ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v28: Βιβλιοφάγοι, βρήκαμε τον στόχο σας για το ’17

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Μετά τον τελευταίο γύρο end-of-the-year λιστών και τη δική μας λίστα με τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς που μας πέρασε, κάνουμε ποδαρικό στη στήλη με νέα, εξώφυλλα, βίντεο και όλα τα ενδιαφέροντα links που πρέπει να κλικάρετε.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Εσείς βάλατε αναγνωστικούς στόχους για τη νέα χρονιά; Γιατί σας έχω μια πρόταση για να γίνει πιο fun και πιο diverse το διάβασμα που θα κάνετε μέσα στο 2017.

Για 3η συνεχή χρονιά, το somuchreading διοργανώνει τη δική του Αναγνωστική Πρόκληση. Το φετινό #readathon17 έχει 80 προτάσεις και οι αναγνώστες καλούνται να συμπληρώσουν όσες περισσότερες από αυτές μπορούν μέσα στη χρονιά, αντιστοιχώντας κάθε βιβλίο που διαβάζουν με μια από αυτές. Επιπλέον, γιατί challenge είναι αυτό και θα πρέπει να το δυσκολέψουμε λίγο το θέμα, το 50%+1 των βιβλίων που θα διαβάσουν θα πρέπει να είναι έργα γυναικών συγγραφέων.

Οι στόχοι που μπορεί να διαλέξει κάθε συμμετέχοντας ξεκινούν από τα 13 βιβλία (δηλαδή 1 βιβλίο ανά 4 εβδομάδες), συνεχίζουν στα 26 και στα 52 για τους πιο γρήγορους και τερματίζουν στα 80, για τους παθιασμένους αναγνώστες που θα καλύψουν μέχρι το τέλος του ‘17 όλες τις προτάσεις της αναγνωστικής πρόκλησης.

Το #readathon17 έχει στόχο να σπρώξει τους αναγνώστες στο να ανακαλύψουν νέα βιβλία, να ασχοληθούν με λογοτεχνικά είδη που δε θα ανακάλυπταν αλλιώς, να ανταλλάξουν μεταξύ τους ιδέες και απόψεις για τα αναγνώσματα τους, να δουν το διάβασμα σαν παιχνίδι και να σπρώξουν τον εαυτό τους στο να διαβάσουν περισσότερο και καλύτερα, σαν κομμάτι μιας μεγάλης παρέας.

Εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για το #readathon17 και εδώ θα δηλώσετε συμμετοχή. Επίσης υπάρχει και το Goodreads group της Αναγνωστικής Πρόκλησης, στο οποίο οι συμμετέχοντες συζητούν για τα βιβλία που διαβάζουν σαν κομμάτι του #readathon17 και προτείνουν αναγνώσματα που καλύπτουν κάθε μια από τις 80 προτάσεις.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Δεν είχαμε κάτι ιδιαίτερο εδώ στην Ελλάδα, μιας και τις γιορτές δεν υπήρξε εκδοτική κίνηση, αλλά ας μη χαθεί το ‘Ταξίδι στον Αρκτούρο’ του David Lindsay που μας φέρανε οι Εκδόσεις Αίολος. Ένα κλασικό έργο της επιστημονικής φαντασίας που εκδόθηκε το 1920 και ενέπνευσε πολλούς σημαντικούς συγγραφείς, το βιβλίο ακολουθεί τον Μασκάλ που ταξιδεύει προς το άγνωστο αφού ξυπνά στην έρημο ενός μακρινού πλανήτη και όπου, στη διάρκεια 5 ημερών, θα συναντήσει παράξενα όντα αλλά και την αγάπη, την περιπέτεια, τη θρησκεία, το θάνατο.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σίγουρα η wishlist σας θα ξαλάφρωσε λιγάκι με τα δώρα των γιορτών. Όχι για πολύ όμως, αφού σήμερα σας έχω 6 νέα βιβλία από την Αμερική για να την επαναφορτώσετε.

‘Difficult Women’ της Roxane Gay, στο οποίο η συγγραφέας επιστρέφει με μια συλλογή ιστοριών σπάνιας δύναμης και ομορφιάς που ασχολούνται με πολλές διαφορετικές μοντέρνες γυναίκες και τις εμπειρίες τους. ‘Idaho’ της Emily Ruskovich, όπου μια οικογένεια φτάνει σε ένα ξέφωτο για να μαζέψει ξύλα, εκεί που κάτι απίστευτα σοκαριστικό θα συμβεί και θα επηρεάσει για πάντα τις ζωές των 4 ατόμων, ένα μυθιστόρημα γραμμένο από τις διαφορετικές προοπτικές τους.

