ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Εσύ τι παίζεις;

Cash games ή τουρνουά; Είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις το poker, αλλά μένει ένα ερώτημα: Ποια μορφή του παιχνιδιού σου ταιριάζει καλύτερα;

Έχεις δει πόκερ  στην τηλεόραση, ίσως έχεις παίξει κιόλας και σου άρεσε. Αποφάσισες να δοκιμάσεις αυτό το No Limit Hold’em που είδες ότι προτιμούν στο εξωτερικό και είναι τόσο διαδεδομένο. Είναι αυτό που παίζεται με όλη την τράπουλα, με τον κάθε παίκτη να παίρνει δύο φύλλα στο χέρι και στο τραπέζι ανοίγουν πέντε. Το No Limit σημαίνει ότι σε κάθε γύρο πονταρίσματος, ο κάθε παίκτης μπορεί να ποντάρει όσα θέλει, με όριο όσα έχει μπροστά του. 

Είσαι έτοιμος  λοιπόν να ξεκινήσεις, αλλά μένει ένα ερώτημα: Ποια μορφή του παιχνιδιού σου ταιριάζει καλύτερα;

Υπάρχουν δύο βασικές μορφές παιχνιδιού: Τα Cash Games και τα τουρνουά («Multi Table Tournaments» και «Sit and Go»). 

Cash Games

Τα cash games είναι το πόκερ με το οποίο είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι στην Ελλάδα. Οι παίκτες κάθονται με μάρκες που αντιπροσωπεύουν χρήματα.

Στα cash games ή ring games όπως λέγονται επίσης, κάθε μάρκα αξίζει πραγματικά χρήματα. Μία μάρκα του ενός ευρώ, αξίζει ένα ευρώ και εξαργυρώνεται με αυτήν την αξία. Το cash game συνεχίζεται χωρίς καμία διακοπή, εκτός αν όλοι οι παίκτες σηκωθούν από το τραπέζι. Δεν υπάρχουν ώρες έναρξης και όσο κάποιοι παίκτες σηκώνονται και φεύγουν από το τραπέζι, άλλοι μπορεί να περιμένουν και να πάρουν την θέση τους.

Μπορείς να καθήσεις σε cash games ότι ώρα θέλεις κα να φύγεις επίσης ότι ώρα θέλεις. Μπορείς αν σου αρέσει να παίξεις μία παρτίδα μόνο, να σηκωθείς και να ρίξεις μάυρη πέτρα πίσω σου. Είσαι ελεύθερος να εξαργυρώσεις τα χρήματά σου ανά πάσα στιγμή, ή να προσθέσεις χρήματα στο τραπέζι μπροστά σου, ανάλογα με τα όρια του τραπεζιού φυσικά.

Τουρνουά

Στα τουρνουά, όλοι οι συμμετέχοντες καταβάλλουν το ίδιο ποσό συμμετοχής, πριν ξεκινήσει  το τουρνουά και παίρνουν μάρκες για  να παίξουν, οι οποίες δεν έχουν πραγματική αξία. Όλοι παίρνουν τον ίδιο αριθμό μαρκών και παίζουν με αυτές. Το παιχνίδι τελειώνει όταν μείνει ένας παίκτης με όλες τις μάρκες του τουρνουά στην κατοχή του.

Τα χρηματικά  έπαθλα προέρχονται από τις συμμετοχές των παικτών και απονέμονται ανάλογα με την θέση που τερματίζει ο κάθε παίκτης. Αν δηλαδή παίζεις σε ένα τουρνουά και χάσεις και την τελευταία σου μάρκα όταν στο τουρνουά υπάρχουν ακόμα εννέα παίκτες με μάρκες στην κατοχή τους, εσύ τερματίζεις 10ος.

Τα έπαθλα μοιράζονται  ανάμεσα στους παίκτες που θα τερματίσουν στις θέσεις της κορυφής, με το μεγαλύτερο έπαθλο να πηγαίνει φυσικά στον νικητή. Συνήθως στα τουρνουά, έπαθλα παίρνει το 10-15% των συμμετεχόντων.

