EMMY AWARDS

EMMY ‘17: Όλα όσα ξεχωρίσαμε στη μεγάλη βραδιά της τηλεόρασης

Eκπλήξεις, δηλώσεις, αλλαγές, πρόοδος, αμήχανες στιγμές. Όλα εδώ.

Τα EMMY, όπως και όλα τα υψηλού προφίλ βραβεία που έχουν ακολουθήσει της εκλογής του Donald Trump, είναι μέρος μιας νέας κανονικότητας που διαμορφώνεται σε ταινίες, σειρές και στην ποπ κουλτούρα γενικότερα.

Οι βραβεύσεις από τη φύση τους έχουν πολιτική χροιά και οι πολιτικές δηλώσεις και αναλύσεις δεν έχουν λείψει στο παρελθόν από νικητές, χαμένους και την αρθρογραφία που τους συνοδεύει. Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια ο σχολιασμός και οι κινητοποιήσεις μέσω του Ίντερνετ και άλλων οδών έχουν ρίξει φως στη σταθερή αποτυχία του Χόλιγουντ να διαφοροποιήσει τις συνταγές του μπροστά και πίσω από τις κάμερες, με τις φυλετικές μειονότητες, τις γυναίκες, τη ΛΟΑΤ κοινότητα και όλους τους συνδυασμούς ανάμεσά τους, να έρχονται τριτοτεταρτοτελευταίες είτε σε ευκαιρίες είτε σε συγκομιδή.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρώην ριάλιτι παρουσιαστής έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια μεγαλύτερος τηλεοπτικός σταρ απ’ ότι θα μπορούσε ποτέ να γίνει μέσω του ‘Apprentice’, αλλάζοντας τις ίδιες τις διαδικασίες βράβευσης και την προετοιμασία μας γι’ αυτές με τρόπο καθοριστικό. Ποιος θα τον κράξει από τη σκηνή; Ποιες νίκες είναι από μόνες τους πολιτική δήλωση; Θα τουϊτάρει τίποτα ή του κρύψανε το κινητό;

Όταν είδαμε ζωντανά την τελετή βραβείων EMMY στη Nova στο κανάλι FOX Life ταυτόχρονα με την Αμερική, είχαμε αυτά ακριβώς στο μυαλό μας. Και δικαίως γιατί δεν πέσαμε έξω. (Δεν πέσαμε έξω ούτε για το σάρωμα του ‘Big Little Lies’, ούτε για το καλό ποδαρικό του ‘Westworld’ με 5 Creative EMMYs, δύο σειρών που βρίσκεις στο Nova On Demand, αλλά γι’ αυτά θα μιλήσουμε αμέσως).

Παρακάτω θα βρεις εκπλήξεις, δηλώσεις, αλλαγές, πρόοδο, αμήχανες στιγμές και όσα ξεχωρίσαμε από τα 69α βραβεία EMMY.

ΦΑΚΕΛΟΣ TRUMP

Κανονικά στην ενότητα αυτή θα χωρούσε ολόκληρη η τελετή. Προφανώς μέσα από δηλώσεις αρχικά, και σε δεύτερη φάση μέσα από βραβεύσεις που απέκτησαν ειδικότερο ακόμη βάρος από αυτό που θα είχαν προεκλογικά. Η ερωτική ιστορία που λατρέψαμε  μεταξύ δύο γυναικών στο ‘Black Mirror: San Junipero’ και η δυστοπία του ‘Handmaid’s Tale’, δύο σειρές που μεταδόθηκαν ή προετοιμάζονταν αντίστοιχα πριν τις εκλογές του Νοέμβρη, απέκτησαν ακόμη μεγαλύτερη επίδραση απ’ αυτήν που θα είχαν ούτως ή άλλως ως σημαντικές ιστορίες υπό το τραμπικό πρίσμα.