‘Enigma Variations’ του André Aciman, που παρακολουθεί τη ζωή του Paul μέσα από 5 ιστορίες για τους έρωτες του, ξεκινώντας από την εφηβεία του, με την ελπίδα, την απόρριψη, το φόβο και τις τύψεις να βρίσκονται σε κάθε μια από αυτές. ‘The Private Life of Mrs. Sharma’ της Ratika Kapur, μια εικόνα στη σύγχρονη Ινδία, εκεί που η ευσυνείδητη, μητέρα Renuka Sharma θα συναντήσει τυχαία έναν άγνωστο και θα αποκτήσει μια κρυφή, έντονη ζωή.

‘History of Wolves’ της Emily Fridlund, ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο δοσμένο από την πλευρά της 14χρονης Linda, ένας καθηγητής της οποίας συλλαμβάνεται και η ίδια θα πρέπει σύντομα να πάρει μερικές δύσκολες αποφάσεις και να παλέψει για την ανεξαρτησία της σε μια μικρή κοινότητα γεμάτη μυστικά. ‘Miniatures’ του John Scalzi, ένα βιβλίο με χιουμοριστικές ιστορίες του συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας που δεν ξεπερνούν τις 2,300 λέξεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Από τα νέα που προήλθαν από τον ελληνικό εκδοτικό χώρο στο διάστημα που η στήλη έκανε τις διακοπές της, σίγουρα ξεχώρισε η επαναλειτουργία των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα που ανακοίνωσε ο εκδότης Παύλος Δ. Παπαχριστοφίλου.

6 χρόνια μετά το κλείσιμο του σημαντικού και παραγωγικού εκδοτικού, τα Ελληνικά Γράμματα φαίνονται έτοιμα να επιστρέψουν με νέες εκδόσεις. Ο εκδοτικός είχε πωληθεί στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και το 2010 ο νέος ιδιοκτήτης του αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο, αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες απώλειες της εγχώριας λογοτεχνίας στα χρόνια της κρίσης.

Εγώ εύχομαι να ξαναβγάλει ο εκδοτικός το ‘Cloud Atlas’ του David Mitchell στα ελληνικά, μιας και το έχω παράπονο από όταν το έψαχνα παντού για να το διαβάσω, λίγο καιρό αφού τα Ελληνικά Γράμματα κατεβάσανε ρολά και η ελληνική του έκδοση είχε ήδη εξαντληθεί. Θα το αγοράσω μόνο και μόνο για την ανάμνηση του κυνηγιού.

AND NOW, THIS

Oh, no.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ 2016

Το Literary Hub, με το οποίο όποιος παρακολουθεί τη στήλη θα έχει καταλάβει πως έχω ένα μικρό crush, μάζεψε τις 50 σημαντικότερες λογοτεχνικές ιστορίες της χρονιάς που αφήσαμε πίσω και τις αναφέρει επιγραμματικά σε μια σειρά 4 κειμένων που γράφτηκαν λίγο πριν την Πρωτοχρονιά. Αναμενόμενες οι 2 ιστορίες της κορυφής μεν, αλλά η πιο ενδιαφέρουσα σούμα για το λογοτεχνικό 2016 που θα βρείτε εκεί έξω. Διαβάστε τα: Θέσεις 50 μέχρι 31, 30 μέχρι 16, 15 μέχρι 6, 5 μέχρι 1.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΑ ΣΙΝΕΜΑ (ΚΑΙ ΣΤΟ NETFLIX)

1 ταινία και 1 σειρά θα μας απασχολήσουν σήμερα στα προσεχώς των λογοτεχνικών adaptations. Ας ξεκινήσουμε από την κινηματογραφική μεταφορά και το ‘Ο Νόμος της Νύχτας’ του Ben Affleck, που δίνει εικόνα στο μυθιστόρημα ‘Live by Night’ (2012) του Dennis Lehane, μια ιστορία που διαδραματίζεται στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης και επικεντρώνεται σε μια ομάδα ανθρώπων και τα πάρε δώσε τους στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος. Μαζί με τον Affleck, που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί, εμφανίζονται οι Elle Fanning, Brendan Gleeson, Chris Messina, Sienna Miller, Zoe Saldana και Chris Cooper. Το βιβλίο, που έχει τον ίδιο τίτλο με την ταινία, κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες του 2016 από τις Εκδόσεις Πατάκη. Πιθανότητα να το έβλεπα: 54%

