© Luca Bruno / AP
ΚΟΣΜΟΣ

Φωτογραφίες από τις φονικές πλημμύρες στην Ιταλία

Τουλάχιστον 9 νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι. Αυτό είναι, μέχρι στιγμής, το αποτέλεσμα του πρωτοφανούς κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τη γειτονική χώρα.

Οι πλημμύρες που σαρώνουν την Ιταλία από την Τετάρτη (17/5) είναι το αποτέλεσμα πρωτοφανών βροχοπτώσεων στην περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια, οδηγώντας την ιταλική κυβέρνηση να κηρύξει την περιφέρεια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους New York Times, μέσα σε 36 ώρες η περιοχή δέχθηκε 500 (!) χιλιοστά βροχής.

Δυστυχώς, εκτός από τις τεράστιες και ανυπολόγιστες ζημιές, υπάρχουν ήδη 9 νεκροί ενώ οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν τους 5000 ανθρώπους. Το τοπίο θυμίζει περισσότερο βιβλική καταστροφή και λιγότερο μία ευρωπαϊκή χώρα που πλήττεται από πλημμύρες.

Οι ιταλικές Αρχές σε συνεργασία με εθελοντές προσπαθούν να βοηθήσουν όσο μπορούν τους κατοίκους χρησιμοποιώντας εκτός από μεταγωγικά του στρατού και φουσκωτές λέμβους, αφού σε πολλά σημεία το νερό είναι τόσο πολύ ώστε να έχει εξαφανίσει τους δρόμους και τα μονοπάτια.

Πλημμυρισμένα σπίτια, ηλικιωμένοι σε κλειστά γήπεδα, βυθισμένα αυτοκίνητα και άνθρωποι με σωσίβια είναι μερικές μόνο από τις εικόνες που κάνουν τον γύρο του πλανήτη.

Οι φωτογραφίες του Luca Bruno για το Associated Press μιλούν από μόνες τους ενώ το μεγάλο επιστημονικό ερώτημα παραμένει: είναι οι τωρινές πλημμύρες στην Ιταλία ένα καταστροφικό αλλά αναμενόμενο από καιρό σε καιρό φυσικό φαινόμενο ή έχουμε να κάνουμε με τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης;

πλημμύρες Ιταλία
πλημμύρες Ιταλία
πλημμύρες Ιταλία
πλημμύρες Ιταλία
πλημμύρες Ιταλία
πλημμύρες Ιταλία
πλημμύρες Ιταλία
πλημμύρες Ιταλία
πλημμύρες Ιταλία
πλημμύρες Ιταλία
πλημμύρες Ιταλία

*φωτογραφίες: Luca Bruno / AP