THE WALKING DEAD

The Walking Dead S8E06: Εκείνο με τη Μαύρη Χήρα

Όλα όσα αξίζει να μάθεις για το έκτο επεισόδιο της 8ης σεζόν με τίτλο 'The King, the Widow, and Rick'. Εννοείται πως όπου και να κοιτάξεις θα δεις spoilers.

Πόσο δύσκολο είναι για το ΤWD να μας σερβίρει αυτή τη στιγμή δυο συνεχόμενα πολύ καλά επεισόδια; Όπως έκανε παλιά δηλαδή; Προφανώς πάρα, μα πάρα πολύ, αφού μετά το εξαιρετικό ‘The Big Scary U’ της προηγούμενης εβδομάδας, εκείνο που οι πάντες δικαίως εκθείασαν, εκείνο που μας επέτρεψε να πάρουμε ‘τζούρα’ από το στρατηγικό μυαλό του Negan, έρχεται το συγκεκριμένο ξενέρωτο ‘κατασκεύασμα’ για να μας κανεί να προσγειωθούμε στην ‘έλα Rick στον τόπο σου και ρέστα μην γυρεύεις’ μίζερη πραγματικότητα.

Ένα επεισόδιο-γέφυρα που πραγματικά ξεχνάς πριν καν πέσουν οι τίτλοι τέλους.

Ένα επεισόδιο η μοναδική πρακτική χρησιμότητά του οποίου είναι για να μας θυμίσει ότι υπάρχουν κάπου εκεί έξω, ότι είναι ακόμη μέλη του cast, η Michonne, η Rosita, η Maggie και ο Carl.

Μόνο που, κακά τα ψέματα, επεισόδιο αυτή τη σεζόν χωρίς την παρουσία του Negan, δεν στέκεται. Μοιάζει άψυχο και άνοστο.

Ειδικά όταν αυτό περιλαμβάνει εντελώς περιττά πράγματα όπως τα ‘ενημερωτικά’ γράμματα που στέλνουν μεταξύ τους ο Rick, η Maggie και η Carol. Κάτι που δεν μοιάζει και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να ενημερώσεις τους ‘συνεταίρους’ σου τι ακριβώς παίχθηκε την 1 1/2 μόλις μέρα που έχει περάσει μετά την επίθεση στο Sanctuary.

Για να μην αναφερθώ στο ‘γελάνε και τα κοτόπουλα μαζί μας’ bonding στο δάσος ανάμεσα στον Carl και τον φυγά που στο προηγούμενο επεισόδιο είδαμε τον Rick να πυροβολεί. Συγκεκριμένα ο Carl του φέρνει φαγητό, λες και είναι αδέσποτο, εκείνος του εξηγεί ότι σκοτώνει Walkers (237 στο σύνολο) γιατί έτσι του είπε η μαμά του. Ότι και καλά ελευθερώνονται έτσι οι ψυχές τους. Και πάντα πρέπει να τιμάμε τους γονείς μας, σωστά;

Όλα αυτά πριν οι δυο τους, σε φάση Stand by Me, μπλέξουν με ένα μάτσο Walkers που δεν γούσταραν να τους ‘ελευθερώσουν’ τις ψυχές. Με αποτέλεσμα ο Carl να φτάσει ένα βήμα από το δάγκωμα. Πάραυτα ο Carl τον φέρνει τον άγνωστο πίσω στο σπίτι. Μόνο το να του χαϊδέψει τα μαλλιά λέγοντας ‘τι καλό σκυλάκι είσαι εσύ;’ λείπει για να συμπληρωθεί η εικόνα.

Ενώ εξίσου περιττό είναι και το bonding, επίσης μέσα στο δάσος (απλά άλλο δάσος) ανάμεσα στην Carol και τον πιτσιρικά ‘πολεμιστή’ του πενθούντος Kingdom (σ.σ. Ο βασιλιάς είναι κρυμμένος στο παλάτι του και οι υπόλοιποι έχουν φτιάξει ένα τοίχο αναμνήσεων για τους νεκρούς) που την ακολουθεί για να πάρει εκδίκηση για τον αδελφό του. Εννοείται πως η Carol τον σώζει από δυο Walkers. Και, ως σωστή παιδαγωγός, αντί να τον στείλει πίσω, του δίνει ένα όπλο να κρατάει.

Αν και είχε ενδιαφέρον το σημείο που η Carol επιστρέφει στον βασιλιά (αλήθεια, γιατί είπαμε πως είναι ζωντανός αυτός ακόμη;) και τον βρίσκει, στο σκοτάδι, με το βλέμα απλανές, να κρατάει το λουρί της αδικοχαμένης τίγρης του. Εκεί που του λέει με δάκρυα στα μάτια ότι είναι αληθινός και όχι απλά ένας καλός ηθοποιός. Δίνοντάς του έτσι κίνητρο για να γίνει πάλι ο βασιλιάς που χρειάζεται ο λαός του.

