123rf
ORIGINALS

‘OK Boomer’: τι σημαίνει η πιο viral ατάκα των ημερών

Και μερικά από τα καλύτερα tweets με τη φράση.

Τις τελευταίες μέρες ένα από αυτά που λογικά θα έχουν κατακλύσει το timeline σας -το πιο ελαφρύ εκ των- θα είναι η φράση “OK Boomer”.

Για να εξηγήσουμε τι σημαίνει, πρέπει πρώτα να σιγουρευτούμε ότι όλοι οι αναγνώστες γνωρίζουν τι σημαίνει “boomer”. Οι baby boomers ή σκέτο boomers -όπως χρησιμοποιείται στην προκειμένη περίπτωση- είναι στο περίπου όσοι γεννήθηκαν μεταξύ του 1946 και του 1964. Στη συνέχεια έχουμε την Generation X που φτάνει ως το 1980, μετά τους Millennials, που είναι όσοι γεννήθηκαν από τις αρχές των 80s μέχρι τα μέσα των 90s και τέλος έχουμε την Generation Z, που ακόμα δεν έχει οριοθετηθεί το τέλος της (τη σημερινή νεολαία σα να λέμε).

Η φράση “OK Boomer” λοιπόν, χρησιμοποιείται κυρίως από τους Millennials και την Gen Z, για να κόψουν έναν επικριτικό, κλειστόμυαλο άνθρωπο μεγαλύτερης ηλικίας, που έχει απαρχαιωμένες αντιλήψεις και τις εκφράζει με περισσή σιγουριά. Συνήθως πρόκειται δηλαδή για μεγαλύτερους που κατηγορούν την τεχνολογική πρόοδο, δεν πιστεύουν ότι υφίσταται κλιματική αλλαγή, είναι πολέμιοι των μειονοτήτων και χλευάζουν τις αντιλήψεις και τον τρόπο ζωής των νέων.

Παρόλο που πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το 2018 και άρχισε να διαδίδεται στις αρχές του 2019, το “OK Boomer” έγινε viral πριν λίγες μέρες, όταν χρησιμοποιήθηκε στο Tik Tok ως αντίδραση σε ένα βίντεο που δείχνει έναν κύριο μεγαλύτερης ηλικίας να λέει ότι “οι millennials και η Generation Z έχουν το σύνδρομο του Πίτερ Παν και δεν θέλουν να μεγαλώσουν ποτέ. Πιστεύουν ότι τα ουτοπικά ιδανικά τους μπορούν κάποτε να εφαρμοστούν στην ενήλικη ζωή”. Δείτε το εδώ:

Και ενώ το meme άρχισε γέμισε γραπτώς τους κοινωνικούς τοίχους μας, ήρθε και η προφορική επικύρωσή του από την Νεοζηλανδή 25χρονη πολιτικό Chlöe Swarbrick, ενόσω μιλούσε στη Βουλή και ένα μέλος μεγαλύτερης ηλικίας την ειρωνεύτηκε. Εκείνη του απάντησε “ΟΚ Boomer” και συνέχισε ατάραχη την ομιλία της.

Στην Ελλάδα, οι ονομασίες αυτές των γενεών δεν είναι τόσο ευρέως γνωστές στους ίδιους τους boomers, έτσι η φράση “OK Boomer” χρησιμοποιείται από τους χρήστες του ίντερνετ χωρίς αντιδράσεις από τη γενιά των boomers. Στο αγγλόφωνο όμως twitter, οι boomers προσβλήθηκαν από την υποτιμητική χρήση της λέξης, οπότε ξεκίνησε ένας δεύτερη ιντερνετική λογομαχία πάνω σε αυτό. Υπάρχουν βέβαια και πολλοί boomers που τάσσονται με το μέρος της νεολαίας. Ας δούμε μερικά τουίτ πάνω στο θέμα.

Με τον καιρό όμως η φράση άρχισε να χρησιμοποιείται αυτοσαρκαστικά και από τους millennials και από την Generation X για τους εαυτούς τους. Όταν ας πούμε δεν καταλαβαίνουν κάτι από τεχνολογία, από τα ίντερνετς ή από τα σόσιαλ μίντια ή από κάτι που γενικότερα κάνει η Gen Z, ένας millennial μπορεί να αυτοαποκαλεστεί boomer.

Η λέξη boomer έχει επομένως γίνει πλέον συνώνυμο της άγνοιας ή της ημιμάθειας, και χρησιμοποιείται περισσότερο χαϊδευτικά, παρά με τον καταδικαστικό τρόπο που χρησιμοποιούταν αρχικά.

Kεντρική φωτογραφία: 123rf