ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v47: Ο Bob Dylan υπερασπίζεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας του

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Βιβλία από δω, βιβλία από εκεί, βιβλία στα σκουπίδια, βιβλία στη μουσική, βιβλία στη Σαντορίνη, βιβλία στο Instagram, βιβλία στο μετρό και όλα τα βιβλιοφιλικά νέα και links που κρατήσαμε από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο BOB DYLAN ΜΙΛΗΣΕ

Θα ήθελα πάρα πολύ να γράψω αυτόν τον τίτλο, “Ο Bob Dylan μίλησε”, και να μη γράψω τίποτα από κάτω. Έτσι, σκέτο. Μίλησε ο Bob Dylan. Τι είπε; Έχει καμιά σημασία εδώ που φτάσαμε; Παρακολουθεί κανείς; Οι πιουρίστες ακόμη βγάζουν καπνούς που του απονεμήθηκε το Νόμπελ όμως, οπότε εξακολουθεί να έχει πλάκα οτιδήποτε σχετίζεται με το θέμα.

Περίπου 7,5 μήνες μετά την ανακοίνωση του Νόμπελ Που Ακούστηκε Σε Όλο Τον Κόσμο ο Dylan, παρέα με το τζαζ πιανάκι του, έδωσε επιτέλους τη διάλεξη/δήλωση του. Μέσα στη ομιλία του ο τ̶ρ̶α̶γ̶ο̶υ̶δ̶ι̶σ̶τ̶ή̶ς̶, σ̶υ̶γ̶γ̶ρ̶α̶φ̶έ̶α̶ς̶, καλλιτέχνης μιλά σε βάθος για τα 3 λογοτεχνικά έργα που έχουν εμπνεύσει ολόκληρη την πορεία του: τον ‘Moby-Dick’ του Herman Melville, το ‘All Quiet on the Western Front’ του Erich Maria Remarque και την Οδύσσεια του Ομήρου.

27 λεπτά, 4,000 λέξεις, μουσικούλα και Bob Dylan να υπερασπίζεται το βραβείο του αναλύοντας τις μουσικές και λογοτεχνικές του επιρροές, τι άλλο θέλετε δηλαδή. Αν είστε περισσότερο οπτικός από ακουστικός τύπος, ορίστε και η απομαγνητοφώνηση.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

6 βιβλία έχω για εσάς σήμερα, αλλά θα μιλήσουμε για τα 5 εδώ και για το 6ο λίγο αργότερα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή η 6η κυκλοφορία. Θα το αφήσω έτσι με cliffhanger αυτό το κομμάτι, πάμε γρήγορα στα βιβλία.

Διπλό χτύπημα και πάλι από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, με μυθιστορήματα που μας έρχονται από την Πολωνία και την Ισπανία. Το γνωστότερο έργο της Olga Tokarczuk ‘Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί’ (‘Primeval and Other Times’, 1996) ασχολείται με την ιστορία της Πολωνίας κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, μέσα από τα μάτια τεσσάρων αρχαγγέλων που φυλάσσουν το χωριό Αρχέγονο, μια μικρογραφία της Ευρώπης που κατοικείται από εκκεντρικούς, αρχέτυπους χαρακτήρες, την πορεία των οποίων παρακολουθεί το μυθιστόρημα.

