ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v63: Ο Philip Pullman επιστρέφει στο εκδοτικό γεγονός της χρονιάς

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Με νέο μυθιστόρημα από τον Philip Pullman, τις υπόλοιπες νέες κυκλοφορίες από Ελλάδα και Αμερική, τον νικητή του φετινού Man Booker Prize, ένα ξενοδοχείο με βιβλιοφιλικό room service, ένα site γεμάτο με μικροδιηγήματα κι ένα βίντεο που μας εξηγεί γιατί πρέπει να διαβάσουμε Victoria Woolf έρχεται το Βιβλιοφαγικό mashup αυτής της εβδομάδας.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΕΟΣ PULLMAN

Ένα από τα εκδοτικά γεγονότα του 2017. Η συνέχιση μιας από τις σπουδαιότερες ιστορίες φανταστικού. Η επιστροφή ενός συγγραφέα στον κόσμο για τον οποίο έγινε διάσημος. Όλα αυτά συνέβησαν με την έκδοση, την προηγούμενη Πέμπτη του ‘La Belle Sauvage’, του πρώτου βιβλίου της ‘The Book of Dust’ τριλογίας του Philip Pullman.

Το νέο μυθιστόρημα, που κυκλοφόρησε ταυτόχρονα και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός με τον τίτλο ‘Το βιβλίο της σκόνης – La Belle Sauvage’ έρχεται 17 χρόνια μετά το κλείσιμο της ‘His Dark Materials’ τριλογίας. Βρισκόμαστε 10 χρόνια πριν τα γεγονότα του ‘Northern Lights’ και ένας νέος ήρωας, ο 11χρονος Malcolm Polstead, ζει παρέα με το dæmon του, την Asta, και τους γονείς του στο πανδοχείο τους κοντά στην Οξφόρδη. Ο Malcolm ταξιδεύει πάνω στον ποταμό Τάμεση με το κανό του, ένα σκάφος που έχει το όνομα  ‘La Belle Sauvage’. Στην απέναντι όχθη βρίσκεται το μοναστήρι Godstow, εκεί που ο Malcolm μαθαίνει πως οι μοναχές φιλοξενούν ένα μωρό με το όνομα Lyra Belacqua.

Ο Pullman περιγράφει τη νέα τριλογία σαν “equel” αντί για “prequel” ή “sequel”, αφού βαδίζει μαζί με την ιστορία του ‘His Dark Materials’ και όχι πριν ή μετά. Με άξονα τη Lyra εμβαθύνει στο μυστήριο του Dust και εξερευνά την έννοια της συνείδησης. Το επόμενο βιβλίο θα προχωρήσει 10 χρόνια μετά τα γεγονότα του ‘His Dark Materials’ και θα επικεντρώνεται στην 20χρονη πια Lyra.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Σε μια παραθαλάσσια πόλη της Αγγλίας στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 και σε ένα μικρό χωριό της Ουγγαρίας στα τέλη των 60s μας πηγαίνουν οι εκδόσεις Καστανιώτη αυτή την εβδομάδα.

Το ‘Οι άποροι’ (‘The Dispossessed’, 2013) του Szilárd Borbély, το μοναδικό μυθιστόρημα του σημαντικού σύγχρονου Ούγγρου ποιητή, είναι ένα βαθιά ειλικρινές και σκληρό έργο που μιλά για την καθημερινότητα μιας οικογένειας μέσα από τα μάτια ενός παιδιού και την προσπάθεια της για επιβίωση. Σε μια περιοχή γεμάτη φτώχεια, η οικογένεια του μικρού ζει απομονωμένη εξαιτίας της Εβραϊκής καταγωγής του πατέρα και της σχέσης της μητέρας με τους Κουλάκους, παλιούς γαιοκτήμονες και υποστηρικτές του καθεστώτος Χόρτι, πριν ανατραπεί από τους Κομμουνιστές.

Η ‘Κατάδυση’ (‘High Dive’, 2014) του Jonathan Lee μπλέκει πραγματικά και φανταστικά γεγονότα για να διηγηθεί την απόπειρα δολοφονίας της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας και ολόκληρου του υπουργικού της συμβουλίου. Μια βόμβα τοποθετείται στο Grand Hotel του Brighton, προγραμματισμένη να εκραγεί σε 24 ώρες, όταν στο ξενοδοχείο θα διαμένουν οι υψηλά ιστάμενοι καλεσμένοι. Η πλοκή κινείται μεταξύ 3 χαρακτήρων: του Νταν, μέλος του IRA, του Μους, υποδιευθυντή του ξενοδοχείου, και τη Φρέγια, την έφηβη κόρη του Μους.

