
Θα έπινες ένα κοκτέιλ φτιαγμένο με μυρμήγκια;
Το Antini σερβίρεται στο εστιατόριο Alchemist στην Κοπεγχάγη, γνωστό για τις προκλητικές του πινελιές στην υψηλή γαστρονομία.
- 19 ΣΕΠ 2025
Μπορεί να ακούγεται περισσότερο σαν επιστημονικό πείραμα παρά σαν κοκτέιλ, αλλά το Antini σερβίρεται στο εστιατόριο Alchemist στην Κοπεγχάγη. Η πρωτεύουσα της Δανίας είναι παγκοσμίως γνωστή για την εξαιρετική γαστρονομική σκηνή της, τα τοπικά προϊόντα και τη μοντέρνα σκανδιναβική αισθητική.
Το Alchemist και ο σεφ, ιδρυτής και συνιδιοκτήτης Rasmus Munk είναι ιδιαίτερα γνωστοί όχι μόνο για το ότι παίζουν με τα όρια της υψηλής γαστρονομίας, αλλά και για το ότι τα καταργούν εντελώς. Από βιντεοπροβολές με μέδουσες που επιπλέουν δίπλα σε πλαστικές σακούλες ή κεφτεδάκια κοτόπουλου με λεμονόχορτο που σερβίρονται σε κλουβί με τα νύχια, είναι σαφές ότι τίποτα δεν είναι απαγορευμένο σε αυτό το εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin.
Το δείπνο στο Alchemist αποτελείται από 50 πιάτα, ή «εντυπώσεις», και διαρκεί τέσσερις έως έξι ώρες. Αναφερόμενο ως μια ολιστική γαστριμαργική εμπειρία, ξεκινά με θέα στην ανοιχτή κουζίνα όπου δημιουργούνται οι συνταγές.
Οι επισκέπτες απολαμβάνουν ποτήρια Taittinger ή Krug, ενώ παρακολουθούν μια ομάδα σεφ να διαμορφώνουν προσεκτικά διάφορα φαγητά χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως δοκιμαστικούς σωλήνες, φιάλες και άλλο εξοπλισμό που συνήθως συνδέεται με επιστημονικά πειράματα. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από μικρά ιδιαίτερα εδέσματα.
Το Alchemist είναι γνωστό για τις προκλητικές πινελιές του καθώς επίσης για τη φιλοσοφία του περί βιωσιμότητας. Εκεί βασίζεται και το Antini, ένα κοκτέιλ φτιαγμένο από ένα μείγμα μυρμηγκιών (red wood και leaf-cutter). Τα κόκκινα μυρμήγκια εμποτίζονται με βότκα και στη συνέχεια στραγγίζονται ενώ στο χείλος του ποτηριού με το ελαφρώς πρασινωπό υγρό είναι επίσης κολλημένο ένα από τα έντομα. Ωστόσο, αυτά τα μυρμήγκια βρίσκονται εδώ για έναν λόγο: εκκρίνουν μυρμηκικό οξύ στη βότκα, το οποίο έχει μια έντονη γεύση από εσπεριδοειδές. «Και ήταν νόστιμο — φωτεινό, λίγο έντονο και πραγματικά ένα από τα καλύτερα μαρτίνι που έχω πιει φέτος», σημειώνει η Alyssa Fitzgerald – η οποία βίωσε την εμπειρία του σκανδιναβικού εστιατορίου – στο Insidehook.
«Σε αυτό το κοκτέιλ, χρησιμοποιούμε τα leaf-cutter μυρμήγκια μόνο για διακόσμηση, αλλά έχουν ένα άρωμα που θυμίζει λεμονόχορτο», λέει ο Munk. Θα γίνει αυτή η τάση δημοφιλής; Πιθανότατα όχι, λέει ο σεφ. «Τα μυρμήγκια είναι ένα καινοτόμο τρόφιμο στην ΕΕ, οπότε δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία αλκοολούχων ποτών», προσθέτει.
Τα μυρμήγκια σε μεγάλες ποσότητες είναι επίσης αρκετά ακριβά, κάτι που είναι λογικό αν λάβουμε υπόψη ότι ένα γεύμα στο Alchemist ξεκινά από 700 ευρώ (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ποτά). Στο μενού υπήρχε ένα προηγούμενο πιάτο που ονομαζόταν Antwich, ενώ ένα ακόμα πιάτο που σχετίζεται με τα μυρμήγκια είναι ένα petit-four με ένα μυρμήγκι ενσωματωμένο στο γλυκό, με την ονομασία Amber.
«Έχουμε πραγματοποιήσει διάφορα projects με μυρμήγκια στην R&D κουζίνα και έχουμε επίσης γράψει ένα επιστημονικό άρθρο σχετικά με τη χρήση μυρμηγκιών για την πήξη του γάλακτος», λέει ο Munk. «Αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού θέματος σχετικά με τα έντομα», καταλήγει. Εσύ, θα έπινες ένα Antini;
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.