Για το ‘A Series of Unfortunate Events’ έχουμε ξαναμιλήσει, αλλά τώρα έφτασε η ώρα του. Τα 8 επεισόδια που αποτελούν την πρώτη σεζόν του θα αρχίσουν να στριμάρουν στο Netflix αυτή την Παρασκευή και είπαμε, είμαστε excited για αυτό. Τα βιβλία της σειράς του Lemony Snicket κυκλοφόρησαν πριν αρκετά χρόνια από τις εκδόσεις (δείτε σύμπτωση τώρα) Ελληνικά Γράμματα και στηρίζω επίσης την ανατύπωση τους. Κρίμα να μην υπάρχουν πια στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Ο LIAM Ο NEESON ΔΙΑΒΑΖΕΙ

Δεν ξέρω αν είστε προετοιμασμένοι κατάλληλα, αλλά ορίστε: Ο Liam Neeson και ο παράξενα τοποθετημένος λαιμός του (σοβαρά, τι παίζει με τον λαιμό του Liam Neeson;) μας διαβάζουν το πρώτο κεφάλαιο του ‘A Monster Calls’ του Patrick Ness, στην κινηματογραφική μεταφορά του οποίου δάνεισε τη φωνή του.

Εγώ δηλώνω hooked, γίνεται να μας διαβάσει και το υπόλοιπο βιβλίο;

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΤΟΥ 2016

Ο πανικός των εκατοντάδων λιστών για το τέλος της χρονιάς έχει περάσει και αν θέλετε να μάθετε τι περιείχαν υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος από το να διαβάσετε κάθε μια ξεχωριστά. Το Quartz συγκέντρωσε τα βιβλία που βρέθηκαν σε 36 διαφορετικές end-of-the-year λίστες και ορίστε τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα:

Το βραβευμένο με National Book Award ‘The Underground Railroad’ του Colson Whitehead μπήκε σε 24 από τις 36 λίστες και απολύτως λογικά βρέθηκε στην κορυφή της υπερλίστας του Quartz, με το ‘Swing Time’ της Zadie Smith να ακολουθεί με 16 στις 36 και το nonfiction ‘Evicted’ του Matthew Desmond με 15 στις 36. Πάντως κάθε λίστα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και εμείς εδώ στηρίζουμε τις προσωπικές επιλογές κάθε συντάκτη.

RANDOM LINKS

Τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς, η ασήμαντη, post-truth αποκάλυψη της Elena Ferrante, η viral δυναμική της ελληνικής βιβλιοφιλικής κοινότητας, tips για το πώς να διαβάσετε περισσότερο μέσα στη νέα χρονιά, ο Jonathan Coe απαντά στο ερώτημα του αν μπορεί η σάτιρα να μας σώσει στην εποχή του Τραμπ, γιατί κάθε επίδοξος συγγραφέας πρέπει να δει το ‘Patterson’, βιβλία που έρχονται στην τηλεόραση μέσα στο 2017, μια λίστα με nonfiction βιβλία προς τιμήν της Carrie Fisher, το 2017 ο εκδοτικός κόσμος χρειάζεται ένα μεγάλο, πρωτότυπο blockbuster, τα καλύτερα ντεμπούτα της περασμένης χρονιάς, έλληνες συγγραφείς εξηγούν πώς διαλέγουν τα ονόματα των λογοτεχνικών ηρώων τους, 29 συγγραφείς διαλέγουν τα σημαντικότερα βιβλία της τελευταίας 20ετίας, ας γνωρίσουμε τους μεγαμπεστσελεράδες της λογοτεχνίας, 16 βιβλία που θα γίνουν ταινίες μέσα στο 2017, 100 προτεινόμενα βιβλία από γυναίκες συγγραφείς της Αραβικής λογοτεχνίας, βιβλιοθηκάριος στο Ορλάντο έκανε ψεύτικους δανεισμούς για να έχουν κίνηση τα βιβλία και να μην τα αποσύρει η βιβλιοθήκη, πως ο John Milton υπήρξε ο εφευρέτης της επιστημονικής φαντασίας στα 1600, ο Θάνατος στο έργο του Neil Gaiman, 15 ψυχολογικές παθήσεις που πήραν το όνομα τους από λογοτεχνικούς χαρακτήρες, η Mindy Kaling προτείνει βιβλία στο Instagram, αφηγείται άραγε το ‘Westworld’ μια πιο αληθινή ιστορία από όσο μπορεί να πει ένα μυθιστόρημα;

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ MASHUPS