
Μερικά κόλπα που χρησιμοποιούν οι διαφημιστές για να κάνουν πιο ελκυστικό το φαγητό
Αν αναρωτιέσαι γιατί το φαγητό στις διαφημίσεις μοιάζει πιο λαχταριστό απ' ότι στην πραγματικότητα, σου έχουμε την απάντηση.
- 26 ΣΕΠ 2025
Σίγουρα έχεις αναρωτηθεί γιατί το φαγητό στις διαφημίσεις φαίνεται πολύ πιο ελκυστικό απ’ ό,τι στην πραγματική ζωή. Η διαφορά οφείλεται κυρίως στη δουλειά των food stylists, επαγγελματιών σεφ που μαγειρεύουν για την κάμερα, είτε για διαφημίσεις, τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες, είτε για ψηφιακές και έντυπες καταχωρήσεις.
Αυτοί οι ειδικοί έχουν στη διάθεσή τους μια ποικιλία εργαλείων και τεχνικών για να δώσουν στο φαγητό μια εντυπωσιακή οπτική εμφάνιση, χρησιμοποιώντας ακόμη και ψεύτικο φαγητό. Από βαμμένα burgers μέχρι παγωτό που δε λιώνει, ακολουθούν τα κόλπα με τα οποία οι διαφημιστές κάνουν τα φαγητά να μοιάζουν ακαταμάχητα.
Τεχνητά σημάδια σχάρας
Τα burgers των fast food μπορεί να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που δημιουργούν οι διαφημίσεις κι αυτό γιατί πολλές φορές οι εκδοχές που βλέπουμε στην τηλεόραση είναι ανύπαρκτες στον πραγματικό κόσμο.
Η εταιρεία The Garage αποκαλύπτει τα μυστικά της για τα τέλεια burgers, ξεκινώντας με ένα αληθινό μπιφτέκι που μαγειρεύεται σε τηγάνι, για να αποφευχθεί η συρρίκνωση. Στη συνέχεια, για να πετύχουν την εμφάνιση της σχάρας, οι food stylists χρησιμοποιούν μια ειδική μείξη που περιέχει σάλτσα αλλά και σαπούνι για να το κάνουν να μοιάζουν πιο λαχταριστό.
Οι γραμμές της σχάρας δημιουργούνται με ζεστά μεταλλικά σουβλιά, ενώ για το λιωμένο τυρί χρησιμοποιούν ατμοκαθαριστή.
Το τέλειο cheese pull
Η σκηνή με το λιωμένο τυρί στην πίτσα είναι σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία στις διαφημίσεις. Η Lish Steiling, σεφ και food stylist, εξηγεί πώς δημιουργείται αυτό το εφέ στην πίτσα, ξεκινώντας με μια απλή βάση πίτσας χωρίς υλικά, ώστε να μη διακόπτεται το λιωμένο τυρί κατά την κοπή.
Για το καλύτερο αποτέλεσμα, προτιμούν τη φρέσκια μοτσαρέλα, ενώ μερικές φορές τοποθετούν χαρτοπετσέτες ανάμεσα στη σάλτσα ντομάτας και το τυρί για να αποτρέψουν διαρροές.
Παγωτό που δε λιώνει
Αντί να τρέχουν οι food stylists ενάντια στον χρόνο για να προλάβουν το λιώσιμο του παγωτού, επιλέγουν λύσεις που προσφέρουν περισσότερο χρόνο. Η Diana Jeffra χρησιμοποιεί μια συνταγή για ψεύτικο παγωτό, φτιάχνοντας το με έτοιμο γλάσο και ζάχαρη άχνη, ώστε να παραμείνει ανέπαφο και να δείχνει φρέσκο για ώρες.
Φρούτα αντί για κρόκους αυγού
Η Zoe Hegedus, food stylist στην ταινία Midsommar, χρησιμοποίησε φρούτα όπως το μάνγκο και το πορτοκάλι για να αντικαταστήσει τους κρόκους αυγών, οι οποίοι ξηραίνονταν γρήγορα και προκαλούσαν αλλεργίες στους ηθοποιούς. Δημιουργώντας μικρές σφαίρες από φρούτα, πέτυχε το γυαλιστερό αποτέλεσμα των αυγών, που ήταν αδύνατο να διακριθούν από τα αληθινά.
Στοίβες από pancakes με χαρτόνι
Τα pancakes στις διαφημίσεις πρέπει να δείχνουν τέλεια και σταθερά. Η Lisa Bolton, food stylist, προτείνει να τοποθετούνται μικροί δίσκοι από χαρτόνι ανάμεσα σε κάθε pancake, ώστε να δημιουργείται η εντύπωση μιας πιο στιβαρής και φρέσκιας στοίβας.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.