ΛΙΣΤΕΣ

10 σειρές για τα ορφανά του Sons of Anarchy

Πάνω από μία δεκαετία μετά την εμφάνιση του Jax Teller στην οθόνη σου, έχεις δέκα σειρές για να γεμίσεις το κενό του.

Το άρθρο ανανεώθηκε και αναδημοσιεύτηκε με αφορμή την πρεμιέρα της 2ης σεζόν του ‘Mayans M.C.’ στην Αμερική και την 11η επέτειο από τον πιλότο του ‘Sons of Anarchy’.

***

“Πότε πέρασαν 2 χρόνια”. Δεν έχει πει κανείς μέχρι στιγμής για το ‘Sons of Anarchy’. Αυτή την αίσθηση έχουμε εμείς τουλάχιστον. Όταν συνειδητοποιούμε πόσος καιρός έχει περάσει από το τέλος των αγαπημένων μας σειρών, συνήθως παθαίνουμε ένα μίνι σοκ. Τι εννοείς είναι ήδη 6 χρόνια από το φινάλε του LOST, ας πούμε; Μίλα, Βίρνα.

Με το ‘Sons’ όμως, νιώθουμε σαν να έχουν περάσει τα διπλά τουλάχιστον χρόνια από τη στιγμή που ο Jax σήκωσε τα χέρια του ψηλά υπό τους ήχους του ‘Come Join the Murder’ και δέχτηκε το πεπρωμένο που του είχε γραφτεί από καιρό.

Πριν σε πάρουν ξανά τα ζουμιά όμως, και όσο περιμένεις για το spin-off ‘Mayans’ που ετοιμάζει ο δημιουργός του ‘Sons’, Kurt Sutter, για το ομώνυμο club του Charming – για το prequel που επίσης ετοιμάζει για τον πατέρα του Jax και την υπόλοιπη συμμορία, οι πληροφορίες μας έρχονται ακόμα πολύ αραιά – μπορείς να απαλύνεις τον πόνο σου με τις παρακάτω σειρές.

MAYANS M.C.

FOX LIFE

Το προφανές. Το spin-off του ‘Sons of Anarchy’ ακολουθεί τους Mayans, μια συμμορία αντίπαλη αρχικά στους Sons που στη συνέχεια έγινε μία από τους πιο πιστές συμμαχίες τους. Πρωταγωνιστής είναι ο EZ, ένας prospect στο παράρτημα που δρα στα σύνορα της Καλιφόρνιας με το Μεξικό, με ένα μυστικό που μπορεί να θέσει τον ίδιο, την οικογένειά του και όλα τα μέλη του κλαμπ του σε κίνδυνο. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο Jax της συγκεκριμένης ιστορίας, ο κληρονόμος μιας παράνομης αυτοκρατορίας ναρκωτικών δηλαδή που διατηρεί δεσμούς με το παρελθόν του EZ. Μπορείς να περιμένεις FBI, επαναστάτες, μπόλικη βία και κάμποσα γνώριμα πρόσωπα από το ‘Sons’. Ένα από αυτά μάλιστα αναμένεται να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη 2η σεζόν της σειράς.

NARCOS

NETFLIX

Το ‘Narcos’ είναι μία από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές του Netflix έξω από την Αμερική και, παρότι ξεκινά επικεντρωμένο στις δραστηριότητες του διαβόητου ναρκέμπορου Pablo Escobar και τη γέννηση του πιο επικερδούς καρτέλ εντός και εκτός της Κολομβίας στα ’70s και ’80s, δικαιολογεί το όνομά της με μετέπειτα σεζόν που ασχολούνται με την αλυσιδωτή αντίδραση που γέννησε άλλα καρτέλ, άλλες παράνομες δραστηριότητες, άλλους πολέμους εναντίον των ναρκωτικών με θύματα απλούς ανθρώπους. Η έλλειψη του Escobar μπορεί αρχικά να ξένισε στην 3η σεζόν, όμως μέχρι τη μεταφορά μας στο ‘Narcos: Mexico’ το show είχε κάνει επιστροφή σε φόρμα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Γιατί έκοψα μαχαίρι το ‘Narcos’

Outsiders

Ίσως η πιο κοντινή σειρά της λίστας στο ‘Sons’, το ‘Outsiders’ είναι από αυτές τις δουλειές που μπορεί να μην έκαναν καθόλου θόρυβο με το καλημέρα σας, αλλά έχτισαν κοινό αργά και σταθερά με την παλιά, καλή δύναμη του word of mouth.

Η οικογένεια Farrell ζει στα Απαλάχια Όρη για πάνω από 200 χρόνια, αποκομμένη από τον πολιτισμό, υπακούοντας μόνο σε δικούς της νόμους και παραδόσεις. Η δύναμή τους και ο έλεγχος της περιοχής όμως δεν απειλείται μονάχα από μια βιομηχανία εξόρυξης άνθρακα που θέλει να τους κάνει έξωση, αλλά και από τις εσωτερικές τριβές στην οικογένεια που σχετίζονται με ιεραρχία, άσωτους υιούς και λεπτές ισορροπίες.

Οι Farrell όταν τους πρωτογνωρίζουμε είναι ένας μητριαρχικός μικρόκοσμος με τρόπο που θυμίζει σε πολλά τους Sons και την επιρροή τους από τη Gemma. Έχουν επίσης και τον Ryan Hurst δηλαδή τον Opie ή αλλιώς και ΟΠΑΡΟ, σε ρόλο που θα σου θυμίσει πολύ τον Son της καρδιάς σου. Ναι, θα τον θρηνείς κάθε φορά που εμφανίζεται στην οθόνη.