Τον τίτλο ‘Τα ανατρεπτικά βιβλία’ (‘Los libros repentinos’, 2015) έχει το πιο πρόσφατο μυθιστόρημα του Pablo Gutiérrez, ενός από τα σημαντικότερα νέα ονόματα της ισπανικής λογοτεχνίας. Η Ρέμε κλείνεται στο σπίτι της και διαβάζει ένα ένα τα βιβλία που φτάνουν κατά λάθος μέσα σε ένα κιβώτιο, λίγες ώρες μετά το θάνατο του άντρα της. Βλέπει στις σελίδες τους την ίδια τη ζωή της, μια ζωή γεμάτη απογοητεύσεις και συγκρατημένης σεξουαλικότητας. Όταν θα απελευθερωθεί από την απομόνωση της, τα βιβλία θα τη σπρώξουν να προχωρήσει σε ανατροπές και να ξεκινήσει τις δικές της εξεγέρσεις.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη μας έρχεται το ‘Η λήθη που θα γίνουμε’ (‘Oblivion: A Memoir, 2006) του Κολομβιανού Héctor Abad Faciolince, που αφηγείται την ιστορία του πατέρα του, του γιατρού Έκτορ Αµπάδ Γκόµες. Ένα σπαρακτικό βιβλίο για έναν άνθρωπο του οποίου η κριτική απέναντι στο καθεστώς της Κολομβίας οδήγησε στη δολοφονία του από παραστρατιωτικούς το 1987 και μια ακόμη ματιά σε μια από τις σκοτεινότερες περιόδους της Λατινοαμερικάνικης ιστορίας.

Και κάτι πολύ ενδιαφέρον: 2 διαφορετικοί, μικροί εκδοτικοί φέρνουν στα βιβλιοπωλεία, μέσα στην ίδια εβδομάδα, 2 ξεχωριστά βιβλία ενός σημαντικού σύγχρονου Μεξικανού συγγραφέα, του Juan Villoro, έργα του οποίου δεν έχουν μεταφραστεί ποτέ πριν στα ελληνικά.

Οι Εκδόσεις Κουκκίδα μας δίνουν τη συλλογή διηγημάτων ‘Οι ένοχοι’ (‘The Guilty’, 2007), στην οποία ο συγγραφέας εξερευνά τις βαθιές απογοητεύσεις και τους παραλογισμούς της ζωής στο Μεξικό και την τρελή πρωτεύουσα του και συναντά κατοικίδια ιγκουάνα, μαριάτσι τραγουδιστές, φορτηγατζήδες, αστέρια του ποδοσφαίρου και Αμερικανούς δημοσιογράφους. Οι Εκδόσεις Φιλύρα με τη σειρά τους μας παρουσιάζουν το μυθιστόρημα ‘Ο ύφαλος’ (‘Arrecife’, 2012), που ακολουθεί τον Μάριο καθώς ανοίγει την Πυραμίδα, μια ξενοδοχειακή μονάδα στην Καραϊβική, η οποία προσφέρει στους τουρίστες ελεγχόμενους κινδύνους, μέχρι που ένας δύτης βρίσκεται νεκρός.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

7 βιβλία από την πλευρά της Αμερικής για αυτή την εβδομάδα, που περιλαμβάνουν από πολυαναμενόμενα μυθιστορήματα διάσημων συγγραφέων μέχρι κόμικς, διάθεση να έχετε να διαβάζετε δηλαδή.

‘The Ministry of Utmost Happiness’ της Arundhati Roy, με τη συγγραφέα να γυρίζει στη μυθοπλασία 20 χρόνια μετά το ‘Θεό των Μικρών Πραγμάτων’, σε ένα βιβλίο που πλέκει τις ζωές χαρακτήρων καθώς αυτοί ταξιδεύουν από άκρη σε άκρη της Ινδίας, από τα χωριά του παλιού Δελχί και τη νέα πόλη, εξερευνώντας τα βουνά και τις κοιλάδες του Κασμίρ και ακόμη πιο πέρα, εκεί που ο πόλεμος είναι συνεχής και ο φόβος πανταχού παρών.

‘The Refrigerator Monologues’ της Catherynne M. Valente, εκεί που οι γυναίκες υπερήρωες και οι σύζυγοι και κοπέλες των υπερηρώων, που πάντα απαγάγονται από κακούς ή απλά παραχώνονται στο παρασκήνιο μέχρι η πλοκή να απαιτήσει την παρουσία τους, υψώνουν επιτέλους τις φωνές τους σε αυτή τη συλλογή αλληλένδετων ιστοριών.

