WESTWORLD

Μα καλά, ‘Westworld’ χωρίς Γιουλ Μπρίνερ γίνεται;

Μια χαρά είναι ο ρόλος του στο reboot. Αλλά σκέψου πόσο πιο επικό θα ήταν όλο αυτό με το υπέροχο ξυρισμένο κρανίο του μέσα. Δεν πειράζει, τουλάχιστον έχουμε αφορμή να μιλήσουμε για αυτόν.

Το 2016 θα μπορούσε να μετονομαστεί και έτος αναβίωσης του Yul.

Ένεκα αν μη τι άλλο των remake δυο από των πιο χαρακτηριστικών ρόλων του, του αρχηγού δηλαδή των επτά μισθοφόρων στο ‘The Magnificent Seven’ και του αντίστοιχου παρανοημένου ρομπότ πιστολά στο ‘Westworld’.

Δυο ρόλοι που ο Ρωσικής καταγωγής Yul, που μάλιστα ξεκίνησε πρώτα ως ακροβάτης στο τσίρκο (μέχρι που, μετά από ένα ατύχημα, το γύρισε σε τσιγγάνος τραγουδιστής στο Παρίσι της δεκαετίας του 30) σφράγισε με το χαρακτηριστικό κρανίο και το οξύ του βλέμμα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη του νέου ‘Magnificent Seven’

Δυο ρόλοι που συνδέονται, αφού ο αρχετυπικός πρώτος ήταν που τον οδήγησε, την δεκαετία του 1970, όταν βρισκόταν στη φάση της παρακμής του, να παρακαλέσει -μέσω του ατζέντη του- για να πάρει τον δεύτερο (ακολούθησε το μετα-αποκαλυπτικό ‘The Ultimate Warrior’, το σίκουελ του ‘Westworld’ ονόματι ‘Futureworld’ και το ‘Death Race’, το 1976, που ήταν η τελευταία ταινία του).

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο βραβευμένος με Όσκαρ και δυο Tony, όλα για το ‘The King and I’ (το δεύτερο τιμής ένεκεν όταν συμπλήρωσε 4625 παραστάσεις του μιούζικαλ), έχασε ποτέ ίχνος από όλα όσα τον χαρακτήριζαν.

Την -ένεκα της ιντελεκτουέλ μητέρας του- καλλιέργεια (μιλούσε από γαλλικά μέχρι γιαπωνέζικα, έγραψε δυο βιβλία και παρακολουθούσε στον ελεύθερό του χρόνο μαθήματα στο πανεπιστήμιο), την εργατικότητα (όταν πρωτοήρθε στην Αμερική, πριν αρχίσει και δουλεύει ως τηλεοπτικός σκηνοθέτης, δούλεψε ως φορτηγατζής και εργάτης) αλλά και ένα απίστευτο τουπέ -σύμφωνα με τους συμπρωταγωνιστές του- που θύμιζε τον χαρακτήρα που έπαιζε στο συγκεκριμένο μιούζικαλ για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Ουσιαστικά ο Yul, που στο ‘Westworld’ ήταν φανταστικός και αφάνταστα επιδραστικός ως φονικό ρομπότ, όλη του τη ζωή έκανε δυο πράγματα. Να παντρεύεται και να χωρίζει, βλέπε 4 γάμοι, 3 διαζύγια, 5 παιδιά και δεκάδες σχέσεις με γνωστές σταρ τύπου Joan Crawford -της έστειλε selfie όπου είχε στύση, άνθρωπος του μέλλοντος- Ingrid Bergman, Judy Garland και Marlene Dietrich που είχε πάθει γεροντοκαψούρα με την πάρτη του.

Καθώς επίσης, το βασικότερο, να υποδύεται τον βασιλιά του Σιάμ. (Εντάξει, εντάξει, στο ενδιάμεσο έπαιξε και τον Φαραώ στο ’10 Commandments’ και στο ‘Anastasia’ με την Ingrid Bergman).

O ρόλος που τον οδήγησε για πρώτη φορά, πίσω το 1951, να κουρέψει γουλί για πρώτη φορά το κεφάλι του. Η κίνηση δηλαδή εκείνη ματ που τον έχρισε περιζήτητο για δυο και βάλε δεκαετίες. (σ.σ. Αυτός ενέπνευσε, σε περίπτωση που δεν το είχες ήδη πάρει χαμπάρι, τον Professor X των Χ-Men).

Αν και, μεταξύ μας, ο πιο επιδραστικός ρόλος του ήταν, τελικά, το διαφημιστικό κατά του καπνίσματος που κυκλοφόρησε -για πολύ λίγο, μετά το απέσυραν λόγω του χαμού που έκαναν οι εταιρίες- μερικές μέρες μετά τον θανατό του, το 1985, από καρκίνο του πνεύμονα. Αυτό, το κάπνισμα από τότε που ήταν 12 ετών, που έχει δηλώσει ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του.

Ένας πραγματικός καλλιτέχνης που πέθανε σχεδόν κυριολεκτικά πάνω στη σκηνή, αφού επέμενε να παίζει τον ρόλο του βασιλιά ακόμη και όταν βρισκόταν στο τελικό στάδιο. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά είχε πει:

Τι είναι προτιμότερο, να πεθάνεις σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου γεμάτος καλώδια ή πάνω στη σκηνή ακούγοντας το χειροκρότημα;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

15 ερωτήσεις μετά την πρεμιέρα του ‘Westworld’