Όταν ένας παίκτης  σε τουρνουά χάσει όλες του τις  μάρκες, αποκλείεται από την συνέχεια, αλλά υπάρχουν και τα τουρνουά «Rebuy». Στα «Rebuy Tournaments», επιτρέπεται για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την έναρξή του τουρνουά, η επαναγορά μαρκών («rebuy»). Οι παίκτες που θέλουν να κάνουν rebuy, καταβάλλουν συγκεκριμένο ποσό, που συνήθως είναι ίδιο με το ποσό που κατέβαλαν για να εγγραφούν στο τουρνουά και παίρνουν επιπλέον μάρκες. Στα περισσότερα τέτοια τουρνουά, δεν επιτρέπεται να κάνεις rebuy, αν έχεις περισσότερες μάρκες από όσες ξεκίνησες. Μετά από κάποιο διάτημα, σταματάει να ισχύει το δικαίωμα του rebuy και το τουρνουά συνεχίζεται κανονικά.

Στα τουρνουά πρέπει να παίξεις μέχρι να σου τελειώσουν οι μάρκες, ή μέχρι να μείνεις  εσύ με όλες τις μάρκες του τουρνουά στην κατοχή σου, έχοντας αποκλείσει όλους τους αντιπάλους σου. Εάν επιλέξεις  να σηκωθείς από το τραπέζι, οι μάρκες σου θα μείνουν εκεί υποχρεωτικά και θα μειώνονται συνεχώς από τα blinds (τα υποχρεωτικά πονταρίσματα). Δεν μπορείς να εξαργυρώσεις τις μάρκες σου σε κανένα σημείο. Το κάθε τουρνουά είναι σαν μεμονομένος και ξεχωριστός διαγωνισμός με αρχή και τέλος και κάθε παίκτης πρέπει να παίξει μέχρι να χάσει όλες του τις μάρκες, ή να αποκλείσει όλους τους αντιπάλους του.

Τα τουρνουά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Τα Multi Table Tournaments (MTT) ή προγραμματισμένα τουρνουά, αφού έχουν προκαθορισμένη ώρα έναρξης

Sit and Go, τα οποία δεν έχουν καθορισμένη ώρα έναρξης, αλλά ξεκινούν όταν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός συμμετοχών.

Τα ΜΤΤ είναι τα τουρνουά με πολλούς παίκτες, οι οποίοι μοιράζονται σε πολλά διαφορετικά τραπέζια, με τον αριθμό των παικτών σε αυτά να εξισορροπείται όσο προχωράει το τουρνουά. Αν δηλαδή σε ένα τραπέζι υπάρχουν 10 παίκτες και σε ένα άλλο 8, οι διοργανωτές θα μεταφέρουν έναν παίκτη από το ένα στο άλλο, για να γίνει ίδιος ο αριθμός και στα δύο. Και αντίστοιχα, όταν βρίσκονται 10 διάσπαρτες άδειες θέσεις, κάποιο τραπέζι «σπάει» και οι παίκτες που κάθονταν εκεί μοιράζονται με κλήρωση στις άδειες θέσεις των υπόλοιπων τραπεζιών.

Έτσι ο αριθμός  των τραπεζιών μειώνεται με το πέρασμα της ώρας και φτάνει κάποια στιγμή όπου στο τουρνουά υπάρχει μόνο ένα τραπέζι. Αυτό, λέγεται «Τελικό Τραπέζι» ή «Final Table» (FT).

Τα Sit and Go (S’n’G) ξεκινούν, όταν δηλώσουν συμμετοχή τόσοι παίκτες, όσοι απαιτούνται από τους διοργανωτές. Υπάρχουν S’n’G των 2 παικτών (Heads-Up) των 5 ή 6 παικτών (Short Handed), των 9 ή 10 παικτών (Full Table) ή ακόμα και S’n’G άνω των 10 παικτών, στα οποία όμως δημιουργούνται περισσότερα τραπέζια όταν αυτά ξεκινούν και ακολουθείται η διαδικασία των MTT.