Στο πιο πρόσφατο βιβλίο του Irvine Welsh που βγήκε στα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Οξύ με τον τίτλο ‘Η τέχνη της λεπίδας’ (‘The Blade Artist’, 2016) ξανασυναντάμε τον Francis Begbie του ‘Trainspotting’. Ο Jim Francis γυρνά μετά από χρόνια στο Εδιμβούργο για την κηδεία του γιου του και συναντά ξανά φίλους και εχθρούς, για να αναδυθεί ξανά στην επιφάνεια το πρόσωπο του Frank Begbie. Το βίαιο παρελθόν του έρχεται με φόρα να υποδεχτεί ξανά τον Begbie στην αγκαλιά του.

Τέλος για αυτή την εβδομάδα στα εντός των τειχών φρέσκα βιβλία, η επανέκδοση με νέα μετάφραση του μυθιστορήματος του Paul Auster, ‘Το βιβλίο των ψευδαισθήσεων’ (‘The Book of Illusions’, 2002) από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Λίγο καιρό μετά το θάνατο της γυναίκας και του γιου του, ο Ντέιβιντ Τσίμερ παρακολουθεί το απόσπασμα μιας ταινίας του βωβού κινηματογράφου από τον κωμικό Έκτορ Μαν, ιστορία που θα του γίνει εμμονή. Σύντομα θα βρεθεί σε ένα ταξίδι στον κόσμο, ερευνώντας ένα βιβλίο τη μυστηριώδους φιγούρας που εξαφανίστηκε το 1929. Σπουδαίος Auster.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

3 βιβλιαράκια για τις wishlists έχω και σήμερα, κοπιάστε. Το Βιβλιοφαγικό mashup ελπίζει να έχει φτάσει η λίστα με τα βιβλία που θέλετε να διαβάσετε σε τουλάχιστον τριψήφιο αριθμό, αλλιώς ξεκάθαρα δεν κάνουμε σωστή δουλειά εδώ πέρα.

‘Seven Days of Us’ της Francesca Hornak, όπου η οικογένεια Birch βρίσκεται για πρώτη φορά μετά από χρόνια μαζί κάτω από την ίδια στέγη για τα Χριστούγεννα και σε καραντίνα για 7 ημέρες, αφού ένα από τα μέλη της, η γιατρός Olivia, επιστρέφει από μια αποστολή αντιμετώπισης μιας επιδημίας στο εξωτερικό.

‘The Floating World’ της C. Morgan Babst, που διαδραματίζεται στη Νέα Ορλεάνη στον απόηχο του Τυφώνα Katrina και επικεντρώνεται γύρω από την οικογένεια Boisdorés, των οποίων η μεγαλύτερη κόρη Cora αρνείται να απομακρυνθεί πριν τον ερχομό του τυφώνα, αναγκάζοντας τους να την αφήσουν πίσω κι όταν η αδερφή της Del επιστρέψει στη Νέα Ορλεάνη από τη Νέα Υόρκη, θα βρει την πόλη της και την οικογένεια της κατεστραμμένη.

‘Dear Martin’ της Nic Stone, ένα μυθιστόρημα που ασχολείται με την αστυνομική βία στην Αμερική, με πρωταγωνιστή τον Justyce McAllister, έναν μαύρο νεαρό μαθητή που προσπαθεί να μάθει από τα λόγια του Martin Luther King Jr. και εμπλέκεται σε ένα βίαιο συμβάν με έναν λευκό αστυνομικό, γεγονός που θα ταρακουνήσει την προσωπικότητα και τα πιστεύω του.

ΚΑΙ ΤΟ MAN BOOKER ΠΑΕΙ ΣΤΟ…

Η πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής για το Man Booker Prize λέει “we will have no Oscar moment here” και προχωρά στην ανακοίνωση του μεγάλου νικητή για το 2017. Το ‘Lincoln in the Bardo’ του George Saunders ήταν το μεγάλο φαβορί που (έκπληξη!) επιβεβαιώθηκε τελικά την περασμένη Τρίτη.

Η στήλη λοιπόν διαψεύστηκε πανηγυρικά πως κανένα από τα μεγάλα ονόματα δε θα το σήκωνε φέτος, αλλά εμείς γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να κάνουμε κάκιστες προβλέψεις.