‘The Answers’ της Catherine Lacey, που ακολουθεί τη Mary, μια γυναίκα που έχει παραλύσει από σωματικό πόνο, ανακαλύπτει μια μυστηριώδη θεραπεία και, για να πληρώσει την ακριβή επέμβαση, συμμετέχει σε ένα πείραμα που ονομάζεται “The Girlfriend Project”, όπου προσλαμβάνεται να υποδυθεί τη “συναισθηματική κοπέλα” για έναν άντρα, με τη Mary σύντομα να εμπλέκεται στη ζωή του πέρα από τα όρια του πρότζεκτ.

‘Dear Cyborgs’ του Eugene Lim, ένα βιβλίο που ξεκινά σαν μια ιστορία για 2 νεαρούς Αμερικανοασιάτες φίλους που συνδέονται μέσα από την αγάπη τους για τα κόμικς, ενώ ταυτόχρονα σε ένα εναλλακτικό ή μελλοντικό σύμπαν, μια ομάδα υπερηρώων συζητά για την κατάσταση της μοντέρνας κοινωνίας κατά τη διάρκεια της άδειας τους. Σίγουρα από τα πιο κούκου βιβλία που έχει παρουσιάσει ετούτη εδώ η στήλη, το αγαπώ ήδη.

‘The Gypsy Moth Summer’ της Julia Fierro, όπου το καλοκαίρι του 1992 μια επιδρομή ενός είδους σκόρου χτυπά το νησί Avalon, την ίδια ώρα που μια επιφανής λευκή γυναίκα επιστρέφει στις εκτάσεις της οικογένειας της μαζί με τον μαύρο σύζυγο της και τα παιδιά τους, ξεσηκώνοντας την κοινότητα του νησιού και βάζοντας σε κίνηση μια περίπλοκη ιστορία διαφυλετικής αγάπης και πάλης των τάξεων.

‘Boundless’ της Jillian Tamaki, με τη συγγραφέα των ‘This One Summer’ και ‘SuperMutant Magic Academy’ να επιστρέφει με ένα βιβλίο κομιξικών διηγημάτων αφιερωμένων στις μοντέρνες γυναίκες, με επίκεντρο την εικόνα και την αντίληψη του εαυτού τους και τα social media.

‘Magpie Murders’ του Anthony Horowitz, 2 βιβλία μυστηρίου σε 1, με την επιμελήτρια Susan Ryeland να λαμβάνει το χειρόγραφο του νέου βιβλίου ενός διάσημου συγγραφέα αστυνομικών βιβλίων και, όσο περισσότερο από το μυθιστόρημα διαβάζει (μαζί με τον αναγνώστη), ξεκινά να υποψιάζεται πως μέσα στις σελίδες του κρύβεται ένα βαθύτερο μυστήριο.

ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Αυτός εδώ ο κύριος που βλέπετε στο σύντομο βίντεο του ειδησεογραφικού AFP ονομάζεται Jose Alberto Gutierrez και είναι ένας από τους οδοκαθαριστές της Μπογκοτά.

Πριν 20 χρόνια βρήκε στα σκουπίδια μια έκδοση της ‘Anna Karenina’ και από τότε μαζεύει κάθε βιβλίο που θα συναντήσει στην πρωτεύουσα της Κολομβίας. Έχει μετατρέψει το μικρό σπίτι του σε μια ζωντανή βιβλιοθήκη 25,000 τόμων που είναι γνωστή στην κοινότητα σαν ‘Η δύναμη των λέξεων’ και δέχεται πια δωρεές από παντού. Ο Gutierrez δε δανείζει τα βιβλία που έχει συλλέξει, αλλά τα χαρίζει σε όσους τα χρειάζονται.

Ο ίδιος μιλά για το πως τα βιβλία τον μεταμόρφωσαν και θεωρεί την ανάγνωση και το μοίρασμα τους σημάδι ελπίδας και ειρήνης. Και πολύ, πολύ καλά τα λέει.

AND NOW, THIS

Στο Atlantis Books της Σαντορίνης, ένα από τα ομορφότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου (και δεν τα λέω εγώ αυτά, τα λένε όλοι αυτοί εδώ), φτιάχνουν βεράντα που θα έχει αιώρα, μαγευτική θέα στη θάλασσα και μπόλικα βιβλία στον ήλιο.