Η επιλογή

Ποια λοιπόν είναι η καλύτερη μορφή του  παιχνιδιού για σένα; Πρέπει να σκεφτείς μερικά πράγματα πριν αποφασίσεις. Ας ξεκινήσουμε με το θέμα του χρόνου. Πόσο χρόνο είσαι διατεθειμένος  να αφιερώσεις στο παιχνίδι σου; Ένα  MTT διαρκεί συνήθως πάνω από 4-5 ώρες (ανάλογα με τον αριθμό των παικτών και τον ρυθμό αύξησης των blinds), ενώ τα τουρνουά S’n’G, μπορεί να διαρκέσουν από ελάχιστα λεπτά ως πάνω από μία ώρα. Αν λοιπόν δεν μπορείς να διαθέσεις αυτόν τον χρόνο για να παίξεις απερίσπαστος, δεν έχει νόημα να ξεκινήσεις να παίζεις σε ένα τουρνουά. Από την άλλη πλευρά όμως, τα τουρνουά με χαμηλά buy ins, μπορεί να σου προσφέρουν ώρες παιχνιδιού με μικρό κόστος και άρα χαμηλό ρίσκο.

Η επόμενη ερώτηση  είναι ποιος είναι ο στόχος σου. Τα cash games προσφέρουν στους καλούς παίκτες έναν πιο αργό, αλλά πιο σταθερό τρόπο για να κερδίζουν χρήματα. Ακόμα και οι κορυφαίοι παίκτες των τουρνουά, μπορεί να περάσουν παρατεταμένες περιόδους χωρίς το παραμικρό έπαθλο. Ένα όμως καλό τουρνουά, που όλα σου πάνε καλά, μπορεί να σου χαρίσει ένα πολύ μεγάλο ποσό σε σχέση με αυτό που κατέβαλες για να εγγραφείς.

Στα τουρνουά, αρκεί  μία άτυχη παρτίδα για να σε θέσει εκτός συνέχειας, ενώ στα  cash games μπορείς να φέρνεις συνεχώς χρήματα στο τραπέζι. Αυτό όμως σημαίνει ότι αν χάσεις τον έλεγχο (πάθεις αυτό που λέμε «tilt»), στα τουρνουά θα σου κοστίσει ένα buy in ενώ στα cash games μπορεί να σου κοστίσει πολλά χρήματα. Γι αυτό, το παιχνίδι στα cash games χρειάζεται μεγαλύτερο αυτοέλεγχο από πλευράς παίκτη.

Οι ικανότητες που χρειάζονται στα τουρνουά, διαφέρουν αρκετά από αυτές που χρειάζονται στα cash games. Αυτό δε σημαίνει ότι αν παίζεις cash games δεν θα είσαι ικανός να παίξεις MTT’s ή SNG’s, αλλά σίγουρα βοηθάει να εμβαθύνεις σιγά σιγά και στο καθένα ξεχωριστά.

Μια καλή αρχή λοιπόν, μπορεί να γίνει δοκιμάζοντας την κάθε διαφορετική παραλλαγή του παιχνιδιού και να επιλέξεις ποιο σου αρέσει εσένα περισσότερο και ποιο βλέπεις ότι ταιριάζει καλύτερα στον χρόνο σου και στην τσέπη σου. Όπως όλα τα πράγματα, έτσι και το πόκερ παίζεται καλύτερα από αυτούς που το αγαπάνε. Μην υποτιμάς την δύναμη που σου δίνεται όταν αγαπάς αυτό που κάνεις.

Βρες τι σου αρέσει καλύτερα, ώστε να αρχίσεις να δουλεύεις πάνω στις ικανότητες αυτές, που θα σε βοηθήσουν περισσότερο με το παιχνίδι που επέλεξες.

Γιώργος Θεοφανόπουλος (αρχισυντάκτης του PokerCity.gr)

E-mail επικοινωνίας: [email protected]