ATHENS BEST

Τα 10 καλύτερα πεϊνιρλί της Αθήνας

Βρήκαμε τους μικρούς ναούς της πόλης που αποθεώνουν τα πεϊνιρλί.

Το πεϊνιρλί δεν είναι πίτσα. Αυτά να τα ξεκαθαρίσουμε από την αρχή. Επίσης να πούμε ότι πεϊνιρλί σημαίνει σημαίνει «με τυρί» και την πατρότητα της συνταγής την οφείλουμε στους Πόντιους και τους Μικρασιάτες. Όταν ήρθαν στην Ελλάδα μετά την γενοκτονία των Ποντίων το 1919 -αλλά και τις άλλες μετακινήσεις που ακολούθησαν- έφεραν μαζί τους και αυτή τη θεσπέσια συνταγή. Και τους ευχαριστούμε πραγματικά που γέμισαν την Αθήνα με τόσο αυθεντικές, μοναδικές και αξέχαστες γεύσεις.

Υ.Γ.: Αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα μαγαζιά που ακολουθούν έχουν ανατολίτικες ρίζες.

Πεϊνιρλί Ιωνίας

Για τούτο το πεϊνιρλί τα έχουμε γράψει εδώ στο Oneman πριν από 9 χρόνια. Κι όμως δεν έχει αλλάξει τίποτα. Κάθε πρωί συνεχίζονται οι ουρές στην Πανόρμου, για να πάρουν για πρωινό ένα πεϊνιρλί. Τα πάντα φτιάχνονται με μαεστρία από τον κύριο Σπύρο και τα πάντα ψήνονται στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Η ζύμη του αφράτη και όσο πρέπει τραγανή ενώ οι επιλογές, λίγες και καλές. Για τούτη την ζύμη ο Χρήστος είχε γράψει “Η υφή, η τραγανότητα και η γεύση αυτού του ζυμαριού, το οποίο ντύνει το λιωμένο τυρί, ποτίζει η ντομάτα και αρωματίζει το κρεμμύδι. Αυτό το “ψωμάκι” για τους αδαείς, ‘μαγικό ψωμί’ για όσους έχουν δοκιμάσει, το οποίο χρησιμοποιείται όχι μόνο στα πεϊνιρλί, αλλά και στις τυρόπιτες, τις λουκανικόπιτες και πολλά άλλα εκλεκτά.” Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι, όταν σε ρωτήσει αν θες βούτυρο να απαντήσεις δίχως δεύτερη σκέψη ‘ΝΑΙ!’.

Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι

Θέμης

Η Δροσιά θα μπορούσε να αποτελεί και την Μέκκα του πεϊνιρλί. Ο λόγος είναι ότι μετά την Γενοκτονία των Ποντίων, πολλοί από αυτούς έφτασαν και στην Αττική και εγκαταστάθηκαν στη Δροσιά, όπου ρίζωσαν και έχτισαν τις ζωές τους. Έτσι και ο ‘Θέμης’, ο οποίος αποτελεί μαγαζί-θρύλο της περιοχής και τα πεϊνιρλί του είναι ικανά να σε κάνουν να γράψεις πολλά χιλιόμετρα για να πηγαίνεις στην Δροσιά.  Φτιαγμένα όλα σε ξυλόφουρνο, κάτι που όπως καταλαβαίνεις αποτελεί εγγύηση. Ο Θέμης κερδίζει και από την ατμόσφαιρά του η οποία είναι λες και έχει παγώσει ο χρόνος στα ’70s. Ίσως να φταίει ότι το πεϊνιρλί του σε κάνει να ξεχάσεις τι χρονιά έχουμε. 

25ης Μαρτίου 25, Δροσιά

Τεχλικίδης

Η βόλτα στη Δροσιά συνεχίζεται και παράλληλα συνεχίζεται και το ταξίδι στον χρόνο. Αυτή την φορά με μία επίσκεψη στον Τεχλικίδη μεταφέρεσαι στο 1936, τότε που άνοιξε ένα μαγαζί στα Πευκάκια της Δροσιάς. Η φήμη του άρχισε να διαδίδεται σε όλη την Αττική και γρήγορα τα πεϊνιρλί του γίνονταν ανάρπαστα καθημερινά. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αν ρωτήσεις μεγάλους μύστες γύρω από το πεϊνιρλί του θα σου πούνε ότι ο Τεχλικίδης έχει την ίδια γνήσια και αυθεντική γεύση που είχε στο παρελθόν. Αυτό το μερακλίδικο ψήσιμο το οποίο κάνει την ζύμη να περικλείει με θαλπωρή τα υλικά μέσα στο κενό της. Κιμάς, σουτζούκι, παστουρμάς, μπέικον και αυγό είναι μερικές από τις επιλογές.Αυτό το πεϊνιρλί ίσως στοιχειώσει τα πεινασμένα σου βράδια. 

