
Σε ποια περιοχή αυξήθηκαν κατακόρυφα οι τιμές των οικοπέδων την τελευταία δεκαετία
Ενώ βρισκόμαστε στη δίνη της στεγαστικής κρίσης, δημοσιεύθηκε μια έρευνα αγοράς που δείχνει τις μεταβολές στις αξίες των οικοπέδων από το 2016 μέχρι σήμερα.
- 23 ΜΑΙ 2025
«Ανακαινίζω – Νοικιάζω», «Σπίτι μου Ι», «Σπίτι μου ΙΙ», παρεμβάσεις στο καθεστώς της Golden Visa, επιστροφή ενός ενοικίου τον χρόνο και εξαγγελίες για κοινωνική αντιπαροχή. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στηρίζει με νέα προγράμματα την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, οι τιμές της αγοράς δείχνουν ότι το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει, αλλά και επιδεινώνεται – νέοι επιστρέφουν στο πατρικό τους, τα ενοίκια στο κέντρο έχουν φτάσει σε απλησίαστα νούμερα και εισάγεται αργά, αλλά σταθερά το μοντέλο της συγκατοίκησης, σαν λύση ανάγκης.
Κάθε τόσο, στοιχεία από διαφορετικές πηγές αποτυπώνουν την ίδια απογοητευτική πραγματικότητα: ο πληθωρισμός των ενοικίων στη χώρα έχει φτάσει στο 10,5% (έναντι του 2,9% στην Ευρωζώνη) επεσήμανε πρόσφατα η Morgan Stanley, αυξημένα κατά μέσο όρο 25% τα ενοίκια στην Αττική έδειξε έρευνα της Savills Hellas, γκαρσονιέρες σε τιμές κατώτατου μισθού ενοικιάζονται στο Παγκράτι, το Κουκάκι, τα Εξάρχεια, σύμφωνα με τα ποσά που αναγράφονται σε ιστοσελίδες αγγελιών τους τελευταίους μήνες.
Καθώς οδεύουμε με φόρα λοιπόν σε αυτόν τον στεγαστικό κατήφορο χωρίς να διαφαίνεται φως στο τούνελ, είναι σημαντικό να βάλουμε μια άνω τελεία και να δούμε τη μεγάλη εικόνα – πόσο έχουν μεταβληθεί οι τιμές των ακινήτων σε βάθος χρόνου, όχι απλώς σε σχέση με πέρσι ή πρόπερσι.
Μία τέτοια χρήσιμη αποτύπωση προσέφερε η εταιρία διαχείρισης ακινήτων Geoaxis (πιστοποιημένη εταιρεία εκτιμήσεων με 15.000+ ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό της και εμπειρία 19 χρόνων), δημοσιεύοντας πριν λίγες μέρες τα αποτελέσματα της χρονικά βαθύτερης ανάλυσης στην αγορά ακινήτων του Λεκανοπεδίου.
Πόσο άλλαξαν οι τιμές στην Αττική από το 2016
Κοντά δέκα χρόνια πριν από σήμερα, η Αττική ζούσε σε μία διαφορετική, αν και πάλι όχι ευχάριστη πραγματικότητα, όπου τίποτα δεν προμήνυε τον πανικό που θα ακολουθούσε με τα ενοίκια και τις αξίες των ακινήτων – ζούσαμε με το τραύμα των capital controls, σε περιοχές όπως το Κουκάκι και τα Πετράλωνα εμφανίζονταν τα πρώτα hip μαγαζιά, αλλά 250 ευρώ αρκούσαν για ένα αξιοπρεπέστατο διαμέρισμα (ίσως και με θέα).
Λίγο αργότερα θα ξεκινούσε το ράλι το οποίο φτάνει ακάθεκτο μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, με βάση τις πέντε περιοχές μελέτης του Λεκανοπεδίου που περιλαμβάνει η έρευνα της Geoxis, κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, οι αξίες των οικοπέδων έχουν καταγράψει συνολική αύξηση 40,25%, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία τα επτά τελευταία χρόνια και έχοντας φτάσει σήμερα στο πιο ψηλό σημείο της ιστορίας. Να επισημάνουμε ότι η έρευνα έλαβε υπόψη τις ζητούμενες τιμές πώλησης, ενώ όλα τα αποτελέσματα αποτυπώνουν τον μέσο όρο των μεταβολών – οικόπεδα με προνομιακά χαρακτηριστικά, όπως γειτνίαση σε σταθμό μετρό, θέα κ.ά., σίγουρα εμφανίζουν ακόμη υψηλότερες τιμές.
Τι είναι σημαντικό να κρατήσουμε από την ανάλυση της δεκαετίας 2016-2025 που δημοσίευσε η εταιρεία ακινήτων; Τις περιοχές που βρίσκονται στα «άκρα» της πυραμίδας, δηλαδή ποια περιοχή εμφάνισε τις μεγαλύτερες και ποια τις μικρότερες αυξήσεις.
Απάντηση: Τη μεγαλύτερη αύξηση στις ζητούμενες τιμές καταγράφουν τα οικόπεδα στην περιοχή των Αμπελοκήπων (46,02%), ενώ τη μικρότερη αύξηση την εντοπίζουμε στα οικόπεδα του Περιστερίου (35,43%). Ωστόσο, με μία πιο προσεκτική ματιά στα υπόλοιπα στοιχεία που παρουσιάζει η έρευνα, θα δούμε ότι οι μεταβολές των τελευταίων χρόνων είναι πιο αυξημένες στις περιοχές όπου οι τιμές των οικοπέδων παρέμεναν χαμηλότερες μέχρι πρότινος. Συγκεκριμένα το Περιστέρι που αναφέραμε, παρουσίασε τη δεύτερη μεγαλύτερη μεταβολή κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους (+6,07%), φτάνοντας έτσι τα νούμερα άλλων περιοχών.
Πού μένει να ψάξουμε για οικόπεδα και ενοίκια, λοιπόν; Τι λέτε για επαρχία;
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.