος υποψήφιος του ΚΚΕ δεν είχε λεφτά να πάει με τους φίλους του στο Καϊμακτσαλάν για τα Χριστούγεννα και έκατσε στην Καβάλα. Έγραψε τότε το τραγούδι «Καϊμακτσαλάν» και το μελοποίησε ένας από εκείνους που είχαν πάει. «Άλλοι έχουνε τα πλούτη, άλλοι έχουν τα λεφτά, κι άλλοι στη ζωή ετούτη έχουν μόνο τον νταλγκά […] άλλοι δεν έχουν που να παν κι άλλοι τραβάν Καϊμακτσαλάν» λένε οι στίχοι.

Η ΕΞ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

Το τραγούδι οι ‘Δακοκτόνοι’ γραμμένο από τον μπαρμπα-Σταύρο αναφέρεται στις δακοκτονίες που γίνονται στις ελιές που πιάνουν δάκο. Κατηγορίες ότι παίρναν γεωπόνους που δεν δούλευαν καλά ή πληρώνονταν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι δούλευαν, σε συνδυασμό με την υπουργοποίηση του αρχηγού της Greenpeace στο ΠΑΣΟΚ την εποχή που βγήκε το τραγούδι, το κάνουν -όπως λέει ο Μπακιρτζής κάθε φορά πριν το παίξουν- την «εξ αριστερών κριτική της Οικολογίας». Το τραγούδι αυτό μάλιστα το είχε δει η κόρη ενός φίλου του Αργύρη Μπακιρτζή σε βιτρίνες στο Τόκυο, ενώ στη Νότιο Κορέα βρισκόταν στην 4η θέση πάνω από τους Rolling Stones που ήταν στην 7η στα charts ενός site. Όταν ο Αργύρης Μπακιρτζής λέει αυτή την ιστορία έχει μια περηφάνια και μια συστολή μαζί επειδή ξέρει πόσο απίστευτη ακούγεται. Παρόμοια τύχη είχα και οι ‘Ακατανίκητοι Εραστές’ του Τσιώλη, που στην Ελλάδα έκαναν αρνητικό αριθμό εισιτηρίων, ενώ στο Τόκυο επιτυχία.

Και ένα fun trivia που μας λέει: Στην οδό Σβώλου στη Θεσσαλονίκη υπήρχε ένας έμπορος ελαιών με όνομα Αθανάσιος Δάκος.

ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΚΑΒΡΙΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΒΕΡΗ

Η Ζωή

Κάτω απ’ το χώμα εδώ η ζωή

μακραίνει

κι όλο χτενίζουμε

του διπλανού μας τα μαλλιά

κι ο ένας του άλλου

κόβουμε τα νύχια.

~

Και κάθε νύχτα οι πιο παλιοί

νιώθουν του φρέσκου διπλανού ν’ ανασηκώνονται

τα δάχτυλα βαριά

να ψηλαφούνε για ένα χάδι τρυφερό

τη σάρκα που έμεινε.

Και μας έχει πει για τον Γιάννη Βαρβέρη ότι συνήθιζε να λέει «Δεν θα είμαι στην κηδεία μου, οπότε γιατί να ανησυχώ;»

ΦΟΒΟΣ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΥ

Στο τραγούδι «Όταν θα ρθει το καλοκαίρι», ο στίχος συνεχίζει «δεν θα χω πλέον χέρι». Ένας φίλος του Αργύρη Μπακιρτζή γιατρός του είπε ότι αυτό ερμηνεύεται ως φόβος ευνουχισμού. Η αλήθεια είναι ότι ο Μπακιρτζής είχε χτυπήσει το χέρι του παίζοντας ποδόσφαιρο και κινδύνευε να του το κόψουν γι αυτό έγραψε αυτό το τραγουδάκι.

ΣΑΓΙΑΤ ΝΟΒΑ Ο ΑΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Το τραγούδι των Χειμερινών Κολυμβητών ‘Το αίμα του ροδιού’ μιλάει για την ιστορία του περιπλανώμενου τροβαδούρου Σαγιάτ Νοβά. Ο Σαγιάτ Νοβά ακολουθώντας ένα κίνημα της εποχής για την συνένωση των λαών, έγραφε τα ποιήματά του σε πολλές γλώσσες. Πριν πουν το τραγούδι ο Μπακιρτζής θα αναφερθεί και στην ταινία «Το χρώμα του ροδιού» του Σεργκέι Παρατζάνοφ. Η ταινία είναι καθαρά ποιητική και συμβολιστική. Είναι όμορφη αλλά δύσκολη να την παρακολουθήσεις και να την καταλάβεις. Το youtube την έχει ολόκληρη.

ΔΥΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Πρέπει να κάνουμε μπάνιο μόνο κάθε Σάββατο όπως γινόταν παλιότερα, γιατί χάνεται η μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος που είναι ξεχωριστή του καθενός και έτσι χωρίζουν τα ζευγάρια.

Να μένει το ζευγάρι ξεχωριστά. Ο μπαρμπα-Σταύρος συνήθιζε να μένει με τη γυναίκα του δυο μήνες το φθινόπωρο και δύο την άνοιξη, ο ένας στο πάνω χωριό κι άλλος στο κάτω για να προσέχουν τις κότες. Και έτσι λειτουργούσε και καλύτερα η σχέση. Μερικοί λένε καλύτερα τέσσερις και τέσσερις μήνες και άλλοι λένε ότι ακόμη καλύτερο να μένουν τα ζευγάρια έξι μήνες στο ένα μέρος ο ένας και στο άλλο ο άλλος και να συναντιούνται στη μέση κατά την αλλαγή βάρδιας.

Και μια και λέμε για το ζευγάρι, αυτό είναι το τραγούδι που έχει γράψει για τη γυναίκα του ο Αργύρης Μπακιρτζής.

 

Ο,ΤΙ ΧΑΣΑΜΕ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΡΟΥΜΕ Ή ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΡΟΥΜΕ;

Στο τραγούδι ‘Τώρα που παντρεύεσαι‘ ο στίχος στην τελευταία στροφή λέει «Στο χω πει πολλές φορές ό,τι χάσαμε δεν θα το ξαναβρούμε». Το τραγούδι αυτό είναι από τα πρώτα των Χειμερινών Κολυμβητών και συμπεριλαμβάνεται στον πρώτο τους δίσκο το 1981.  Πριν από αυτή τη στροφή οι Χειμερινοί Κολυμβητές σταματούσαν να παίζουν και έκαναν γκάλοπ στο κοινό τους. Ρωτούσαν θα βρούμε ό,τι χάσαμε ή δεν θα το ξαναβρούμε; Τα πρώτα χρόνια που κάναν το γκάλοπ όλοι οι νέοι απαντούσαν θα το βρούμε και όλοι οι γέροι απαντούσαν δεν θα το ξαναβρούμε. Όσο περνούσαν τα χρόνια οι νεότεροι απαντούσαν ότι δεν θα το ξαναβρούμε και οι γέροι ήταν οι αισιόδοξοι που λέγαν ότι θα το ξαναβρούμε. Τα τελευταία χρόνια ο Μπακιρτζής δεν κάνει το γκάλοπ αλλά μας λέει τα αποτελέσματα. Έτσι έχουν να περηφανεύονται ότι προέβλεψαν την κρίση.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΖΩΝΤΑΝΟΙ!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Συνέντευξη: Αν ο Gus G γινόταν αθάνατος, θα έκανε πρώτα μια μονομαχία με σπαθιά