© iStock
ΚΟΣΜΟΣ

10 άνθρωποι που επιβίωσαν από πολλαπλές καταστροφές

Τυφώνες, τσουνάμι, σεισμοί, πυρηνικές εκρήξεις. Ας γνωρίσουμε τους πιο τυχερούς γκαντέμηδες που έχουν περάσει ποτέ από τον πλανήτη.

Κάθε άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του βιώνει δύσκολες στιγμές. Υπάρχουν, όμως, μερικοί οι οποίοι πέφτουν πάνω σε ανθρώπινες τραγωδίες που δεν τις χωράει ο νους. Αναφερόμαστε σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ένα τσουνάμι ή μια μεγάλη πυρκαγιά, σε ισχυρούς σεισμούς και σε δυστυχήματα που σχετίζονται με μέσα μεταφοράς όπως αεροπλάνα, τραίνα και πλοία.

Ανάμεσα σε αυτούς, υπάρχουν μερικοί τυχεροί που κατάφεραν να τη γλυτώσουν. Και όχι από μία, αλλά από πολλές φυσικές -και μη- καταστροφές.

Ποιοι είναι αυτοί, από τι ακραίες καταστάσεις κατάφεραν να επιβιώσουν και πώς τελικά πέθαναν οι περισσότεροι άνθρωποι της λίστας;

Tsutomu Yamaguchi

Εάν υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να υποστηρίξει πως στη ζωή του πέρασε πολλά είναι ο Tsutomu Yamaguchi. Ο Ιάπωνας ήταν ο μοναδικός κάτοικος της χώρας που βίωσε όχι μία αλλά δύο πυρηνικές εκρήξεις. Συγκεκριμένα, όταν εξερράγη η πυρηνική βόμβα στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945, εκείνος εργαζόταν στο εργοστάσιο της Mitsubishi Heavy Industries εδώ και τρεις μήνες.

Σώθηκε, ωστόσο, τα εγκαύματά του ήταν πολύ βαριά. Μετά την έκρηξη διέσχισε ένα ποτάμι το οποίο ήταν γεμάτο με πτώματα και μπήκε σε ένα τραίνο που οδηγούσε στη γενέτειρά του, το Ναγκασάκι. Εκεί συνάντησε τη σύζυγό του και τον πέντε μηνών γιο του. Οι γιατροί φρόντισαν τα εγκαύματά του, ωστόσο, τρεις μέρες αργότερα, οι Αμερικάνοι χτύπησαν με πυρηνική βόμβα ξανά. Εκείνος σώθηκε και πάλι. Τελικά, πέθανε στα 93 του, χτυπημένος από καρκίνο στο στομάχι. Από την ίδια νόσο πέθανε επίσης η γυναίκα του και ο γιος του, σε ηλικία 58 ετών.

Violet Jessop

Η μία από τις δύο γυναίκες της λίστας δεν επιβίωσε από ένα, ούτε από δύο αλλά από τρία ναυάγια. Το πρώτο συνέβη το 1911 όταν το RMS Olympic συγκρούστηκε με άλλο πλοίο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άτομα. Η ίδια ήθελε να αλλάξει επάγγελμα, ωστόσο, οι δικοί της την πίεσαν να εργαστεί στον Τιτανικό. Η Violet Jessop γλύτωσε για ακόμη μία φορά.

Το τελευταίο δυστύχημα που παραβρέθηκε ήταν το 1916, όταν το HMS Britannic, στο οποίο παρείχε τις υπηρεσίες της κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ως νοσοκόμα, βυθίστηκε στο Αιγαίο. Εκείνη πήδηξε την τελευταία στιγμή σε μια σωσίβια λέμβο και ξέφυγε από τις προπέλες του πλοίου που θα τη σκότωναν. Πέθανε σε ηλικία 83 ετών στο σπίτι της στο Ηνωμένο Βασίλειο, μακριά από τη θάλασσα.

Wendall A. Phillips

Δεν ήταν λίγα και αυτά που έζησε ο Αμερικάνος πιλότος. Επέζησε από διάφορα αεροπορικά δυστυχήματα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το 1944 συνελήφθη και οδηγήθηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων. Τελικά, κατάφερε να δραπετεύσει μαζί με μερικούς ακόμη στρατιώτες από μια τρύπα ενός ηλεκτρικού φράχτη. Ο ίδιος δεν αποσύρθηκε και πολέμησε κατά της Ιαπωνίας.

Για κακή του τύχη, οι Ιάπωνες τον συνέλαβαν και του έκαναν τρομερά βασανιστήρια, από τα οποία επίσης επέζησε. Πέθανε χρόνια αργότερα από φυσικά αίτια στην πατρίδα του.

Zahrul Fuadi

Ένα από τα τρομακτικά φυσικά φαινόμενα που μπορεί να αντικρίσει κανείς στη ζωή του είναι το τσουνάμι. Ο Zahrul Fuadi, λοιπόν, δεν έζησε ένα αλλά δύο. Το πρώτο ήταν αυτό της Ινδονησίας στις 26 Δεκεμβρίου 2004. Πρόκειται για το πιο φονικό τσουνάμι στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς στέρησε τη ζωή σε περισσότερους από 230.000 ανθρώπους.