Η βραδιά ξεκίνησε με το μουσικό νούμερο ‘Everything’s Better on TV’ από τον οικοδεσπότη Stephen Colbert με αναφορές στο πολιτικό κλίμα των ημερών.

Ανάμεσα στις αναφορές αυτές Ναζί, Ρώσοι πράκτορες, η υγεία των γυναικών και η πρόνοια γι’ αυτήν, και ο Sean Spicer.

Ο τελευταίος μάλιστα εμφανίστηκε στη σκηνή μετά από έναν δυνατό μονόλογο του Colbert σέρνοντας το πόντιουμ της Melissa McCarthy από το ‘Saturday Night Live’.

Η McCarthy που είχε ήδη κερδίσει ένα EMMY για τα καυστικά σκετς του ‘SNL’ όπου τον αναπαριστούσε φάνηκε να μην ξέρει πώς να νιώσει με την παρουσία του (κι εμείς το ίδιο), την ίδια στιγμή που η Anna Chlumsky έβρισκε τη θέση της στο πάνθεον των απόλυτων gif για τουλάχιστον καμιά πενταετία από τώρα.

Είχαμε κι ένα τέλειο ‘80s ‘9 to 5’ reunion με τις Jane Fonda, Lily Tomlin και Dolly Parton να πετάνε καρφιά στον Trump χωρίς να αναφέρουν καν το όνομά του.

“Πίσω στο 1980, στην ταινία εκείνη, αρνηθήκαμε να είμαστε υπό τον έλεγχο από έναν σεξιστή, εγωιστή, ψεύτη, υποκριτή μισαλλόδοξο. Και το 2017, ακόμα αρνούμαστε να είμαστε υπό τον έλεγχο ενός σεξιστή, εγωιστή, ψεύτη, υποκριτή μισαλλόδοξο”.

Η Tolmin και η Fonda ήταν και οι δύο υποψήφιες για Α΄Γυναικείο σε Κωμωδία.

Μιλώντας για κωμωδία, η Julia Louis-Dreyfus που κέρδισε για τη δουλειά της στο ‘Veep’, αστειεύτηκε λέγοντας ότι είχαν κρατήσει ένα storyline σχετικό με κατηγορίες εναντίον της Προέδρου για την επόμενη σεζόν, αλλά το έκοψαν από φόβο “μην τους προλάβει κάποιος άλλος”.

Τέλος, ο John Lithgow που κέρδισε για την ερμηνεία του ως Winston Churchill στο ‘The Crown’ δήλωσε πως “σ’ αυτές τις τρελές εποχές, η ζωή του, ακόμα κι ως ηλικιωμένος άνδρας, μας θυμίζει πώς είναι πραγματικά το κουράγιο και η ηγετική ικανότητα σε μια κυβέρνηση”.

ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ DIVERSITY

Οι γυναικείες ιστορίες ήταν οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς μέσα από το ‘Handmaid’s Tale’ και το ‘Big Little Lies’ που έφυγαν με οκτώ και έξι νίκες αντίστοιχα.

Η Nicole Kidman αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του λόγου της για το βραβείο Α΄Γυναικείου σε Μίνι Σειρά στην ενδοοικογενειακή βία, ενώ η Witherspoon  – επίσης υποψήφια στην ίδια κατηγορία – έλαβε το βραβείο Καλύτερης Μίνι Σειράς ως συμπαραγωγός  μαζί με όλους τους συντελεστές και τόνισε την ανάγκη για τη γυναικεία φωνή στην ψυχαγωγία. Το ‘Big Little Lies’ μπορείς να το δεις όποτε εσύ θέλεις και το βρίσκεις στο Nova On Demand έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

H Reed Morano έγινε η πρώτη γυναίκα που κερδίζει Σκηνοθεσία σε Δράμα (Handmaid’s Tale’) εδώ και 22 χρόνια.

Η Lena Waithe είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που βραβεύτηκε για σενάριο κωμικής σειράς.

