© 2021 / Michael Varaklas / Associated Press
LIFE

Το ελληνικό κράτος άφησε τους πολίτες να κάνουν τη βρώμικη δουλειά στις πυρκαγιές

Σε πολλές περιπτώσεις, η παραδοσιακή κρατική ολιγωρία αντικαταστάθηκε από ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης κατοίκων και εθελοντών.

Η ασύλληπτης έκτασης καταστροφή των πυρκαγιών σε Εύβοια, Αττική, Ηλεία, Μάνη και Φωκίδα θα μας στιγματίσει για πάντα. Υπάρχουν πολλά για να πιαστεί κανείς. Τα περισσότερα από αυτά φέρνουν απόγνωση. Πρώτα από όλα, κάτι που δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να παραβλέψουμε, είναι η κλιματική αλλαγή που φαίνεται ότι πια μας αφορά άμεσα με τον πρωτόγνωρο παρατατεταμένο καύσωνα των τελευταίων ημερών. Μετά, η τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά φυσικά και η καταστροφή των περιουσιών.

Πέραν όμως αυτού, υπάρχει και το διαχειριστικό επίπεδο. Από ένα σημείο και μετά, το κεντρικό ζητούμενο ήταν η -σε πολλές περιπτώσεις- πλήρης απουσία του κράτους, με εικόνες και ιστορίες ανθρώπων που ρίχτηκαν μόνοι τους στη μάχη ενάντια στις τεράστιες πυρκαγιές και πολλές φορές κατάφεραν, με κίνδυνο της ζωής τους, να σώσουν περιουσίες και χωριά.

Μία από τις αμέτρητες τέτοιες ιστορίες μπορεί να διαβάσει κανείς παρακάτω.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την εκκένωση της Λίμνης έφεραν στον μυαλό μας εικόνες πολέμων με ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι ή παιδιά, που έχουν μαζέψει ό,τι πρόλαβαν από τα υπάρχοντά τους, και στοιβάχτηκαν σε ferry-boat αφήνοντας πίσω τον φλεγόμενο τόπο τους.

Ένα συγκλονιστικό κλικ του Κώστα Τσιρώνη ήταν μεταξύ όσων έδειξαν το μέγεθος της καταστροφής αλλά και της κρατικής μέριμνας. Η παρακάτω εικόνα δεν θα ξεχαστεί ποτέ από κανένα μας.

Την ίδια στιγμή, η εικόνα του κυρίου Απόστολου που πήδηξε τον φράχτη με τις παντόφλες του και με ένα κλαδί στο χέρι και βρέθηκε μόνος του να σβήνει σε λίγα δευτερόλεπτα τις εστίες που είχαν δημιουργηθεί σε ξερόχορτα της παρακείμενης περιοχής. Το βίντεο αυτό έγινε viral και κατέδειξε πρώτα το πείσμα του κυρίου Απόστολου. Ακόμα κυριότερο όμως αποτέλεσε το σύμβολο του πώς η Εύβοια για πολλές και πολύ κρίσιμες ώρες αφέθηκε στη μοίρα της και στους κατοίκους της.

Άλλωστε δεν ήταν ο μόνος που ρίχτηκε στη μάχη με τις φλόγες. Στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας μία ομάδα εθελοντών πυροσβεστών, κατοίκων αλλά και ανθρώπων από τα παρακείμενα χωριά ρίχτηκαν στη μάχη με ό,τι είχαν. Υδροφόρες, εκσκαφείς, λάστιχα, κλαδιά και κουβάδες με νερό. Δεν είναι η πρώτη φορά. Η Εύβοια διαχρονικά παραβλέπεται, αφήνεται στη μοίρα της. Πληρώνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχει ισχυρά δίκτυα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, το πολύ κακό οδικό δίκτυο είναι μόνο μερικά από τα σημεία που δηλώνουν την πραγματικότητα αυτή. Χθες όμως έφτασε στο αποκορύφωμά της.

Και μακριά από το μέτωπο της φωτιάς. Σε ολόκληρη τη χώρα, οργανώνονται προσπάθειες για τη συλλογή χρημάτων ή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους και τους πυροσβέστες. Από stand-up κωμικούς και gamers μέχρι μπάντες, μαγαζιά, μπαρ, φοιτητικές οργανώσεις και συλλογικότητες.

 

Όλοι οι παραπάνω δημιουργούν τις δικές τους εστίες αυτοοργάνωσης στην προσπάθεια να βοηθήσουν όσο και με όποιον τρόπο μπορούν. Ταυτόχρονα όμως δείχνουν και τον δρόμο για την επόμενη μέρα, η οποία δεδομένα θα είναι δύσκολη. Όταν κατακάτσουν οι πυρκαγιές, θα μένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει.

Ούτως ή άλλως, οι πρώτες εικόνες που έχουμε για το μέγεθος της καταστροφής από την πυρκαγιά στην Εύβοια πραγματικά τρομάζουν. Τεράστιες δασικές εκτάσεις ενός άλλοτε καταπράσινου τόπου καταστράφηκαν ολοσχερώς αλλάζοντας το φυσικό περιβάλλον του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού της χώρας.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει από ψηλά μόνο ένα κομμάτι από το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η πυρκαγιά.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός για να γίνει ξανά η Εύβοια αυτό που ήταν.