Χρόνια μετά την καταστροφή, εκείνος αποφάσισε να πάει στην Ιαπωνία για σπουδές. Στις 11 Μαρτίου 2011, λοιπόν, ήταν παρών σε ένα ακόμη. Και αυτή τη φορά, όμως, γλύτωσε. Σήμερα απολαμβάνει τη ζωή του, νιώθοντας ευγνώμων για την καλή του τύχη.

Roy Sullivan

O Αμερικανός αστυνομικός χτυπήθηκε 7 φορές από κεραυνό και επέζησε με μερικά εγκαύματα και δυο κατεστραμμένα νύχια. Η φήμη του έγινε γνωστή παγκοσμίως, με το περιοδικό Discover να τον συμπεριλαμβάνει στη λίστα με τους πιο τυχερούς ανθρώπους του πλανήτη, μαζί με τον Σοβιετικό πιλότο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που πήδηξε από το αεροπλάνο του χωρίς αλεξίπτωτο στα 22.000 πόδια και επέζησε και έναν ναύτη που παρέμεινε στη θάλασσα για 76 ημέρες χωρίς να πεθάνει.

Wenman Wykeham-Musgrave

O Βρετανός ναύτης κατάφερε να γλυτώσει από τρεις βομβαρδισμούς πλοίων σε 90 λεπτά. Το περιστατικό, που αποτελεί μία από τις μαύρες μέρες του βρετανικού ναυτικού, συνέβη στις 22 Σεπτεμβρίου 1914 στα ανοιχτά της χώρας. Η επίθεση έγινε από γερμανικά υποβρύχια. Τελικά, εκείνος περισυνελέγη κατάκοπος από ένα ολλανδικό αλιευτικό σκάφος μαζί με μερικούς ακόμη τελευταίους επιζώντες. Πέθανε το 1989 σε ηλικία 90 ετών.

Adrian Carton De Wiart

Ο Sir Adrian Carton De Wiart, γεννημένος από Βέλγους και Ιρλανδούς γονείς, έχει επάξια τη φήμη ενός από τους πιο τυχερούς στρατιώτες στον πλανήτη. Πολέμησε και επέζησε από τρεις πολέμους: τον δεύτερο πόλεμο των Μπόερς, τον Α’ Παγκόσμιο και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι μόνες απώλειες ήταν το ένα μάτι και το ένα χέρι του. Παρά όλα τα βάσανα που πέρασε, στην αυτοβιογραφία του έγραψε: «Ειλικρινά, απόλαυσα τον πόλεμο».

Gerald Ford

Κατά καιρούς έχουν συμβεί διάφορες επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών προέδρων. Άλλοι έχουν σκοτωθεί, όπως ο John F. Kennedy, ενώ άλλοι έχουν επιζήσει. Ο 38ος πρόεδρος των ΗΠΑ, λοιπόν, έχει γλυτώσει από δύο χτυπήματα εναντίον του.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 1975, η Lynette Fromme πυροβόλησε εναντίον του στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια. Οι μυστικές υπηρεσίες αντιμετώπισαν το περιστατικό και παρόλο που ο πυροβολισμός έγινε, δεν βρήκε στόχο. 

Μόλις 17 ημέρες αργότερα, στις 22 Σεπτεμβρίου 1975, ένας πρώην πεζοναύτης παρενέβη σε μια άλλη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του προέδρου. Αυτή τη φορά η επίθεση έγινε από τη Sara Jane Moore που προσπάθησε να τον σκοτώσει ενώ έφευγε από ένα ξενοδοχείο στο Σαν Φρανσίσκο.

Gabriella Coane

Ο τυφώνας είναι επίσης ένα φυσικό φαινόμενο που δεν θα ήθελε κανείς να συναντήσει στη ζωή του. Ένα βρέφος, η Gabriella Coane, επέζησε όχι από έναν αλλά από δύο.

Η ιστορία έχει ως εξής: το μωρό βρισκόταν μαζί με τους γονείς του στο Τέξας. Όταν ξέσπασε ο τυφώνας Χάρβεϊ, αποφασίστηκε να φύγουν οικογενειακώς προς το Μαϊάμι για να είναι πιο ασφαλείς. Έλα, όμως, που τους ακολούθησε και ο τυφώνας μαζί. Επέζησαν και από αυτόν.  Όταν τα πράγματα ηρέμησαν, αποφάσισαν να δώσουν στην Gabriella ένα ακόμη όνομα, Storm. Δεν είχαν κι άδικο.

Stefan & Erika Svanström

Όταν αποφασίζει κανείς να κάνει ένα ταξίδι του μέλιτος μαζί με τη σύζυγό του, δενφαντάζεται πως θα πέσει πάνω σε έναν μουσώνα, έναν κυκλώνα,  έναν σεισμό, σε ένα τσουνάμι και μία πυρκαγιά.

Αυτά, τουλάχιστον, πέρασε ένα ζευγάρι από τη Σουηδία που αποφάσισε μετά τον γάμο του να κάνει ένα τουρ σε Ινδονησία, Ιαπωνία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Μάλλον, οι ντόπιοι δεν θα ήθελαν να τους ξαναεπισκεφτούν οι δυο τους.