Η Julia Louis-Dreyfus δεν έκανε μόνο ρεκόρ με 6 βραβεία για τον ίδιο ρόλο, αλλά τώρα κατέχει κι αυτή το ρεκόρ των 8 συνολικά EMMY για ηθοποιό μαζί με τη Cloris Leachman.

Η Elisabeth Moss ήταν ακόμη μία ηθοποιός/παραγωγός που αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έγιναν μέσα στη βραδιά, αλλά επεσήμανε την ανάγκη και την προσοχή που αξίζει η γυναικεία παρουσία και πίσω από τις κάμερες.

Στο μεταξύ o Sterling K. Brown είναι ο πρώτος μαύρος ηθοποιός από το 1998 που κέρδισε στην κατηγορία Α΄ Ανδρικού και (θα) είχε μάλλον τον καλύτερο λόγο της βραδιάς εάν δεν τον είχαν διακόψει την ώρα που μιλούσε. Ολοκλήρωσε την ομιλία του backstage:

O Donald Glover κέρδισε επίσης το βραβείο Α΄Ανδρικού σε Κωμωδία (‘Atlanta’) κι έγινε ο πρώτος μαύρος δημιουργός που το σήκωσε για Σκηνοθεσία, ενώ ο Riz Ahmed (‘The Night Of’) ήταν ο πρώτος ηθοποιός ασιατικής καταγωγής με EΜΜΥ.

ΦΑΚΕΛΟΣ STRANGER THINGS/WESTWORLD

Δεν πήραν τα αναμενόμενα αλλά θα διστάζαμε πολύ να ξεγράψουμε τη μοίρα τους σε μελλοντικά βραβεία.

Οι δύο σειρές απέσπασαν 5 νίκες έκαστη στα Creative EΜΜΥs ενώ θα πούμε ειδικότερα για το ‘Westworld’ ότι αν κατάφερε να έχει 22 υποψηφιότητες σε μικρές και μεγάλες κατηγορίες με μια εισαγωγική σεζόν, μια νίκη του κάποια στιγμή στο μέλλον είναι πάρα, πάρα πολύ πιθανή. Του χρόνου τέτοιες μέρες θα έχει μια δεύτερη σεζόν που θα έχει βγει στον αέρα την άνοιξη – ιδανική εποχή για επίδοξους νικητές – και θα έχει μεν απέναντι τον φετινό κύκλο του ‘Game of Thrones’, αλλά δεν αποκλείεται να καταφέρει να το αφήσει πίσω του. Εάν συμβεί αυτό, θα είναι άλλη μια ένδειξη – εκτός από τα ήδη μεγάλα νούμερα – ότι έχει βρεθεί ο διάδοχος του Σιδερένιου Θρόνου. Αν δεν έχεις ήδη συντονιστεί με το next big thing, το βρίσκεις στο Nova On Demand έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

ΣΕ ΑΛΛΑ ΝΕΑ

Η Shailene Woodley για Β΄Γυναικείο σε Μίνι Σειρά δήλωσε ότι δεν έχει καν τηλεόραση (και κράχτηκε στα καπάκια από το Twitter).

Κάποιος να δικαιώσει αυτούς τους δύο.

Η Jackie Hoffman άρχισε να φωνάζει “DAMMIT!” όταν έχασε από τη Laura Dern.

Η Sarah Hyland θα φτάνει για πάντα πρώτη.

Η Millie Bobby Brown δεν κατάφερε να γίνει η νεότερη σε ηλικία νικήτρια EΜΜΥ, αλλά όπως και πέρσι, είναι τουλάχιστον το gif της καρδιάς μας.

***

Οι κατηγορίες ήταν 113 συνολικά και μπορείτε να τις δείτε εδώ. Η τελετή μεταδόθηκε ζωντανά στην Ελλάδα ταυτόχρονα με την Αμερική στη NOVA από το κανάλι FOX Life.