
Ποια είναι η πραγματική πατρίδα των κρουασάν
Κι όμως, τα κρουασάν δεν είναι γαλλικά. Ή τουλάχιστον, όχι τόσο όσο νομίζαμε.
- 20 ΙΟΥΝ 2025
Λίγα πράγματα στον κόσμο φωνάζουν «Γαλλία» τόσο δυνατά όσο ένα κρουασάν. Ίσως επειδή είναι βουτυρένιο, ίσως επειδή σε αναγκάζει να στραμπουλήξεις τη γλώσσα σου σε μια προσπάθεια να προφέρεις τη λέξη όπως θα την έλεγε ένας Γάλλος -δηλαδή, με περίσσιο αέρα και ελάχιστα σύμφωνα.
Μόνο που, μικρή λεπτομέρεια: τα κρουασάν δεν είναι γαλλικά. Ή τουλάχιστον, όχι τόσο όσο νομίζαμε. Η καταγωγή τους βρίσκεται πιο ανατολικά, και συγκεκριμένα στη Βιέννη, εκεί όπου το kipferl -ένα γλυκό σε σχήμα μισοφέγγαρου- έκανε την εμφάνισή του ήδη από τον Μεσαίωνα. Το όνομα σημαίνει ακριβώς αυτό: μισοφέγγαρο. (Ναι, όπως το κρουασάν.)
Σύμφωνα με έναν από τους πιο ρομαντικούς -και μάλλον φανταστικούς- θρύλους, τα kipferl γεννήθηκαν το 1683, όταν οι Αυστριακοί νίκησαν τους Οθωμανούς και αποφάσισαν να γιορτάσουν τρώγοντας το έμβλημα των ηττημένων. Τι πιο λογικό από ένα γλυκό στη μορφή της οθωμανικής ημισελήνου;
Όπως και να ’χει, το κρουασάν μπήκε στη γαλλική καθημερινότητα τον 19ο αιώνα, όταν ένας Αυστριακός αρτοποιός άνοιξε μαγαζί στο Παρίσι. Τότε ήταν ακόμα κάπως ατσούμπαλα, κάπως ψωμένια, κάπως πρώιμα. Η μεγάλη μεταμόρφωση ήρθε στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν οι Γάλλοι αρτοποιοί αποφάσισαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους: βούτυρο, φύλλο και πολλή, πάρα πολλή, επιμέλεια.
Κάπως έτσι γεννήθηκε το αφράτο κρουασάν όπως το ξέρουμε σήμερα.
Το καλύτερο; Δεν είναι το μόνο γλυκό με παραπλανητικό «διαβατήριο». Τα danish (δανέζικα δηλαδή) -που, έκπληξη, δεν είναι δανέζικα- έχουν επίσης αυστριακή καταγωγή. Στη Δανία τα λένε wienerbrød, δηλαδή «ψωμί της Βιέννης».
Ίσως, είναι ώρα να αναγνωρίσουμε στους Αυστριακούς αρτοποιούς τη δόξα που τους έχουμε στερήσει αιώνες τώρα. Γιατί, τελικά, η Βιέννη δε μας έδωσε μόνο τη μουσική του Μότσαρτ, αλλά και τις λιχουδιές του πρωινού μας.
Το κρουασάν είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό γλυκό: είναι ένα παράδειγμα του πώς οι πολιτισμοί δανείζονται, εξελίσσουν και υιοθετούν ξένες παραδόσεις. Δεν έχει σημασία αν ξεκίνησε από τη Βιέννη ή έγινε διάσημο στο Παρίσι, αυτό που μετράει είναι ότι ταξίδεψε, άλλαξε μορφή και ενσωματώθηκε στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων.
Οι κουζίνες μιλούν μεταξύ τους, ακόμα κι όταν οι άνθρωποι δεν το κάνουν. Κι αυτό, με έναν τρόπο, είναι εξίσου σημαντικό.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.