Αργοναυτών Κομνηνών 13, Δροσιά

Ελευθεριάδης

Ίσως το πιο διάσημο πεϊνιρλί της Αττικής και το τρίτο μαγαζί-ορόσημο στη Δροσιά. Για να καταλάβεις πόσο πολύτιμο είναι για εκείνους το πεϊνιρλί, διαθέτουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με ημερομηνία ‘5/4/1951’ από το Υπουργείο Εμπορίου του Βασιλείου της Ελλάδος για την εφεύρεση του πεϊνιρλί ως “πρωτότυπον έδεσμα και μέθοδος παρασκευής αυτού”. Ψήνεται σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, σερβίρεται σε τσίγκινο μακρόστενο ταψάκι και απολαμβάνεται τέλεια στην αυλή του Ελευθεριάδη. Οι παιδικές μου αναμνήσεις πολλές, αλλά αυτή που μου έχει χαραχθεί είναι εκείνη όπου κόβω την τραγανή γωνιά του και την βουτάω στο μίγμα τυριού και αυγού που υπήρχε στο κέντρο. Ίσως η ευτυχία που μου προσφέρει αυτή η κίνηση να είναι ίδια και σήμερα κάθε φορά που την κάνω. 

Σολωμού 26, Δροσιά

Feyrouz

Τούτο το μαγαζί στην καρδιά της πόλης το αγαπήσαμε από την πρώτη στιγμή. Όταν άνοιξε είχαμε ξετρελαθεί με το concept του και την ανατολίτικη αύρα του. Μπορώ να σου πω ότι 6 χρόνια μετά συνεχίζω να είμαι ξετρελαμένος με τα πεϊνιρλί του. Δεν ξέρω αν φταίει ότι η κυρία Ελένη φτιάχνει καθημερινά τα πεϊνιρλί με τα χεράκια της, δεν ξέρω αν πρέπει να ρίξω την ευθύνη στις υπέροχες συνταγές/παραλλαγές που διαθέτει αλλά είμαι σίγουρος ότι μεγάλο ρόλο παίζει και η πλούσια σε μπαχάρια μαεστρία που έχουν τα πάντα σε τούτο το μαγαζί, μιας και η οικογένεια που το τρέχει, έχει ρίζες από Αντιόχεια, Λίβανο, Κύπρο και Κωσταντινούπολη.

Καρόρη 23 & Αιόλου, Αθήνα

Εργαστήρι Πεϊνιρλί

Χωμένο μέσα στα στενά της Νέας Ιωνίας δεν είναι ένα ακόμα μαγαζί που μπορείς να κάτσεις και να απολαύσεις το πεϊνιρλί σου. Είναι ένα εργαστήριο όμως που φτιάχνει όπως λέει και η πινακίδα του ‘Πίττες για σουβλάκι, πεϊνιρλί κενό για το σπίτι’. Θα το πάρεις χεράτο όπως σου έχουμε ξαναπεί και θα σε κάνει να ήθελες να μένεις Νέα Ιωνία για να το τρως κάθε πρωί. “Μόλις μπαίνεις μέσα καταλαβαίνεις ότι δεν είναι κάποιος φούρνος ή κάποιο take away σαντουιτσάδικο. Είναι, όπως σου είπα, ένα εργαστήριο ζύμης που απλά αναγκάστηκε, επειδή ζητούσαν όλοι ένα πεϊνιρλί στην περατζάδα και έβαλε μια βιτρινούλα. Αν πας νωρίς θα το δεις σε ένα πυρετό εργασιών και ψησίματος. Ακριβώς μπροστά σου μία κυρία τυλίγει τριών ειδών πεϊνιρλί. Ένα σκέτο με τυρί, ένα με τυρί και μπέικον και ένα με τυρί και κιμά. Όσοι έχουν δοκιμάσει όλη την γκάμα αποθεώνουν το τελευταίο. Ανάμεσά τους κι εγώ. Στο βάθος όμως βρίσκεται ο πρωταγωνιστής. Εκεί πέφτουν όλα τα φώτα. Εκείνος κρατάει τα σκήπτρα σαν άλλος βασιλιάς, μέσα στο βασίλειο του. Όπου σκήπτρα βάλε το ξύλινο μακρινό φτυάρι με το οποίο πιάνει τα πεϊνιρλί και τα στέλνει στα βάθη του ξυλόφουρνου. Μετά από λίγο, όταν τα βγάζει, μοσχοβολάει όλο το μαγαζί και μια τεράστια σιωπή εξαπλώνεται”. Αυτά τα συναισθήματα είχα εκφράσει τότε, τα ίδια ισχύουν ακόμα. Πήγαινε αμέσως. 