Αυτή ήταν η 2η συνεχόμενη νίκη για βιβλίο Αμερικανού συγγραφέα μετά το περσινό βραβείο στον Paul Beatty. Θυμίζω πως οι κανόνες του Man Booker αλλάξαν το 2014 και περιλαμβάνουν πλέον όλα τα αγγλικά βιβλία, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου ήταν υποψήφιοι μόνο συγγραφείς προερχόμενοι από χώρες της Κοινοπολιτείας.

(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Το μυθιστόρημα του Saunders κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ίκαρος και μιλήσαμε για αυτό λίγο καιρό πριν. Αυτό είναι και το μοναδικό βιβλίο που, αν δεν κάνω λάθος, βγήκε στα ελληνικά βιβλιοπωλεία πριν το Man Booker του. Αρκετά άλλα πάντως, όπως το ‘Ένα κάποιο τέλος’ του Julian Barnes (2011) και ‘Ο λευκός τίγρης’ του Aravind Adiga (2008), κυκλοφόρησαν στη χώρα μας πολύ κοντά στη βράβευση τους.

(Αρκετά ενδιαφέρον και σχετικό: Η προβληματική ιστορία των ιδρυτών του Man Booker Prize.)

AND NOW, THIS

Όλα τα σχετικά με τον ‘Great Gatsby’ στριπάκια του (πάντα φανταστικού) Hark, the vagrant της Kate Beaton. Απολαύστε.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Σε βιβλιοθήκες, παραλίες και στολισμένες για το Halloween βρίσκονται οι βιβλιοφωτογραφίες που επιλέγαμε για αυτή την εβδομάδα από το #instavivlio. Όλος ο [ελληνικός] κόσμος του βιβλίου σε ένα hashtag.

#nationallibrary #books #instavivlio #bookstagram

A post shared by apapsa (@apapsa) on

ΜΙΑ URSULA LE GUIN ΣΤΟ 14

Σκεφτείτε το εξής σενάριο: Είστε στο Παρίσι. Επιστρέφετε κουρασμένοι στο ξενοδοχείο σας μετά από μια μακριά μέρα στα δρομάκια, στα καφέ, στα μουσεία και στα macaron της Γαλλικής πρωτεύουσας. Θέλετε κάτι να διαβάσετε για να αποφορτίσετε πριν τον ύπνο και τη βόλτα της αυριανής ημέρας. Καλείτε το room service του ξενοδοχείου. Κλικ (ακουστικό που σηκώνεται από τη θέση του). Ντριν. Παρακαλώ. Θα ήθελα μια Ursula Le Guin, ο αριθμός δωματίου μου είναι το 14. Ευχαρίστως μαντάμ. Κλικ (ακουστικό που κατεβαίνει στη θέση του).

Αυτό ακριβώς συμβαίνει καθημερινά στο Pavillon des Lettres, ένα πολυτελές ξενοδοχείο με 26 δωμάτια, ένα για κάθε γράμμα της αλφαβήτου. Το μενού του βιβλιοφιλικού roum service, που οι άνθρωποι του Παρισινού ξενοδοχείου ξεκινούν να προσφέρουν από φέτος το χειμώνα, δεν είμαι σίγουρος πως περιέχει Ursula Le Guin, αλλά τα υπόλοιπα γίνονται όπως σας τα λέω. Κλασικά μυθιστορήματα, τόμοι Γάλλων δημιουργών μόδας και βιβλία σπουδαίων ειδώλων του στυλ είναι πανέτοιμα για να σας προσφέρουν παρέα απλά με ένα τηλεφώνημα στη ρεσεψιόν.

Αναρωτιέμαι πάντως αν τα φέρουν πάνω στο γνωστό τροχήλατο καροτσάκι όπως τα φαγητά. Το ελπίζω, γιατί τα δωμάτια του Pavillon des Lettres δεν τα λες και φτηνά. Αν είναι να πληρώσω θέλω τη φουλ εμπειρία, εντάξει;

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΕ 121 ΛΕΞΕΙΣ

Μια κοινότητα συγγραφέων και ιστοριών flash fiction έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα. Οι 121 Words ξεκίνησαν μόλις τον Ιούνιο και μετρούν ήδη περισσότερες από 600 ιστορίες με 121 λέξεις ακριβώς, από περισσότερους από 300 διαφορετικούς συγγραφείς.

