
Αυτό το ΣΚ έχει Art Athina, Αθηνάς χωρίς αυτοκίνητα και Death Disco Festival
Εκθέσεις τέχνης, περφόρμανς, βόλτες στο κέντρο της Αθήνας, τρύγος και φεστιβάλ γεμάτο μουσική είναι όσα δεν πρέπει να χάσεις το προσεχές διήμερο στην Αθήνα.
- 19 ΣΕΠ 2025
Τρεις ημέρες μάς χωρίζουν από το επίσημο ξεκίνημα του φθινοπώρου, μιας και η φθινοπωρινή ισημερία θα καταγραφεί τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου. Για κάποιους, ο μουντός καιρός φαντάζει ονειρικό σενάριο ενώ άλλοι νιώθουν ήδη σημάδια θλίψης καθώς η μέρα έχει μειωθεί αισθητά.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ίσως και να χρειαστείς ζακέτα τις επόμενες μέρες (ίσως και όχι) αλλά ας πούμε με σιγουριά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην βγεις έξω το προσεχές διήμερο.
Art Athina στο Ζάππειο
Τελευταίο τριήμερο για την Art Athina στο Ζάππειο, με τη συμμετοχή 72 αιθουσών τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φιλοξενώντας έργα που ποικίλλουν από τη ζωγραφική και τη γλυπτική έως τη φωτογραφία και την ψηφιακή τέχνη.
Πέρα από τον εκθεσιακό πυρήνα των γκαλερί, εμπλουτίζεται με ένα πολυσχιδές παράλληλο πρόγραμμα που συνομιλεί με το παρόν της τέχνης και περιλαμβάνει design, projects, περφόρμανς και δημόσιες συζητήσεις με διεθνείς προσωπικότητες. Αναδεικνύει τη φουάρ όχι μόνο ως εκθεσιακό γεγονός αλλά και ως ζωντανό χώρο πειραματισμού, διαλόγου και πολιτισμικής ζύμωσης.
Από το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου ξεχωρίζει η Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία με το έργο της “Such A Crybaby”, που εξερευνά τη νεανική κουλτούρα των φαν μέσω του ήχου, της κίνησης και της φωνής αλλά και ο Κωνσταντίνος Ρήγος και το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που παρουσιάζουν το εκρηκτικό φινάλε της παράστασης “Golden Age”.
Δες αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.
Αθηνάς χωρίς αυτοκίνητο
Για ένα 24ωρο, το τμήμα της οδού από το ύψος της Ευριπίδου μέχρι το Μοναστηράκι κλείνει από αυτοκίνητα και ανοίγει αποκλειστικά σε πεζούς, ποδήλατα και ΕΠΗΟ. Για ένα 24ωρο, τα φανάρια αποκτούν διακοσμητικό ρόλο, η βουή και οι κόρνες των οχημάτων αντικαθίστανται από ζωντανή μουσική, κόσμος περπατάει παντού άφοβα, κι έτσι από δρόμος η Αθηνάς μετατρέπεται σε πεδίο κοινωνικής συναναστροφής, συνύπαρξης και γιορτής.
Η δράση «Αθηνάς Χωρίς Αυτοκίνητο» θα διαρκέσει από το βράδυ του Σαββάτου 20/9 ως το βράδυ της Κυριακής 21/9 με ένα γεμάτο πρόγραμμα: ζωντανή μουσική, dj sets, υπαίθριες προβολές, μαθήματα γιόγκα θεατρικά παιχνίδια, όλα με ελεύθερη είσοδο, με τη σφραγίδα του Φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων.
Φθινοπωρινή Ισημερία στην Ακαδημία Πλάτωνος
Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν ο άξονας της γης ευθυγραμμίζεται παράλληλα και σε ορθή γωνία με τον άξονα του ηλίου. Στη συγκεκριμένη στιγμή ο Ήλιος βρίσκεται σε ευθεία με το κατακόρυφο ισημερινό της γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Είναι η μόνη ημέρα του χρόνου όπου ο ήλιος δύει ακριβώς στη δύση.
Το Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο, μας προσκαλεί να αποχαιρετίσουμε σιγά-σιγά το φως και να μπούμε σε πιο ήσυχα μονοπάτια, με τρύγο, γιόγκα, κέλτικη μουσική, παραμύθια και άλλες δραστηριότητες, όπως μία μίνι εισαγωγή στο ιαπωνικό budo.
20/9, 12:00-21:00, Μοναστηρίου 140 & Τηλεφάνου.