Ραμνούντος 76, Νέα Ιωνία

Πεϊνιρλί Φουρνάκι Ιωνίας

Συνεχίζουμε με ανατολίτικο αέρα. Αυτή την φορά βαδίζουμε στα στενάκια της Νέας Ιωνίας όπου ένα μικρό φουρνάκι προσφέρει πεντανόστιμα μικρασιάτικα πεϊνιρλί από το 1950. Τότε η σπεσιαλιτέ του ήταν το πεϊνιρλί με κιμά και μπόλικα μπαχάρια. Στην πορεία του όλα αυτά τα χρόνια, εμπλούτισε τις επιλογές του με ακόμα περισσότερα αλλά δεν έχασε καμία στιγμή ούτε ίντσα από την νοστιμάδα του. Να θυμάσαι ότι είναι μόνο για πρωινούς τύπους. 

Πλαπούτα 86, Νέο Ηράκλειο

Ο Μπάρμπα Σταύρος

Ένα ακόμα ιστορικό πεϊνιρλάδικο βρίσκεται στα όρια του Πειραιά με την Δραπετσώνα. Αν ρωτήσεις ντόπιους Πειραιώτες θα σου πουν ότι μόνο εκεί υπάρχει το γνήσιο, το σωστό και το αυθεντικό πεϊνιρλί. Αυτό που έχει την ζύμη του μπάρμπα Σταύρου, όπως ακριβώς την έφτιαχνε 60 χρόνια πριν. Τεράστιο σε μέγεθος, ικανό να σε χορτάσει για μια ολόκληρη μέρα, αφράτο και μυρωδάτο. Βάλε ό,τι υλικά θέλεις αλλά το βούτυρο στο τέλος άστο να το τοποθετήσουν οι ίδιοι. Αυτή είναι η μαγεία του πεϊνιρλί στον Μπαρμπα Σταύρο. 

Ελ. Βενιζέλου 72, Δραπετσώνα

Χαβέλας

Στα δυτικά προάστια όταν μιλάνε για πεϊνιρλί, ο νους τους πάει κατευθείαν στον Χαβέλα. Ένας παραδοσιακός φούρνος που φτιάχνει καθημερινά λαχταριστά εδέσματα που σε καλούν από την βιτρίνα να τα δοκιμάσεις. Η ζύμη του είναι αφράτη και οι επιλογές αρκετές. Με κιμά, με πεπερόνι και πιπεριά, με φέτα, ντομάτα και ελιές ή απλό. Το βούτυρο θα το καταλάβεις σε κάθε μπουκιά αφού ευρισκόμενο εκεί απογειώνει την γεύση. Αν βρεθείς εκεί κοντά θα με θυμηθείς. Ή μάλλον καλύτερα, μόλις το δοκιμάσεις δεν πρόκειται να το ξεχάσεις ποτέ.

Θηβών 358, Αιγάλεω

Smak 

Όταν άνοιξε πριν από λίγα χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, όλοι αναρωτιόντουσαν γιατί γίνεται τόσος ντόρος. Ίσως δεν είχαν δοκιμάσει το πεϊνιρλί από το Smak και δεν είχαν καταλάβει τι δημιουργούν κάθε μέρα τα παιδιά από την Δράμα. Smak σημαίνει στα σουηδικά «γεύση» και πίστεψέ με η γεύση του κάθε ενός από τα πεϊνιρλί  είναι μοναδική. Προσωπικά το αγαπημένο μου είναι αυτό με το σουτζούκι αλλά αξέχαστο μου έχει μείνει και εκείνο με τα μανιτάρια όπως και το new entry με μοτσαρέλα, προβολόνε και καλαμάκι κοτόπουλο, σερβιρισμένο με λεμόνι και ρίγανη. Ίσως σου κάνει εντύπωση και η γλυκιά του πρόταση η οποία ξεφεύγει από τα στερεότυπα που είχες στο μυαλό σου για το πεϊνιρλί. Αν περπατάς στην Ρόμβης κάνοντας την βόλτα σου, απλά μπες μέσα και δοκίμασέ το. Αν δεν το έχεις κάνει ήδη δηλαδή. 

Ρόμβης 21, Αθήνας