ΥΓΕΙΑ

Ανδρική τριχόπτωση: Οι καλύτερες θεραπείες και πού θα τις βρεις

Η τριχόπτωση φύλο και ηλικία δεν κοιτά.

Μπορεί να εμφανιστεί στα 29 αλλά και στα 50 και να οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες: Στο DNA (κληρονομικότητα), στο άγχος, στην αλλαγή της εποχής, στον τρόπο ζωής, στο περιβάλλον, στις ορμονικές αλλαγές, στη λοίμωξη του τριχωτού της κεφαλής ή διαταραχή του δέρματος, στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, στη κακή διατροφή κλπ. ακόμη και στο καθημερινό «επίπονο» για τα μαλλιά hairstyling, προκαλώντας πάντα όμως, το ίδιο «αμήχανο» συναίσθημα.

Βλέπεις τα μαλλιά σου να πέφτουν και μαζί μ’ αυτά και την αυτοπεποίθησή σου. Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνες, η τριχόπτωση σχετίζεται με την καλή ψυχολογία και την αυτοεκτίμηση, ενώ οι μισοί Καυκάσιοι άνδρες θα παρουσιάσουν κάποια απώλεια μαλλιών μέχρι να γίνουν 50 ετών. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 80% μεταξύ των 70 ετών.

Παρόλα αυτά καμία μάχη δεν είναι χαμένη και ο δερματολόγος είναι ο πλέον αρμόδιος για να σε ενημερώσει και να σου προτείνει διάφορες διαθέσιμες επιλογές θεραπείας για την επιβράδυνση της τριχόπτωσης ή την τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών. Εμείς είμαστε εδώ, όμως, για να κάνουμε τη ζωή σου πιο εύκολη. Ρωτήσαμε- όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις (ή έστω τα περισσότερα) τους ειδικούς από τo Seneca Medical Group και σου μεταφέρουμε μερικούς τρόπους που βοηθούν στην πρόληψη και τη θεραπεία της τριχόπτωσης, τις αιτίες της τριχόπτωσης και πότε πρέπει να επικοινωνήσεις με έναν γιατρό.

«Η πρόληψη σώζει ζωές» και η περίπτωση της τριχόπτωσης δεν εξαιρείται. Σε ορισμένες περιπτώσεις  μάλιστα, είναι δυνατό να την αποτρέψει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει την εμφάνισή της. Αν και αυτό θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία.

Η ισορροπημένη διατροφή, τα σωστά εργαλεία στο καθημερινό χτένισμα των μαλλιών με χτένες με ευρύτερα κενά μεταξύ των τριχών, η αποφυγή σκληρών θεραπειών στο κομμωτήριο και το hairstyling, η αλλαγή φαρμάκων για να αποφευχθεί η παρενέργεια της τριχόπτωσης, το λιγότερο τράβηγμα ή το στρίψιμο των μαλλιών είναι μόνο μερικές μικρές αλλαγές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο κεφάλαιο τριχόπτωση. Σ’ αυτό το σημείο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ΔΕΝ μπορούν να καθυστερήσουν ή να προληφθούν όλοι οι τύποι τριχόπτωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άνδρες μπορούν να προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν την τριχόπτωση μέσω ενεργητικής θεραπείας.

Οι καλύτερες μέθοδοι για να αντιμετωπίσεις την τριχόπτωση

Μεταμόσχευση μαλλιών

Ακόμη μία πρόταση- η μόνη διαθέσιμη χειρουργική επέμβαση- για την τριχόπτωση είναι η μεταμόσχευση μαλλιών. Η μεταμόσχευση μαλλιών λειτουργεί για άνδρες και γυναίκες με πρόβλημα τριχόπτωσης και στην ουσία περιλαμβάνει την αφαίρεση των τριχοθυλακίων από το πίσω μέρος του κεφαλιού, όπου είναι ανθεκτικά στην DHT, και την τοποθέτησή τους στο τριχωτό της κεφαλής. Η μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών Direct FUE της SENECA χρησιμοποιεί υγιή τριχοθυλάκια, τα οποία εξάγονται από το πίσω μέρος της κεφαλής και εμφυτεύονται, το καθένα ξεχωριστά, στην περιοχή που πάσχει από τριχόπτωση.

