ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

2028 | Μια ματιά στο μέλλον;

2018 σήμερα και περισσότεροι από 7.6 δισεκατομμύρια άνθρωποι συν-επιβιώνουμε στον ίδιο χρόνο και τόπο, διαμορφώντας ταυτόχρονα το σήμερα και το αύριο με κάθε πρόθεση, ενέργεια και σκέψη μας

 

Του Βασίλη Πλέγα

Το μέλλον ως έννοια, σκοπός και τοποθέτηση έχει προβληματίσει στο πέρασμα των αιώνων σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων που άλλοτε με περισσότεροι και άλλοτε με λιγότερη επιτυχία έχουν κατορθώσει να προβλέψουν, τοποθετώντας τον εαυτό τους μέσα σε μία νοητική χρονομηχανή ή οποία αψηφώντας τα λογικά ‘’όχι’’ της φυσικής, τους επέτρεψε να δημιουργήσουν ερωτήματα για το αύριο, κινητοποιώντας στον εκάστοτε χρόνο, εκείνους στον οποίων τα χέρια συγκεντρώνονταν οι εξουσίες διαμόρφωσης του αύριο.

Θεωρητικά το αύριο,είναι κάτι μακρινό, ψευδαίσθηση του ανθρώπου για μερικούς που τον ακολουθεί στο διάβα της ζωής του. Αιώνιος αντίπαλος του αύριο το τώρα, το ‘’ ζήσε για το σήμερα’’ και προφανώς το ‘’ αύριο ποιος ζει, ποιος πεθαίνει’’… Και όμως αν αναλογιστούμε, το αποτύπωμα εκείνων που πέθαναν στο σήμερα, ζώντας παντοτινά στο αύριο, σίγουρα θα αναρωτηθούμε για την θέση μας στο παιχνίδι αυτό.

2018 σήμερα και περισσότεροι από 7.6 δισεκατομμύρια άνθρωποι συν-επιβιώνουμε στον ίδιο χρόνο και τόπο, διαμορφώντας ταυτόχρονα το σήμερα και το αύριο με κάθε ενέργεια, πρόθεση και σκέψη μας. Κάθε ένας από εμάς, χωρίς να το αντιλαμβάνεται πλήρως μέσα στον αγώνα του σήμερα του, επιλέγει καθημερινά τις αξίες του, τις ανησυχίες του και τους προβληματισμούς του. Πρόσφατα συζητούσα με ένα κοντινό μου πρόσωπο για το το αύριο και το πόσες πολλές πτυχές και εκφάνσεις μπορεί να έχει αυτό. Χαρακτηριστικά συγκράτησα από την συζήτηση μας το εξής ‘’ Είναι δύσκολο να ζεις στο σήμερα όταν γνωρίζεις πως το αύριο θα είναι καλύτερο’’. Όταν τον ρώτησα για το πως είναι σίγουρος πως το αύριο θα είναι καλύτερο’’ μου απάντησε πως απλά αυτό πιστεύει γιατί επιλέγει να είναι θετικός και να εστιάζει στο θετικό αποτύπωμα που μπορεί να έχει κάθε άνθρωπος στην διάρκεια της ζωής του και στο αύριο του κόσμου στον οποίο ζει.

Λαμβάνοντας υπόψιν πως ανέκαθεν το ίδιο πίστευα και εγώ και θα πιστεύω, πως το αύριο δηλαδή του εαυτού και συνεπώς του κόσμου στον οποίο ζούμε δεν είναι παρά επιλογή μας και ευθύνη μας, θα επιλέξω να αναφερθώ στην πτυχή του μέλλοντος, την οποία έχει οραματιστεί και επιλέξει να υπηρετήσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μέσα από την πρωτοβουλία του των ‘’ 17 βιώσιμων στόχων ανάπτυξης ‘’ καλώντας το σύνολο της παγκόσμιας κοινωνίας μας να λάβει δράση προς αυτήν την κατεύθυνση και συγκεκριμένα θα αναφερθώ σε 3 από αυτούς που θεωρώ που μπορούμε να έχουμε επιτύχει πριν από το 2028 και πως η TOMS και το πρόγραμμα One for One μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα προς μίμηση…