Peaky Blinders

Αν οι Sons ήταν στη μεταπολεμική Αγγλία, είχαν άλογα αντί μοτοσυκλέτες και τραγιάσκες αντί κράνη, θα ήταν οι Peaky Blinders. Γκανγκστερική οικογένεια, μια θεία που προσπαθεί να βγάλει άκρη, καταδικασμένα ρομάντσα και όλα γενικώς τα συστατικά που έκαναν το ‘Sons’ επιτυχία, θα τα βρεις στο ‘Peaky Blinders’ πακέτο με μια άχαστη ‘20s αισθητική.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Peaky (φόκιν’) Blinders, τίποτα άλλο

Animal Kingdom

Ξεκίνησε ως ταινία με βάση την Αυστραλία και συνέχισε ως σειρά που διασκεύασε και μετέφερε τη δράση στη Νότια Καλιφόρνια. Η βραβευμένη με Tony και Emmy, Ellen Barkin, είναι η αρχηγός της οικογένειας Cody και δεν έχει καλύτερο από το να διατάζει και να μανιπιουλάρει καταστάσεις, γιους της και συνεργάτες για να γίνονται τα σχέδιά της πραγματικότητα.

Όταν ο νεαρός Joshua χάνει τη μητέρα του και μετακομίζει με τους Cody, δεν αργεί να διαπιστώσει ότι τα έσοδα της οικογένειας προέρχονται από ληστείες και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Προφανώς και δε γλιτώνει, και προφανώς όταν η Barkin σου πει ότι “αυτή η οικογένεια δεν έχει μυστικά” δεν πρέπει να την πιστέψεις.

The Shield

Ένα από τα καλύτερα crime dramas που θα βρεις εκεί έξω, η σειρά που έδωσε στο FX τα γερά του πόδια όταν μέχρι το 2002 ήταν απλά το δίκτυο για να δεις επαναλήψεις των ‘X-Files’, και η εξαίρεση ενός σόου που όσο περισσότερες σεζόν είχε, τόσο καλύτερο γινόταν.

Η Strike Team, η ομάδα διεφθαρμένων αστυνομικών του ‘Shield’ που χρησιμοποιεί παράνομες μεθόδους για να κρατήσει τους δρόμους καθαρούς ενώ βγάζει ταυτόχρονα κέρδη από προστασία και άλλες εγκληματικές πράξεις, είναι εμπνευσμένη από το πραγματικό σκάνδαλο της LAPD Rampant και πέρα από τις ομοιότητες του “συστήματος” με αυτό των αστυνομικών του Charming, έχει ακόμα μία πολύ προφανή σύνδεση με τους ‘Sons’.

Ο Sutter που δημιούργησε το ‘Sons’, εργάστηκε ως παραγωγός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός στο ‘Shield’. Εκεί γνώρισε και τον Walter Sanders Goggins Jr. που αργότερα συμπεριέλαβε στο καστ του ‘Sons’ ως Venus Van Damme.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Το ‘Shield’ και άλλες 30 σειρές για να λιώσεις σε μαραθώνιο

The Sopranos

Δε χρειάζεσαι καμία αφορμή για να δεις το ‘Sopranos’, αλλά ας είναι αυτή το κενό του ‘Sons’. Η σειρά εϊναι εμβληματική τηλεόραση και το ποδαρικό όχι μόνο της Χρυσής της Εποχής, αλλά και του αντι-ήρωα που έχει πλέον κατακλύσει τη μικρή σου οθόνη. Για τον Jax λοιπόν, και για όλους τους υπόλοιπους αντι-ήρωες που έχεις ξεχωρίσει την τελευταία 15ετία, μπορείς να ευχαριστήσεις το mob boss Tony Soprano και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα εμπόδια στην προσωπική και την επαγγελματική του ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Δε θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια για τον Tony Soprano

BREAKING BAD

OUTNOW.CH

Λογικά έχεις ήδη δει το ‘Breaking Bad’. Αν σου έχει ξεφύγει όμως, η περίπτωση ενός καθηγητή χημείας που έγινε μεγαλέμπορος μεθαδόνης στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει οικονομικά την οικογένειά του μετά τη διάγνωση καρκίνου του, έχει κοινό DNA με το ‘Sons’. Όχι τόσο στην αφήγηση και το βάθος του που απέχουν σημαντικά από τη σαπουνόπερα και τις μηχανόβιες καταδιώξεις του δεύτερου, αλλά ως μια ιστορία που στον πυρήνα της έχει την άνοδο και την πτώση καλών ανθρώπων που γεύτηκαν μια δύναμη που τελικά τους κατέστρεψε.

Justified

Ο U.S. Marshal Raylan Givens φεύγει από το Μαϊάμι για να πάει πίσω στη φτωχή, επαρχιακή του πόλη στο ανατολικό Kentucky, για να βρει τον παιδικό του φίλο, Boyd (ξανά εδώ το έπος που λέγεται Walton Goggins), να έχει γίνει το εγκληματικό mastermind της περιοχής. Το νεο-western ‘Justified’ είχε την ατυχία να πέσει στη χρυσή εποχή της τηλεόρασης αλλά να μην είναι από τις σειρές που τη διαμόρφωσε, οπότε δεν έτυχε της αναγνώρισης άλλων σειρών σύγχρονων με αυτό, όσο κι αν το αγάπησαν οι κριτικοί. Εμείς το προτείνουμε άφοβα σε φαν του ‘Sons of Anarchy’ και γενικά σε όσους αγαπούν τους ολοκληρωμένους χαρακτήρες και τη χορταστική τηλεόραση.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι 15 στιγμές του ‘Sons of Anarchy’ που μας σόκαραν