Η διαδικασία πραγματοποιείται μόνο από γιατρούς πιστοποιημένους από το Training & Research Centre της SENECA, οι οποίοι τηρούν τα αυστηρά πρωτόκολλα ποιότητας του Seneca Medical Group (Μεταμόσχευση μαλλιών με 100% φυσικό αποτέλεσμα – Seneca Medical ). Με το ειδικό Implanter για την τοποθέτηση, ορίζουμε τη φορά, το βάθος και τη γωνία που θα τοποθετηθεί το κάθε τριχοθυλάκιο. Μετά την τοποθέτησή τους τα τριχοθυλάκια ακολουθούν την κανονική πορεία ζωής τους και αναπτύσσονται φυσικά. Ένα 100% φυσικό αποτέλεσμα που θα διαρκέσει μια ζωή, σε κάθε περίπτωση ασθενή με τριχόπτωση ή ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία.

Αυτόλογη Μεσοθεραπεία μαλλιών (PRP)

Η Αυτόλογη Μεσοθεραπεία μαλλιών (PRP) είναι ιδανική όχι μόνο για να εξασφαλιστεί ότι τα μαλλιά θα δυναμώσουν και θα παραμείνουν στη θέση τους, αλλά και για να αναπτυχθούν νέα τριχοθυλάκια σε περιοχές όπου υπάρχει αραίωση μαλλιών ή χνούδι. Επιπλέον, ο συνδυασμός της μεσοθεραπείας μαλλιών με θεραπεία μεταμόσχευσης μαλλιών, φέρνει ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα, δυναμώνοντας τα μαλλιά που υπάρχουν ήδη στην περιοχή, αλλά τονώνοντας και τον ρυθμό ανάπτυξης των εμφυτευμένων τριχοθυλάκιων. Συνήθως, τα οφέλη  στα μαλλιά διαρκούν για περίπου έναν χρόνο. Μάθε εδώ περισσότερα γι’αυτή τη μέθοδο.

Φαρμακευτική αγωγή

Στην αγορά, υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Αυτά περιλαμβάνουν αφρούς και αλοιφές. Τα δύο πιο κοινά φάρμακα είναι η μινοξιδίλη (Rogaine) και η φιναστερίδη (Propecia). Η μινοξιδίλη φαίνεται να διευρύνει τον θύλακα της τρίχας, γεγονός που προκαλεί την ανάπτυξη ενός παχύτερου κλώνου τρίχας. Επιπλέον, η μινοξιδίλη φαίνεται να παρατείνει την περίοδο ανάπτυξης των μαλλιών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μακρύτερα μαλλιά και μεγαλύτερο αριθμό κλώνων μαλλιών. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, η μινοξιδίλη έχει αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις σε κάθε περίπτωση βέβαια για την μινοξιδίλη, είναι ότι μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων: ερεθισμός του δέρματος και ερυθρότητα, φαγούρα, κίτρινα ή λευκά λέπια στο τριχωτό της κεφαλής, αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, υπερβολική τριχοφυΐα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου.

Το Minoxidil δεν είναι επίσης κατάλληλο για άτομα που έχουν υπερευαισθησία στα συστατικά αυτού του φαρμάκου. Η φιναστερίδη είναι κατάλληλη μόνο για ενήλικες και λειτουργεί μειώνοντας την ποσότητα μιας ορμόνης που ονομάζεται διυδροτεστοστερόνη (DHT) στο τριχωτό της κεφαλής. Σε αντίθεση με τη μινοξιδίλη, η φιναστερίδη δεν επηρεάζει την ανάπτυξη των μαλλιών σε άλλα μέρη του σώματος και είναι διαθέσιμη τόσο σε τοπική όσο και σε από του στόματος μορφή. Μια ανασκόπηση του 2020 αναφέρει ότι η τοπική σύνθεση αυτού του φαρμάκου είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες από την από του στόματος έκδοση. Μερικές παρενέργειες της φιναστερίδης περιλαμβάνουν στυτική δυσλειτουργία, μειωμένη λίμπιντο, μειωμένος όγκος εκσπερμάτισης αλλά και κατάθλιψη, ενώ τα άτομα που λαμβάνουν φιναστερίδη για τη θεραπεία της ανδρικής τριχόπτωσης μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν 3 μήνες μέχρι να δουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα.