ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Απόβαση στον πλανήτη Αφροδίτη

Με άλλα λόγια, αυτό που πραγματικά θέλουν οι γυναίκες. Καιρός να διευρύνεις τους ορίζοντές σου.

Το Oneman δίνει για μια μέρα το τιμόνι στο AD&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το κείμενο που θα διαβάσεις παρακάτω αποτελεί μέρος μίας ενέργειας κατά την οποία πάνω από 40 φοιτητές του AD&PR Lab πρότειναν, έγραψαν και δημοσιεύουν το δικό τους κείμενο στο Oneman. Μπορείς να διαβάσεις όλα τα κείμενα των φοιτητών στο microsite που δημιουργήσαμε για την ενέργεια.

Παρασκευή βράδυ σε γνωστό μπαρ της Αθήνας. Διασκεδάζω με την παρέα μου πίνοντας και χορεύοντας χωρίς σταματημό. Κάποια στιγμή, μέσα σ’ αυτόν τον παροξυσμό ποτού και κουνήματος, συνειδητοποιώ ότι ο απέναντι κοιτάει έντονα προς το μέρος μου. Αποφασίζω να φλερτάρω λίγο από μακριά μαζί του, αφενός για το χαβαλέ αφετέρου για να δω αν και κατά πόσο θα εξακολουθήσει να με κοιτάζει. Παρατηρώντας τον, εντοπίζω τρία βασικά χαρακτηριστικά τα οποία μου επιτρέπουν να σχηματίσω μια καλή πρώτη εντύπωση, προκαλώντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον μου για περισσότερα: εμφανίσιμος, προσεγμένο ντύσιμο, αφοπλιστικό χαμόγελο. Κι ενώ το αλισβερίσι ματιών συνεχίζεται, σκέφτομαι ολοένα ότι πλησιάζει η στιγμή που θα έρθει να μου μιλήσει για να γνωριστούμε. Αμ δε…

 

Αυτή η στιγμή, δυστυχώς, δεν ήρθε ποτέ. Το βράδυ συνεχίστηκε με κλεφτές ματιές από απόσταση, μέχρι που έφυγα γιατί είχε ξημερώσει. Την επόμενη μέρα, αφού βγήκα απ’ το hangover mode, συλλογιζόμουν το όλο σκηνικό και δεν μπορούσα παρά να αναρωτηθώ, γιατί δεν προσπάθησε να με γνωρίσει;

Όχι δεν είναι ρητορική η ερώτηση, πραγματικά θα ήθελα να μάθω το λόγο. Βλέπεις, με το πρακτικό γυναικείο μου μυαλό, δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να “χαραμίσει” το βράδυ του φλερτάροντας με το πρόσωπο που τον ενδιαφέρει, χωρίς όμως να προχωράει στο παρασύνθημα, δηλαδή τη γνωριμία. Σε αυτό το σημείο καλώ όλους τους εκπροσώπους του αντίθετου φύλου να μου απαντήσουν, ακόμα και να με διαψεύσουν, αν έχουν τα κατάλληλα επιχειρήματα.

 

 

Και τώρα έφτασε η στιγμή που όλοι περιμένατε! Ένα tour στο γυναικείο τρόπο σκέψης και αντίληψης, με την ελπίδα να σταματήσετε πια να πίνετε με αυτό το απορημένο ύφος κάθε φορά που ακούτε το πολυτραγουδισμένο «της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος…». 

Στάση 1η: Η γυναίκα θέλει τον άντρα κυνηγό, τελεία και παύλα. Ναι, υπάρχει κι ο τύπος γυναίκας που δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια αλλά διεκδικεί το αντικείμενο του πόθου της, όμως αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Η πλειοψηφία θέλει από το ισχυρό φύλο – εσάς δηλαδή αγόρια μου – να την κάνει να νιώσει αυτό που είναι, γυναίκα! Ειδικά όταν πρόκειται για μια καινούργια γνωριμία, εάν δεν δείξεις το απαιτούμενο ενδιαφέρον, το έχασες το παιχνίδι. Και είναι απόλυτα λογικό, διότι η γυναίκα εκείνη τη στιγμή σκέφτεται πως αφού δεν τη διεκδικείς τώρα, που είναι αρχή κι εσύ πιο ενθουσιασμένος, δε θα το κάνεις ούτε στα πλαίσια σχέσης (αν φυσικά προκύψει). Κατάλαβες, λοιπόν, γιατί πάντα περιμένει από σένα να κάνεις την πρώτη κίνηση; I hope so..

