AP Richard Shotwell
ΣΙΝΕΜΑ

Η ιστορία του Oscar που κέρδισε ‘κατά λάθος’ η Marisa Tomei

Η Marisa Tomei θα μείνει στην ιστορία ως το 'λάθος όνομα στο λάθος φάκελο'.

Ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας διαψεύδονται πανηγυρικά, άλλες διαρκούν χρόνια και επανέρχονται με κάθε τρόπο, απλά γιατί είναι πολύ συναρπαστικές για να μην είναι αληθινές. Τελικά, η Marisa Tomei κέρδισε Oscar κατά λάθος;

To 1993, η Marisa Tomei κατακτούσε το Oscar B`Γυναικείου Ρόλου για την συμμετοχή της στην ταινία ‘My Cousin Vinny’. Εκείνη την εποχή, η Marisa Tomei ήταν μια ανερχόμενη παρουσία στο σινεμά, με μόλις πέντε ταινίες στο ενεργητικό της. Όλοι περίμεναν πως το χρυσό αγαλματάκι θα το κατακτούσε η Vanessa Redgrave για το ‘Howards End’ ή η Joan Plowright για το ‘Enchanted April’. Δυο πολύ αβανταδόρικα ονόματα για δυο ταινίες που ακούγονταν ξεκάθαρα ‘οσκαρικές’. Αλλά η Tomei κέρδισε στο τέλος.

Η θεωρία

Ο βετεράνος ηθοποιός Jack Palance ετοιμάζεται να ανοίξει τον φάκελο και να ανακοινώσει το όνομα του νικητή, όμως είναι τόσο μεθυσμένος, τόσο ‘θολωμένος’ στο μυαλό και στη σκέψη, που καταλήγει να αναγγέλει το όνομα του τελευταίου υποψηφίου για το βραβείο μέσα από τον τηλεπροβολέα και όχι αυτό του νικητή μέσα από τον φάκελο. Στη συνέχεια, ένας ‘πρώην γαμπρός γνωστού κατόχου Oscar’ διαδίδει στους κύκλους του Hollywood πως σε εκείνη την απονομή όλα είχαν πάει λάθος και η Marisa Tomei είχε κατακτήσει ένα Oscar για το οποίο ποτέ δεν είχε ψηφιστεί. Το Hollywood Reporter σπεύδει να καταγράψει την φήμη σε ένα άρθρο του 1994 και αργεί χαρακτηριστικά να την διαψεύσει. To Entertainment Weekly συμπληρώνει τον κύκλο της ειρωνείας. Η Marisa Tomei νιώθει πολύ άβολα στην τοποθεσία ‘Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου’.

Η συνέχεια, αν υπήρχε το Twitter στα ’90s, θα θύμιζε πανηγύρι: Η Ακαδημία Κινηματογράφου έσπευσε να διαψεύσει το περιστατικό, τονίζοντας πως η ομάδα των ελεγκτών της Price Waterhouse Coopers που είναι υπεύθυνη για την επικύρωση των βραβείων διαγωνισμού, δεν θα προσποιούνταν ποτέ πως μια λανθασμένη απονομή εξελίχθηκε σωστά, μόνο και μόνο για να συνεχιστεί η διαδικασία των απονομών. Παρ’ όλα αυτά, λίγη έριδα και λίγη ακόμα παραπάνω δυσπιστία υπήρχε ήδη στις τάξεις των βραβευμένων ηθοποιών του Hollywood.

Το 1997, ο κριτικός κινηματογράφου της Observer, Rex Reed, σε συνέντευξη του με τον Geraldo Rivera, διέψευσε με τη σειρά του την Ακαδημία, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για συγκάλυψη ενός τεράστιου λάθους και κατηγορώντας παράλληλα τον 74χρονο Palance πως έκανε την απονομή εμφανώς μεθυσμένος. H φήμη συνέχισε να αναδημοσιεύεται σε sites όπως το Gawker, ενώ και η Washington Post αρκετά πρόσφατα ‘έσκαψε’ ξανά σε εκείνη την άβολη στιγμή.

Tι πρόβλημα είχαμε τελικά με την Marisa Tomei;

Η ίδια η ηθοποιός μέχρι σήμερα διαψεύδει κατηγορηματικά τη φήμη του λάθους και σε σχετικές ερωτήσεις απαντά με ‘no comments’. Το σχετικό video της απονομής φαίνεται να δείχνει πως ο Palance μάλλον διάβασε το σωστό όνομα, παρ’ όλα αυτά, η ιστορία του λάθος βραβείου έχει ακόμα ζωή, σαν ένα Twitter thread πριν ακόμα υπάρξει το Twitter. Αγαπάμε τους outsiders, τους ανθρώπους που δεν έχουν καμία ελπίδα κι όμως κατακτούν το βραβείο. Αγαπάμε (διακριτικά) τις πικρές, ‘κατάμαυρες’ ιστορίες που στέκουν ως δορυφόροι μυθοποίησης των ιστοριών των outsiders. Marisa Tomei, το Oscar αυτό σου ανήκει, αλλά θα έχουμε για πάντα ένα 1% αμφιβολίας. Γιατί η ‘λάθος απονομή’ είναι μια ιστορία πολύ καλή για να μην είναι αληθινή.