ALAMY/VISUALHELLAS.GR
LIFE

Πώς δε θα είσαι βαρετός όταν κάνεις καινούργιες γνωριμίες

Υπάρχουν και άλλες ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις σε κάποιον που γνωρίζεις για πρώτη φορά από το «Τι δουλειά κάνεις;».

Είτε είσαι εξωστρεφής ή λίγο πιο μαζεμένος στις κοινωνικές σου συναναστροφές, οι νέες γνωριμίες που έχουν να κάνουν με το επαγγελματικό και με το φιλικό σου περιβάλλον ήταν, είναι και θα είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι. 

Θα κληθείς αμέτρητες φορές να γνωρίσεις καινούργια άτομα στη ζωή σου και άλλες τόσες να απαντήσεις στην ερώτηση που δεν αντέχεις άλλο να σου κάνουν: «Εσύ, τι δουλειά κάνεις;/ Με τι ασχολείσαι;».

Μήπως λοιπόν να μη συνεχίζεις να την κάνεις και εσύ στους άλλους;

Οι «άλλες» ερωτήσεις που θα κάνεις σε κάποιον που γνωρίζεις για πρώτη φορά

Το «Τι δουλειά κάνεις;» είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση που χρησιμοποιούμε σχεδόν όλοι για να σπάσουμε την αμήχανη σιωπή με κάποιον που γνωρίζουμε για πρώτη φορά και να του πιάσουμε κουβέντα. 

Σύμφωνα όμως με την άποψη ενός ψυχολόγου, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να χτίσουμε μία ουσιαστική επικοινωνία με τον άγνωστο που έχουμε απέναντί μας. 

«Είναι μία “πολυπαιγμένη” ερώτηση, που καταλήγει σε μία “πολυπαιγμένη” απάντηση και άρα στη δημιουργία μίας βαρετής ατμόσφαιρας», σημειώνει ο ψυχολόγος David Burkus στο Harvard Business Review. «Στην πραγματικότητα, για να προκαλέσεις το ενδιαφέρον του άλλου και να ξεκινήσεις μία γνωριμία, το καλύτερο θα ήταν να αποφύγεις να μιλάς από την αρχή μόνο για δουλειά», προσθέτει.

Επικαλούμενος μία έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία, υποστηρίζει ότι όταν γνωρίζουμε καινούργιους ανθρώπους και τους ρωτάμε πράγματα που δε σχετίζονται με την εργασιακή, αλλά την προσωπική τους ζωή τείνουμε να γινόμαστε λιγότερο βαρετοί και πιο ενδιαφέροντες, με αποτέλεσμα και η συζήτηση να αποκτά ροή και ενδιαφέρον. 

«Ερωτήσεις που σχετίζονται με χόμπι, γυμναστική, διακοπές, ταξίδια, ταινίες και σειρές, φίλους, topics δηλαδή που προκαλούν θετικά συναισθήματα και συνδέονται με ευχάριστες εμπειρίες, χαλαρώνουν καλύτερα τον άλλο και δε σπάνε με βαρετό, τετριμμένο τρόπο την αμηχανία που υπάρχει.

Ακόμα και μία ερώτηση του στυλ “Ποιος είναι ο αγαπημένος σου σούπερ ήρωας;” που ίσως φαντάζει αστεία και παιδική, μπορεί να βάλει τα θεμέλια για μία πιο ενδιαφέρουσα συνομιλία, ακόμα και για τη δημιουργία μίας νέας φιλίας συγκριτικά με ερωτήσεις που αποπνέουν σοβαροφάνεια και τυπικότητα», υπογραμμίζει ο Burkus.