Φεστιβάλ Γεωργιανής Κουζίνας στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Ο οργανισμός «Το γεωργιανό σπίτι» φέρνει για ένα διήμερο γεύσεις από τη Γεωργία στο Αίθριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. Μαγείρισσες από τη γεωργιανή κοινότητα παρουσιάζουν παραδοσιακά πιάτα και κρασί, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, ζωγράφων, κατασκευαστών κοσμημάτων και άλλων δημιουργών. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με παραδοσιακούς γεωργιανούς χορούς και μουσική.
Σάββατο 20 & Κυριακή 21/9, 11:00-20:00, Αίθριο, Είσοδος ελεύθερη.
Death Disco Open Air Festival στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Η ομάδα του Death Disco επιστρέφει με headliners τη Νew Wave ποιήτρια και προτεργάτη της ηλεκτρονικής μουσικής Αnne Clark και τον Peter Hook, τον μοναδικό άνθρωπο στη γη που κρατάει ζωντανό το πνεύμα των Joy Division, σε ένα άχαστο διήμερο Open Air Festival.
Μετά από 17 χρόνια απουσίας από τις ελληνικές σκηνές, η Anne Clark επιστρέφει με πλήρη μπάντα, φέρνοντας μαζί της μια εντυπωσιακή δισκογραφία και εμβληματικά κομμάτια όπως το “Our Darkness”, που εξακολουθεί να αντηχεί στα σκοτεινά ηλεκτρονικά dancefloors σε όλο τον κόσμο. Η πρόσφατη sold-out ευρωπαϊκή της περιοδεία είναι απόδειξη της διαχρονικής επιρροής της και της αφοσιωμένης βάσης θαυμαστών της.
Το Death Disco Open Air Festival 2025 υπόσχεται δύο ημέρες γεμάτες σκοτεινή αισθητική και ηλεκτρονική ενέργεια, με κορυφαία ονόματα όπως οι Peter Hook & The Light, XMal Deutschland / Anja Huwe, The Chameleons, Cold Cave, μεταξύ άλλων.
Για εισιτήρια εδώ.
«Θέρος, τρύγος, πόλεμος»
Στην πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα, με τίτλο «Θέρος, τρύγος, πόλεμος», ο Αργύρης Ραλλιάς, θίγει την καταστροφή του ελληνικού τοπίου από τον υπερτουρισμό, την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και την απληστία των ανθρώπων. Τα δώδεκα έργα που παρουσιάζει στο εργαστήριό του στα Πετράλωνα -Studio Contrapposto- αναφέρονται σε τραυματικές εμπειρίες και περιβαλλοντικές καταστροφές. Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που θίγει ο καλλιτέχνης είναι ο απότομος μετασχηματισμός και η ριζική αλλοίωση του φυσικού τοπίου των Κυκλάδων, που οδηγούν στη σταδιακή εξαφάνιση και καταστροφή του.
Τα γλυπτά του Ραλλιά τροφοδοτούνται από εικόνες, μύθους, αφηγήσεις, στιγμές, σκέψεις, χειρονομίες, αναμνήσεις, γεγονότα, συναντήσεις, εντέλει από την ίδια τη ζωή – και πιο συγκεκριμένα από τη ζωή στην επαρχία, σε ένα νησί, σε μια άγρια γη που περιβάλλεται από θάλασσα και κατοικείται από ανθρώπους και ζώα.
Studio Contrapposto: Θεσσαλονίκης 185, Πετράλωνα 11852, Αθήνα, Διάρκεια έκθεσης: 20 Σεπτεμβρίου-5 Οκτωβρίου 2025.
SNFCC Green Weekend στο ΚΠΙΣΝ
Το SNFCC Green Weekend επιστρέφει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αυτό το Σαββατοκύριακο, για τέταρτη συνεχή χρονιά. Με τίτλο Επείγουσες Συζητήσεις, το φετινό διήμερο επικεντρώνεται στην ανάγκη να τοποθετηθούμε -ή να επανατοποθετηθούμε- απέναντι σε καίρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά, αλλά και ζητήματα πολιτισμού, που αφορούν το μέλλον και τη βιωσιμότητα.
Για δύο ολόκληρες ημέρες, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν, με ελεύθερη είσοδο, σε δράσεις για όλες τις ηλικίες, που περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, ομιλίες, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, εργαστήρια και μια συναυλία στα Φυτεμένα Δώματα.
20-21/9. Δες το πρόγραμμα εδώ.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.