 

Στάση 2η: Την ενδιαφέρει η αλήθεια και μόνο η αλήθεια. Μια γυναίκα θα εκτιμήσει πολύ περισσότερο μια ειλικρινή απάντηση, η οποία  θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, παρά τα ψέματα  που θα σκεφτείς να της αραδιάσεις είτε για να την εντυπωσιάσεις είτε για να γλυτώσεις την γκρίνια. Πρέπει να είσαι ξεκάθαρος εξ αρχής απέναντί της, ώστε να μην απορεί μετά με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά σου. Για παράδειγμα, αν στη δεδομένη φάση ψάχνεις κάτι χαλαρό απλά για να “περάσεις καλά”, ξεκαθάρισέ το όσο νωρίτερα γίνεται και μην την παραμυθιάσεις τάζοντάς της σχέσεις και ιστορίες, μόνο και μόνο για να πάρεις αυτό που θέλεις κι ύστερα μην τον είδατε… Άλλωστε ίσως ψάχνει το ίδιο με σένα, οπότε την επόμενη φορά που θα γνωρίσεις κάποια, μη βιαστείς να βάλεις την κασέτα «είμαι παιδί για σχέση» και ετοιμάσου να εκπλαγείς με τα αποτελέσματα..!

 

Στάση 3η: Ξέρει από ανασφάλειες. Τις ζει καθημερινά και προσπαθεί να τις ξεπεράσει, ειδικά όσες έχουν να κάνουν με την εμφάνισή της, είτε είναι λογικές είτε όχι. Επομένως, γνωρίζει πως κι εσύ έχεις τις δικές σου όσο κι αν προσπαθείς να τις κρύψεις. Σε δέχεται με αυτές χωρίς να παραπονιέται – πολύ -, ενώ ασυνείδητα προσπαθεί να σε βοηθήσει να τις διαχειριστείς. Πολλές φορές και μόνο το γεγονός ότι είναι δίπλα σου αρκεί για να τις αντιμετωπίσεις, και το ξέρεις. Όμως σπάνια ένας άντρας θα εκφράσει την εκτίμησή του σ’ εκείνη που θα του σταθεί, από τη μία γιατί το θεωρεί κάπως δεδομένο, αν πρόκειται για μακροχρόνια σχέση, από την άλλη επειδή είναι υπερβολικα ανασφαλής. Φαύλος κύκλος. Η πιο συνηθισμένη κατάληξη περιλαμβάνει τον τύπο να απομακρύνεται, πολλές φορές απότομα και ξαφνικά, επειδή α) νιώθει ότι πιέζεται, β) επικρατεί ένα χάος στο κεφάλι του και δυσκολεύεται να συζητήσει, γ) φοβάται να ερωτευτεί. Άσχημη φάση για τον αποδέκτη γένους θυληκού.

 

 

Τι θα έκανε ο τέλειος άντρας, ο άντρας ο σωστός;

Τόλμησε να προσεγγίσεις την κοπέλα που κοιτάζεις μετά μανίας στην άλλη άκρη του μπαρ, να τη γνωρίσεις καλύτερα και, αν ταιριάζετε, να τη βάλεις στη ζωή σου. Άφησε λιγάκι τον εγωισμό σου στην άκρη και μπες στη θέση της. Έκφρασέ της τα συναισθήματά σου χωρίς δισταγμό και μοιράσου μαζί της τους φόβους και τις ανασφάλειές σου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βγεις κερδισμένος. (Βέβαια, αν τα κάνεις όλα αυτά με περίσσειο θάρρος κι έχεις πέσει στην περίπτωση γυναίκας-στραβόξυλου τι να πω…υπομονή μέχρι εκεί που το επιτρέπει η ψυχική σου υγεία! Η δική μου συμβουλή είναι να δώσεις στην κυρία να καταλάβει ότι υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές και να δεις μετά πως γίνεται η στρίγγλα αρνάκι…)