outnow.ch
GROOMING

Μύθοι και αλήθειες για την ηλιοθεραπεία και το μαύρισμα

Το αντηλιακό δεν είναι απαραίτητο τις ώρες που δεν καίει ο ήλιος, αν είσαι σκουρόχρωμος δεν υπάρχει περίπτωση να καείς και έξι ακόμα ισχυρισμοί για την ηλιοθεραπεία που δεν πρέπει να πιστεύεις.

Ας ξεκινήσουμε με το εξής βασικό: το δέρμα μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Είναι η πρώτη ασπίδα του οργανισμού που τον προστατεύει από τους εχθρούς για να διατηρείται υγιής.

Δεδομένου αυτού λοιπόν αντιλαμβάνεσαι πόσο σημαντικό είναι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, που η ηλιοθεραπεία και το μαύρισμα είναι μες στο παιχνίδι να το φροντίζεις σωστά και να το προφυλάσσεις από την ηλιακή ακτινοβολία για να λειτουργούν όλα ρολόι.

Άλλωστε, εδώ και χρόνια οι δερματολόγοι προειδοποιούν για τις αρνητικές, επικίνδυνες επιδράσεις του ήλιου στον οργανισμό, όταν η έκθεση σε αυτόν δεν γίνεται με σύνεση και προσοχή, είτε από αμέλεια, είτε λόγω ορισμένων λανθασμένων απόψεων που οδηγούν σε λανθασμένες συμπεριφορές και κινήσεις.

Καταρρίπτουμε 8 μύθους για την ηλιοθεραπεία και το μαύρισμα

Οι UVB είναι οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου

Αν έχεις προσέξει στις συσκευασίες των αντηλιακών αναγράφεται η ένδειξη που αφορά το μπλοκάρισμα στις υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA και UVB. Τι ακριβώς σημαίνουν οι συγκεκριμένες ενδείξεις;

Οι δεύτερες είναι οι ακτίνες που ευθύνονται για το ηλιακό έγκαυμα και κατ’ επέκταση για τον καρκίνο του δέρματος. Οι πρώτες εκείνες που εισχωρούν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και προκαλούν την πρόωρη γήρανση. Καταλαβαίνεις ότι και οι δύο ακτινοβολίες είναι εξίσου επικίνδυνες και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στην επιδερμίδα. Γι’ αυτό και το αντηλιακό που επιλέγεις πρέπει να σε προφυλάσσει και από τις δύο.

Αν είσαι σκουρόχρωμος δεν καίγεσαι εύκολα

Το ηλιακό έγκαυμα δεν κάνει διακρίσεις, ούτε η πρόωρη γήρανση, ούτε φυσικά ο καρκίνος του δέρματος. Τα σκούρα δέρματα έχουν ανάγκη αντηλιακής προστασίας και αποφυγής της ηλιοθεραπείας τις ώρες αιχμής, όπως και οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες.

Άπαξ και βάλεις μία φορά αντηλιακό είσαι ασφαλής

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε σχεδόν όλοι είναι να βάζουμε αντηλιακό όταν φτάνουμε στην παραλία και μετά να ξεχνάμε να το ανανεώσουμε. Μία κίνηση που είναι πολύ σημαντική για να μην καούμε.

Εξάλλου, το SPF στο αντηλιακό αντικατοπτρίζει τον μέσο χρόνο που μπορεί κάποιος να πάθει ζημιά από την έκθεση του στον ήλιο. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι αν μπορείς να μείνεις χωρίς αντηλιακό 1 λεπτό στον ήλιο και να μην καείς, χρησιμοποιώντας αντηλιακή κρέμα με SPF30 μπορείς να μείνεις 30 λεπτά, πριν χρειαστεί να απλώσεις ξανά στην επιδερμίδα σου.

Μόλις μαυρίσει το δέρμα είναι προστατευμένο από τον ήλιο

Ένα ακόμα δημοφιλές λάθος. Ακόμα και όταν μαυρίσεις, πρέπει να χρησιμοποιείς κανονικά αντηλιακό όπως ακριβώς δηλαδή έκανες στα πρώτα σου μπάνια. Ένα μαυρισμένο δέρμα συνεχίζει να είναι εκτεθειμένο στο ηλιακό έγκαυμα και να είναι ευάλωτο.

Το αντηλιακό δεν είναι απαραίτητο τις ώρες που δεν καίει ο ήλιος

Θα αντικρούσουμε την εν λόγω άποψη απλά και κατανοητά: ναι, οι πιθανότητες ηλιακού εγκαύματος είναι αυξημένες το μεσημέρι επειδή κορυφώνονται τα επίπεδα της UVB. Έλα όμως, που τα επίπεδα της UVA που προκαλεί φωτογήρανση είναι αυξημένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ο ήλιος δεν μπορεί να σε κάψει μέσα από τα τζάμια

Και φυσικά μπορεί, καθώς ενώ μπλοκάρουν τις UVB ακτίνες, δεν επηρεάζουν τις UVA, οι οποίες εισχωρούν κανονικά στα δερματικά κύτταρα. Μπορεί το δέρμα να μην κοκκινίζει, μπορεί άνετα όμως να υποστεί βλάβη από τον ήλιο.

Το μαύρισμα είναι απαραίτητο για την παραγωγή βιταμίνης D

Δέκα μόλις λεπτά στον ήλιο αρκούν για την παραγωγή βιταμίνης D στον οργανισμό. Συνεπώς, η ηλιοθεραπεία είναι δώρον άδωρο για τη σύνθεση της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Το ηλιακό έγκαυμα δεν είναι τόσο σοβαρό

Μακροπρόθεσμα όλα τα ηλιακά εγκαύματα είναι σοβαρά, παρά το γεγονός ότι η ζημιά που συντελείται δεν είναι ορατή με το μάτι. Βραχυπρόθεσμα τώρα, σοβαρό έγκαυμα που χρίζει ιατρικής παρακολούθησης συμβαίνει όταν δημιουργούνται φουσκάλες, έντονος πόνος, ερύθημα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις αφυδάτωσης.