REVIEWS

‘This Is Us’, η σειρά που κάνει όλα τα ζευγάρια να κλαίνε

Ένα πακέτο πατατάκια, δυο τουλάχιστον χαρτομάντιλα και ο 'έσο έτοιμος' ώμος σου για να κλάψει το 'πρόσωπο'. Η καλύτερη νέα σειρά του φθινοπώρου λειτουργεί μια χαρά ως reboot για τις σχέσεις.

Το ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί, ακόμη και σε αυτό το site, που δεν συμφωνούν με τον παραπάνω χαρακτηρισμό. Τον ίδιο που χάρισε μόλις στο ‘This is Us’ το Entertainment Weekly, που το έβαλε και εξώφυλλο. Οπότε, ας πούμε απλώς -για να τους κατευνάσουμε- πως το δημιούργημα του τύπου που έφτιαξε το ‘Crazy, Stupid, Love’ είναι η πιο επιτυχημένη καινούργια αμερικάνικη σειρά του φθινοπώρου. Εκείνη της οποίας το trailer έκανε 100.000.000 views.

Ένα καθαρόαιμο και απίστευτα καλοφτιαγμένο dramedy, σχετικά -και καλά- με κάποιους ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια μέρα γενεθλίων, που έχει ως μοναδικό στόχο να σε κάνει να εκτιμήσεις αυτόν/αυτήν που έχεις δίπλα σου, την αξία της οικογένειας (it sucks πικρά to be μοναχοπαίδι φάση) και να σε κάνει να ρίξεις δάκρυ.

Όχι όμως μαύρο, πικρό. Αλλά από εκείνο το άλλο είδος, το πιο σπάνιο, το καθαρτικό. Εκείνο που σε κάνει μετά να νιώθεις πιο ανάλαφρος. Εντελώς πούπουλο, ρε παιδί μου.

Όπως και να’χει, μετά το πρώτο επεισόδιο, το τέλος του οποίου είναι και το πρώτο μεγάλο spoiler, νιώθεις έντονα την ανάγκη να αρχίσεις να φέρεσαι καλύτερα στo έτερόν σου ήμισυ. Επιπλέον το θεωρώ δεδομένο ότι θα θέλεις να πάρεις ένα παραπάνω τηλέφωνο τους γονείς σου για να δεις τι στο διάολο κάνουν.

Ή, τουλάχιστον, έτσι βγήκε σε μένα που χρησιμοποιώ ξεδιάντροπα το ‘This is Us’ ως εκείνη την ιδανική σειρά που μπορώ να δω μαζί με την σύζυγο. Και γιατί αξίζει να την δεις με κάποιον που αγαπάς, αλλιώς, αν είσαι μόνος, θα ψυχοπλακωθείς εντελώς. Και γιατί, σε αντίθεση με τις άλλες που βλέπουμε μαζί, τύπου π.χ. ‘Modern Family’, ‘Fear the Walking Dead’, ‘The Strain’, αντέχω όντως να περιμένω να την δούμε μαζί. Δεν με πιάνει δηλαδή εκείνη η επίμονη φαγούρα να την ξεκοκαλίσω σόλο και στα κρυφά.

Επειδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι όντως κρίμα να σου χαλάσουμε το spoiler, ας πούμε απλά ότι το ‘This is Us’, όπως εύστοχα το εξήγησε ο δημιουργός του, είναι σαν να παίρνεις μια τσάντα με παλιές οικογενειακές VHS και να αρχίσεις να τις βλέπεις. Όχι απαραίτητα (SPOILER, μεγάλο, τρανό SPOILER) με την σωστή χρονολογική σειρά.

Πρώτη μούρη στο Καβούρι ο -απρόσμενα πειστικότατος- εδώ Milo Ventimiglia των ‘Heroes’ και ‘Gilmore Girls’ που αποδεικνύει ότι είναι κανονικός ηθοποιός. Με την -ξεχασμένη από το θεό και τους ανθρώπους- Mandy Moore στο πλευρό του.

Ενώ εξαιρετικό είναι και το υπόλοιπο cast που περιλαμβάνει τον six pack ηθοποιό sitcom Justin Hartley του ‘Revenge’, τον -βραβευμένο με Emmy για το ‘The People v. O.J. Simpson: American Crime Story’, Sterling K. Brown, ως τον τελειομανή οικογενειάρχη και την σπαραξικάρδια Chrissy Metz του ‘American Horror Story: Freak Show’ ως την υπέρβαρη 30άρα που προσπαθεί να αλλάξει το σώμα και τη ζωή της.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Το ‘The People v. O.J. Simpson’ είναι το πρώτο αριστούργημα του ’16

Ουσιαστικά το μεγάλο, τεράστιο, ανυπέρβλητο προσόν του ‘This is Us’ είναι ότι είναι παλαιομοδίτικα μη κυνικό. Σε αντίθεση δηλαδή με 9 στις 10 σειρές εκεί έξω που συνεχίζουν να είναι κατάμαυρες. Όπως ακριβώς δηλαδή, για να μην παρεξηγηθώ, μας αρέσουν. Ωστόσο είναι χρήσιμο και ενδιαφέρον να υπάρχει στο τηλεοπτικό line up κάτι που σε κάνει να ‘γυμνάζεις’ διαφορετικά συναισθήματα από ότι σου προκαλούν όλα τα υπόλοιπα σούπερ-ηρωικά ή αντί-ηρωικά προϊόντα εκεί έξω.

Στο τέλος της ημέρας το ‘This is Us’ δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να έχει τόσο ενδιαφέρον όσο όντως έχει. Δεν έχει να κάνει με κανένα υψηλής αδρεναλίνης επάγγελμα (δικηγόρος, γιατρός, αστυνομικός). Δεν πουλάει ένταση και σεξ. Δεν είναι μοντέρνο. Δεν είναι κουλ. Δεν είναι τίποτα πέρα από ένα σπάνιο πλάσμα που έχει την ικανότητα, επειδή ότι περιγράφει έχει μέσα αλήθεια (το πρώτο μέρος που πέφτει κλάμα είναι το δωμάτιο των σεναριογράφων, που βγάζουν τα σωψυχά τους για να αντλήσουν έμπνευση) να παίρνει την καρδιά σου και να την στίβει μέχρι που να μην μπορείς να αναπνεύσεις. Αλλά με την καλή έννοια, πάντα.

Και που’σαι, μην ξεχάσεις τα χαρτομάντιλα. Εμείς, πάντως, σε προειδοποιήσαμε.

*H σειρά ‘This Is Us’ προβάλλεται από 15 Νοεμβρίου και κάθε Τρίτη στις 21.50 στο FOX Life.