Δεν έχω λόγια.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Σε μια εβδομάδα που στο βιβλιοφιλικό Instagram κυριάρχησε το χάσταγκ #bookishpride, ένας τρόπος υποστήριξης της ελληνικής κοινότητας στον Pride μήνα που διανύουμε, βρήκα και μοιράζομαι και αυτή τη φορά τις αγαπημένες μου φωτογραφίες του #instavivlio.

#bookishpride  #prideweek #pride2017  

A post shared by Daphne Koumpa (@deadendmind) on

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ, ΔΥΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ

Σας είπα παραπάνω πως υπάρχει και μια 6η κυκλοφορία για αυτή την εβδομάδα. Ήρθε λοιπόν η ώρα να μιλήσουμε για την ‘Πετρούπολη’ (‘Petersburg’, 1916) του Andrei Bely. Το βιβλίο, ένα κλασικό έργο της Ρωσικής λογοτεχνίας, δεν είχε μεταφραστεί ποτέ μέχρι τώρα στα ελληνικά. Κι αυτό παρότι τα βιβλία του έχουν μπει σε Public Domain από το 2005, 70 χρόνια μετά το θάνατο του συγγραφέα.

Τώρα λοιπόν 2 εκδοτικοί, οι Εκδόσεις Κίχλη και οι Εκδόσεις Αντίποδες, μετέφρασαν και εκδίδουν το βιβλίο με μερικές ημέρες διαφορά. Τη μετάφραση της Κίχλης ανέλαβε η Σταυρούλα Αργυροπούλου και το όνομα του συγγραφέα γράφεται ως “Αντρέι Μπέλυ” και είναι η έκδοση που βγήκε στα βιβλιοπωλεία μέσα στην περασμένη εβδομάδα, ενώ τη μετάφραση από τους Αντίποδες που θα ακολουθήσει έκανε η Ελένη Μπακοπούλου και ο συγγραφές είναι ““Αντρέι Μπιέλυ”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων βιβλίο εκδίδεται από περισσότερους από 1 εκδοτικούς οίκους, αλλά είναι η πρώτη φορά που τα 2 βιβλία θα χτυπήσουν τα ράφια των βιβλιοπωλείων μέσα στο ίδιο μικρό διάστημα.

Κρίμα για τους εκδοτικούς, που μάλλον θα χάσουν μερικές από τις πωλήσεις που θα πετύχαιναν σε διαφορετική περίπτωση, αλλά εδώ η στήλη ψοφάει για τέτοια παράξενα, μοναδικά και ενδιαφέροντα πράγματα από το χώρο του βιβλίου και το μυθιστόρημα του Μπέλυ/Μπιέλυ είναι ένα πραγματικά αξιόλογο ανάγνωσμα, οπότε ξέρετε κάτι; Εύχομαι να ΝΙΚΗΣΕΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ και ελπίζω να μάθουμε τις πωλήσεις καθεμιάς από τις 2 εκδόσεις κάποια στιγμή. Έτσι για την ιστορία δηλαδή.

Ο RICHARD FORD ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 

(AP Photo/Pat Wellenbach, File)

Ένας πολύ σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας θα βρεθεί αύριο Τρίτη στην Αθήνα, καλεσμένος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Ο Richard Ford θα δώσει μια διάλεξη στις 19:00, στον πολυχώρο του Συλλόγου «Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής, με θέμα τα απομνημονεύματα ως είδος λογοτεχνίας, στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων Kimon Friar που διοργανώνει για άλλη μια χρονιά το Αμερικανικό Κολλέγιο.

Τα βιβλία του Richard Ford που κυκλοφορούν στα ελληνικά είναι τα ‘Ημέρα Ανεξαρτησίας’ και ‘Καναδάς’ (ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα που έχουν μεταφραστεί την τελευταία 5ετία) από τις Εκδόσεις Πατάκη, που φέρνουν τον συγγραφέα στην Ελλάδα για αυτή την εκδήλωση και η ‘Άγρια ζωή’ από τις Εκδόσεις Ζαχαρόπουλος.