Εξάλειψη της Φτώχειας

Σήμερα το ποσοστό της ακραίας φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο έχει μειωθεί στο μισό συγκριτικά με το 1990 και παρότι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό κατόρθωμα, περισσότεροι ακόμα από 767 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ζουν με λιγότερο από 1,90 δολάρια το μήνα με την πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων να εντοπίζονται στην Ασία και την Αφρική. Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε αντικείμενα ένδυσης που σε εμάς φαντάζουν αυτονόητα όπως τα παπούτσια και την προστασία που εκείνα προσφέρουν. Αξίζει ωστόσο να αναφέρω πως υπάρχουν άνθρωποι και εταιρίες που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αυτήν την πρόκληση. Για παράδειγμα, η TOMS μέσα από την πρόγραμμα One for One ( με κάθε αγορά ενός ζευγαριού παπούτσια TOMS η εταιρία προσφέρει άλλο σε παιδιά που το έχουν ανάγκη ) έχει προσφέρει μέχρι σήμερα περισσότερα από 75.000.000 παπούτσια σε παιδιά που το έχουν ανάγκη, δημιουργώντας ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο μέσα από το οποίο οι πελάτες της είναι φορείς της αλλαγής – προόδου σε όλο τον κόσμο.
 

Εξασφάλιση της πρόσβασης σε καθαρό και πόσιμο νερό για όλους

Η πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό αποτελεί βασική ανάγκη για όλους τους ανθρώπους παγκοσμίως και παρότι υπάρχει αρκετό διαθέσιμο νερό σε όλο τον πλανήτη, οι ελλιπής υποδομές διαχείρισης του σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, οδηγούν εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως στον θάνατο καθώς στερούνται της πρόσβασης σε αυτό και της υγιεινής ως επακόλουθο του. Αξίζει επίσης να αναφερθεί το γεγονός πως περισσότεροι 1.800.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν νερό που έχει μολυνθεί καταδεικνύοντας την έκταση του προβλήματος Η TOMS στα πλαίσιο της προσφοράς για κάθε αγορά από τους καταναλώτες της, προχωράει στην παροχή 140 λίτρων ασφαλούς νερού σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη με την αγορά κάθε μιας συσκευασίας καφέ TOMS Roasting Co. Coffee. Μέχρι σήμερα, η εταιρία έχει προσφέρει περισσότερες από 450,000 εβδομάδες ασφαλούς νερού σε ανθρώπους που τον έχει ανάγκη στα πλαίσια του One for One.

Διασφάλιση καλής υγείας και ευημερίας

Παρότι οι τεχνολογικές, ιατρικές κ.α εξελίξεις έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ανθρώπων παγκοσμίως ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά ορισμένοι από τους παράγοντες που σχετίζονται με την παιδική θνησιμότητα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 17 χιλιάδες λιγότερα παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από το 1990. Ωστόσο περισσότερα από 6 εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους πριν ολοκληρώσουν το πέμπτο έτος της ηλικίας τους. Επίσης από το 2000 τα εμβόλια κατά της ιλαράς έχουν αποτρέψει περισσότερους από 15,6 εκατομμύρια θανάτους ενώ παρά τη σημαντική πρόοδο που συντελείται στην Υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία παρατηρείται ένα ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό παιδικών θανάτων με τέσσερις στους πέντε παιδικούς θανάτους να εμφανίζονται στις περιοχές αυτές. H ΤΟMS επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την υγεία των ματιών σε εκείνους που το έχουν ανάγκη προσφέρει με κάθε αγορά ενός προϊόντος από τα TOMS Eyewear μία εξέταση ματιών σε έναν άνθρωπο που το έχει ανάγκη από ειδικούς γιατρούς ενώ κάθε άνθρωπος ασθενής στη συνέχεια λαμβάνει την αγωγή την οποία χρειάζεται. Μέχρι και σήμερα η TOMS έχει βοηθήσει στο να αποκατασταθεί η όραση σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στα πλαίσια πάντα του προγράμματος-οράματος Οne for One.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο παρόν και το μέλλον μας είναι πολυάριθμες, με τις θετικές εξελίξεις για ένα καλύτερο αύριο να είναι ήδη σημαντικές χωρίς ωστόσο να αρκούν για ένα ουσιαστικά διαφορετικό 2028. Η επιτυχημένη και αποτελεσματική ενημέρωση της παγκόσμιας κοινότητας για το σύνολο των 17 βιώσιμων στόχων ανάπτυξης μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο θετικό βήμα προς την ομαδοποίηση και την επιτυχή αντιμετώπιση των πιο σημαντικών προκλήσεων της ανθρωπότητας αλλά και του πλανήτη μας. Και δεν είναι παρά ευθύνη του καθενός από εμάς να πράττουμε με γνώμονα το καλύτερο αύριο στο οποίο επιθυμούμε να ζήσουμε και όχι απλά να το οραματιζόμαστε Άλλωστε το μέλλον δεν είναι παρά το αποτέλεσμα των όσων πράττουμε στο σήμερα… και δεν το λέω εγώ, o Mahatma Gandhi το είπε… Ξεκινάμε ;

Δείτε όλα τα κείμενα της ενέργειας στην σελίδα http://panteio-day.24media.gr/.