Το flash fiction είναι η προσπάθεια συγγραφής μιας ιστορίας μέσα σε ελάχιστες λέξεις, αυτό που εμείς ονομάζουμε μικροδιήγημα. Η άνοδος της δημοφιλίας του είδους σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια δε θα μπορούσε να αφήσει την Ελλάδα απ’ έξω και οι 121 Words είναι από τις πιο μαζικές και οργανωμένες προσπάθειες. Ήδη κυκλοφορεί το πρώτο φυσικό βιβλίο, με τις 25 ιστορίες που κέρδισαν τον πρώτο λογοτεχνικό διαγωνισμό του site.

Αν ψάχνετε για σφηνάκια λογοτεχνίας, κάντε μια βόλτα στις 121 Words, σίγουρα θα βρείτε κάτι που θα σας συγκλονίσει. Ή γράψτε το δικό σας μικροδιήγημα, γιατί όχι.

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ VIRGINIA WOOLF

Μέσα από τα animated λόγια της Iseult Gillespie θα μάθουμε σε αυτό το βίντεο τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να διαβάσουμε Virgina Woolf.

Η Gillespie εξηγεί το πως η συγγραφέας δίνει σχήμα στην ευάλωτη φύση της προσωπικής εμπειρίας μέσα από τις λέξεις της στα κείμενα και στα βιβλία της, ενώ οι χαρακτήρες της συχνά οδηγούν εσωτερικές ζωές που βρίσκονται σε πλήρη κόντρα με την εξωτερική τους ύπαρξη. Έχει ενδιαφέρον, ρίξτε μια ματιά.

RANDOM LINKS:

Alternate history: 13 βιβλία που αλλάζουν την ιστορία του κόσμου, μια οικογένεια αποκλείστηκε σε μια λίμνη της Σκωτίας και διασώθηκε από το Hogwarts Express, 8 πράγματα της μοντέρνας τεχνολογίας που προέβλεψε ή εφηύρε η επιστημονική φαντασίαη παράξενη υπόθεση των χαμένων βιβλίων της Βιβλιοθήκης του Auckland, ένα longread για τα εξώφυλλα των Vintage Contermporaries από τα 80s, 14 κλασικά βιβλία που μισούν κάποιοι σπουδαίοι συγγραφείς, ένα κείμενο για την εξέλιξη των εξωγήινων στη λογοτεχνία, 10 φανταστικά βιβλία της τηλεόρασης που πρέπει να υπάρξουν και στην πραγματικότητα, πως οι πρωτοπόροι συγγραφείς sci-fi του ’60 ανοίξανε το δρόμο για τη σημερινή μίξη ρεαλιστικής και genre λογοτεχνίας, ένας οδηγός για αρχάριους στο λογοτεχνικό είδος του New Weird, όταν η κλιματική αλλαγή έρχεται για τα δάση των παραμυθιών, 7 φρέσκα ρεμιξαρισμένα παραμύθιαπροφίλ της Chimamanda Ngozi Adichie από τον Dave Eggers, η εποχή των YA δυστοπιών έχει τελειώσει και η εποχή των νεανικών αυτοκτονιών έχει αρχίσειοι επιπτώσεις που θα είχε η τεχνολογία στην πλοκή 25 από τις σπουδαιότερες ιστορίες της λογοτεχνίας, για τη χαρά του να πέφτεις πάνω σε βιβλία στα λάθος μέρη, τα top10 φανταστικά ναρκωτικά της λογοτεχνίας, μια τεράστια λίστα με 100 βιβλία μαγικού ρεαλισμού από τα οποία θα διαλέξετε το επόμενο ανάγνωσμα σας, για την ευρωπαϊκήπρωτεύουσα της αστυνομικής λογοτεχνίας Κορσική, προς υπεράσπιση της τριτοπρόσωπης αφήγησης, ένας τύπος συλλέγει κάρτες βιβλιοθηκών, πως η Οδύσσεια του Ομήρου μας έδωσε την έννοια του “μέντορα”, υπάρχει κι άλλη Αφρικανική λογοτεχνία από αυτή που προτιμούν οι εκδότες της Δύσης, 10 βιβλία που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το Ισραήλ, ο Ray Bradbury θα ήθελε να διαβάσεις αυτά τα 5 βιβλία, ένα κείμενο για το Σπίτι της Λογοτεχνίας του Όσλο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Όλα τα προηγούμενα Βιβλιοφαγικά Mashups