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΕΙ ΜΕΤΡΟ

Τα 10 βαγόνια ενός τρένου του υπόγειου σιδηρόδρομου της Νέας Υόρκης μετατράπηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης. Τα βαγόνια ντύθηκαν με βιβλία και το wifi που υπάρχει στο εσωτερικό τους συνδέει τους επιβάτες με μια βάση γεμάτη με βιβλία, διηγήματα, κεφάλαια και αποσπάσματα που προσέφεραν εκδότες για αυτό το σκοπό στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.

Το τρένο φέρει την επιγραφή “Βιβλιοθήκη του Υπόγειου Σιδηρόδρομου” και περιμένει τους επιβάτες του να ξεφυλλίσουν τα ηλεκτρονικά βιβλία και να κάνουν πιο ευχάριστες και ξεκούραστες τη μετακινήσεις τους.

Εκτός όμως από το συγκεκριμένο μετρό, οι επιβάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ειδικό SubwayLibrary.com και μέσα από κάθε σταθμό του μετρό στην Αμερικανική μεγαλούπολη, μέσα από το δίκτυο wifi που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλους.

RANDOM LINKS

Τα βιβλία που πρέπει να διαβάσεις έρχονται στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, τα 6 origin story της Wonder Woman που πρέπει να ξέρεις, οι νικητές των φετινών Βραβείων του Αναγνώστη8 lgbtq+ βιβλία για να διαβάζετε μέσα στον μήνα του Pride, το To Kill A Mocking Bird μετατρέπεται σε κόμικ μέσα στο 2018, το ‘The Man Who Killed Don Quixote’ του Terry Gilliam ολοκλήρωσε επιτέλους τα γυρίσματα του μετά από 19 χρόνια, ο Erri De Luca επιβιβάστηκε σε ένα διασωστικό προσφύγων της Μεσογείου και έγραψε για την εμπειρία του, μια συλλογή με κόμικς εμπνευσμένα από την Αθήνα του σήμερα ζητά την υποστήριξη μας στο indiegogo, η ελληνική μετάφραση του διηγήματος του Thomas Ligotti ‘The Town Manager’ (μέρος Α’ και μέρος Β’), μια έρευνα για την ισότητα των δυο φύλων στις λίστες των bestsellers των New York Times, πως το ‘1984’ του George Orwell παραλίγο να μη συμβεί ποτέ, 12 βιβλιοπωλεία από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τη λογοτεχνία που ευχόμαστε να ήταν αληθινά, ο David Sedaris γράφει για τους λόγους που έχει κατάθλιψη τον τελευταίο καιρό, 18 τηλεοπτικές σειρές που ίσως να μην ξέρετε πως βασίζονται σε βιβλία, ο Βραζιλιάνος συγγραφέας που ενέπνευσε τον Márquez και τον Borges, επίσκεψη σε ένα βιβλιοπωλείο της Ιορδανίας που λειτουργεί 24/7, βιβλία για την αποκάλυψη για να διαβάσετε τώρα που τελείωσε το ‘The Leftovers’, τι χρειάζεται για να φτιάξετε έναν βιβλιοφιλικό ξενώνα, μέσα σε μια από τις μεγαλύτερες συλλογές βιβλίων για μαγικά κόλπα στον κόσμο, άνοιξε το πρώτο μουσείο που είναι αφιερωμένο στον Dr. Seuss, γιατί είναι αιωνίως αγαπητό το ‘Εκατό Χρόνια Μοναξιάς’7 ζευγαρώματα διάσημων καλλιτεχνών με κλασικά βιβλία που θα θέλαμε να δούμε να εικονογραφούν, 100 must-read μυθιστορήματα που η πλοκή τους εκτυλίσσεται στο Λονδίνοο αναγνωστικός οδηγός της Margaret Atwood πέρα από το ‘The Handmaid’s Tale’, γιατί δεν ασχολούνται περισσότερο οι συγγραφείς με την κλιματική αλλαγή;