REVIEWS

Το ‘Rise’ τραγουδά γνώριμες αλλά ευπρόσδεκτες νότες

Το νέο εφηβικό δράμα του Jason Katims δεν είναι απλώς το 'Glee' σε σκοτεινό Instagram filter.

Από το πρώτο δευτερόλεπτο του ‘Rise’, με τα νατουραλιστικά, μελαγχολικά πλάνα μιας πόλης φωτισμένης από έναν διστακτικό ήλιο και τις θλιμμένες, συνοδευτικές νότες να μιλούν για αδάμαστα όνειρα όσο τα κάδρα εστιάζουν σε ένα κλεισμένο εργοστάσιο που κάποτε στήριζε τους κατοίκους της περιοχής, ξέρεις ακριβώς πού βρίσκεσαι. Είσαι στο σύμπαν του Jason Katims. Σε μια σελίδα από τα ευαίσθητα άπαντά του που έκαναν τους θεατές να χύνουν μαύρο δάκρυ, πολύ πριν χρειαστούν το ‘This Is Us’ για το εβδομαδιαίο τους βαλάντωμα.

Ο Katims είναι ο απόλυτος βετεράνος των μικρών, καλτ σειρών που τα κατάφεραν. Από τη δουλειά του ως σεναριογράφος στο ‘Roswell’ και το ‘My So Called Life’, μέχρι το ‘Friday Night Lights’ των δύο τηλεοπτικών βραβείων Emmy και το ‘Parenthood’, μέσα από την προσήλωσή τους στις ανθρώπινες σχέσεις και τις εγκάρδιες, συγκινητικές στιγμές ο δημιουργός έχει αποδείξει πως ξέρει να χτίζει αφοσιωμένο κοινό ακόμα κι αν παραδοσιακά δεν κάνει τα νούμερα άλλων συναδέλφων του. Το ‘Rise’ πάντως έκανε καλή αρχή, ξεπερνώντας μάλιστα και σε τηλεθέαση το ‘For the People’ της μεγαλοπαραγωγού Shonda Rhimes.

Σ’ αυτό καταπιάνεται με την αληθινή ιστορία του Lou Volpe (μετονομασμένος Lou Mazzuchelli στη σειρά), ενός καθηγητή που εμπνέει τους μαθητές του να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στη θεατρική ομάδα που στήνει. Ο στόχος είναι να ανεβάσουν το ‘Spring Awakening’, ένα μιούζικαλ που γράφτηκε στη Γερμανία του 19ου αιώνα και υπέστη λογοκρισία σε διάφορες φάσεις της πολυετούς ιστορίας του στο σανίδι.

Με πρωταγωνιστές εφήβους που διψάνε να σπάσουν τα δεσμά της μικρής κοινωνίας που τους πνίγει, το θεατρικό έργο δεν φοβάται μπροστά σε θεματικές όπως το σεξ, η ομοφυλοφιλία και η αυτοκτονία, οπότε δεν είναι δα και η πρώτη παραγωγή που τρέχει να ανεβάσει ένα σχολείο. Ο Mazzuchelli που ενσαρκώνει ο Josh Radnor του ‘How I Met Your Mother’, θα θελήσει να επιμείνει παρά τις αντιδράσεις του διευθυντή, ελπίζοντας να δείξει σε μια πόλη κατοίκων της εργατικής τάξης τον ρόλο που μπορεί πραγματικά να παίξει το θέατρο στις ζωές τους, δίνοντας την ίδια στιγμή κίνητρο στον θίασό του για υψηλότερους στόχους.

Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας προκάλεσε αντιδράσεις γιατί ο Volpe που τον ενέπνευσε είναι γκέι ενώ ο Mazzuchelli στρέιτ οικογενειάρχης. Η επιλογή εξηγήθηκε από τον Katims ως μία από τις πολλές διαφοροποιήσεις που έγιναν από τη σελίδα στην οθόνη για να κάνει δικιά του την ιστορία.

Ο διαφορετικός σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου θα διερευνηθούν μέσα από άλλα πρόσωπα της σειράς τελικά, αλλά δεν μπορούμε να μη φανταστούμε ότι αυτή θα ήταν μια πιο ενδιαφέρουσα υποπλοκή για έναν χαρακτήρα που προς το παρόν περιορίζεται σε Καθηγητής Που Θέλει Κάτι Παραπάνω. Ο Coach Taylor είναι άδικος και άπιαστος στόχος. Δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο, αλλά πετάξτε ένα κοκαλάκι και σ’ αυτόν.

Επίσης προφανώς και το κόνσεπτ της σειράς παραπέμπει στο ‘Glee’. Αυτό μπορεί να είναι και καλό και κακό για σένα. Αναλόγως με το πού στέκεσαι για την πάλαι ποτέ ναυαρχίδα του FOX. Οι δύο σειρές ωστόσο διαφέρουν τρομερά στα σημεία (επίσης καλό ή κακό για σένα), και δεν εννοούμε την απουσία των slushies και της Sue Sylvester. Οι ομοιότητες σταματούν στο υποκατάστατο του Will Schuester με τον Josh Radnor από το ‘How I Met Your Mother’, και στο γεγονός ότι οι ηχογραφήσεις του καστ θα κυκλοφορήσουν κι αυτές προς πώληση.

Το νέο εγχείρημα του Katims είναι πολύ, πολύ πιο τυποποιημένο από το προηγούμενο εφηβικό μιούζικαλ. Είναι όμως και πιο ανεπιτήδευτο, στοχαστικό και ευαίσθητο. Αυτή τη στιγμή θέλει να αγγίξει πολλά μέτωπα, από την ταυτότητα φύλου και τη σεξουαλικότητα των παιδιών μέχρι τον ρατσισμό και το ανεπαρκές εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά ακόμα κι όταν φλερτάρει αδέξια με το μελό σε κερδίζει η μεγάλη του καρδιά.

Στα ηνία βρίσκεις τον Radnor, αλλά είναι η Rosie Perez (‘Do the Right Thing’) που κερδίζει τις εντυπώσεις, μαζί με τη δεκαεπτάχρονη Auli’i Cravalho που πρόσφατα δάνεισε τη φωνή της στο μπλοκμπάστερ της Disney, ‘Moana’. Η τελευταία έχει πάνω της αστέρι και πλαισιώνεται από ένα ικανό, νεαρό καστ.

The kids are alright γενικά. Σειρά των ενηλίκων.

* Το ‘Rise’ προβάλλεται από το COSMOTE CINEMA 4HD, κάθε Πέμπτη στις 22.00 μ.μ.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Και ‘American Gods’ και ‘Ιππότης της Ασφάλτου’: 30 σειρές που έρχονται στην COSMOTE TV
Συνέντευξη Paul Giamatti: Ο Μουσολίνι που έγινε Μακιαβέλι στο ‘Billions’
Συνέντευξη Damian Lewis: Ο γκάνγκστερ της Wall Street του ‘Billions’
Instinct: O Alan Cumming έβαζε το καστ του να χορεύει
Το ‘The Good Fight’ είναι ένα σίκουελ αντάξιο του ‘The Good Wife’
‘The Good Fight’: O Delroy Lindo γοητεύεται από το ηθικά γκρίζο
Συνέντευξη: H Cush Jumbo δεν είχε ιδέα πως θα έπαιζε στο ‘Good Wife’ για πάνω από 3 επεισόδια