Εξίσου ‘τι μας λες κουκλίτσα μου τώρα’ φάση είναι η απόφαση της Enid να πάει μαζί με τον Aaron (που ήρθε και άφησε το μωρό Savior στη Maggie), που την έπεισε ότι χρειάζεται να κερδίσουν. Σόρι, αλλά αυτό αυτονόητο δεν είναι; Τι κουλή -και βαρετή- υποπλοκή είν’ τούτη;

Τουλάχιστον το road trip των δυο τραυματισμένων, Michonne και Rosita, που πάνε να τσεκάρουν ότι το σχέδιο του Rick πάει καλά, μας άφησε πεσκέσι την πιο overkill & video game στιγμή της σεζόν. Τότε δηλαδή που η Rosita εξολόθρευσε / έκανε θρύψαλα έναν Savior με μια αντιαρματική ρουκέτα.

Όλα αυτά αφού οι δυο τους άκουσαν ξαφνικά μια άρια από ένα κτίριο, πήγαν να εξερευνήσουν τη φάση και πέτυχαν ένα ζευγάρι Saviors να ετοιμάζονται να πάνε την Fat Lady (ένα Datsun γεμάτο τεράστια ηχεία) πίσω στο Sanctuary προκειμένου να κάνουν τους Walkers να σπάσουν την πολιορκία τους.

Μια Fat Lady που, παρά την ‘πρωτοξάδελφη του Rambo’ Rosita, θα είχε καταφέρει το στόχο της αν δεν είχε πέσει πάνω της, οδηγώντας ένα σκουπιδιάρικο, ο Terminator Daryl που έχει σκοπό να παρακούσει το Rick και να το ρίξει πάνω στις πόρτες του Sanctuary προκειμένου να εισβάλουν μέσα οι Walkers.

Μαζί του, έτσι για να μας υπενθυμίσει ότι ΔΕΝ υπάρχει κανένας λόγος που είναι ακόμη ζωντανή, η Tara που θέλει να σκοτώσει τον Dwight όσο το δυνατόν συντομότερο. Τον Dwight. Αυτόν που τους βοήθησε τόσο, μα τόσο πολύ.

Η ‘ψίχα’ του επεισοδίου όμως, όσο γευστική ή άνοστη είναι αυτή, κρύβεται στο τι συμβαίνει εντός του Hilltop. Εκεί που η Maggie είναι σε μεγάλο, ‘ιδρώνω και μόνο που το σκέφτομαι’ δίλημμα για το αν θα αφήσει τους ‘λύκους’ (τους αιχμάλωτους Saviors που βρίσκονται έξω από το τείχος και τους οποίους ταίζει ο Jesus με ραπανάκια) εντός του μαντριού με τα ‘πρόβατα’ ή όχι. Τελικά, επειδή έχει μεγάλη καρδιά (επίσης είναι αγρότισσα, όπως λέει, οπότε ξέρει από αυτά), τους φτιάχνει το δικό τους κλουβί εντός τειχών. Εντός του οποίου ρίχνει και τον θρασύδειλο Gregory, που κάθε φορά που εμφανίζεται μυξοκλαιει ή μυξοδολοπλοκεί.

Μιλάμε για τόσο μεγάλη καρδιά που δεν σκοτώνει καν επιτόπου τον λιγδωμένο μαλλιά με το ειρωνικό χαμόγελο (εκείνον που σε προηγούμενο επεισόδιο έκανε τσίτα τον Morgan), ακόμη και όταν εκείνος πάει να κλέψει το όπλο από έναν φρουρό. Ακόμη και όταν την προειδοποιεί, γιατί προφανώς είναι αυτοκτονικός, ότι με αυτά που κάνει θα σκοτώσει κόσμο και κοσμάκη. Από τους δικούς της υπηκόους πάντα. Μόνο που στο τέλος η Χήρα αποδεικνύεται Μαύρη, αφού ανακοινώνει στον Jesus ότι τους κρατάει ζωντανούς αποκλειστικά ως ‘κάβα’ σε περίπτωση ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Ουσιαστικά, το μόνο πραγματικά ενδιαφέρον (οπτικά και από άποψη πλοκής) κομμάτι του επεισοδίου ήταν αυτό που ο Rick χτυπάει την πόρτα των Garbage People (πως λέμε Village People; Κάτι αντίστοιχο φαντάσου. Μόνο που εδώ όλοι μιλάνε σαν τον Yoda), η αρχηγός φοράει κάτι πάνω της (γιατί πριν την βλέπουμε γυμνή, φορώντας μόνο την ποδιά της, να φτιάχνει ένα μεταλλικό γλυπτό) και του ανοίγει.

Εκείνος, βάσει του φοβερού σχεδίου του, που επιμένει να μας λέει ξανά και ξανά πως ‘ρολάρει’ θαυμάσια, της δείχνει Polaroid από τα φυλάκια των Saviors που έχει καταλάβει και της ζητάει να προδώσει τον Negan και να γίνει κομμάτι του νέου σύμπαντος που φτιάχνει.

Το αποτέλεσμα; Το κορίτσι Yoda του απαντά ένα ξερό όχι και τον πετάει μέσα σε ένα conteiner. Ναι Rick, όπως τα λες είναι. Όλα πάνε όπως τα σχεδίασες. Για άλλη μια φορά.

* Το ‘Walking Dead’ προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 22.40 μέσω του FOX.