ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Φορώντας τη στολή του (αστρο)ναύτη

Νούμερα και στοιχεία για τη στολή που καλείται να φορέσει κάθε άνθρωπος που αποφασίζει να κάνει άλλο ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα.

Έχω ακούσει φαντάρους να γκρινιάζουν για την παραλλαγή. Έχω ακούσει ακόμα πιο πολλούς ναύτες να γκρινιάζουν για την επίσημη στολή του Ναυτικού με τις τσακίσεις και τα μαντήλια. Δεν νομίζω όμως τίποτα από αυτά να συγκρίνεται με το βάρος και την ταλαιπωρία της στολής του αστροναύτη. Τι να γκρινιάξεις όμως; Στο διάστημα πας.

Αυτό σκεφτόμουν και πριν λίγους μήνες όταν το AXE Apollo είχε κάνει την πρώτη παρουσίαση του διαγωνισμού για την αποστολή στο διάστημα. Όταν έβλεπα τον Γιώργο Λιανό να φοράει μία στολή πανομοιότυπη με εκείνη που θα φορέσει ένας Έλληνας όταν ταξιδέψει στο διάστημα.

Ακόμα και οι τηλεοπτικές και κινηματογραφικές εικόνες από ανθρώπους που φορούν μία διαστημική στολή κραυγάζουν την ιδιαιτερότητα αυτής της στολής. Την ευθύνη που φέρει στο να προστατεύσει τον άνθρωπο που περιέχει αλλά και την εκπαίδευση που πρέπει να πάρει κάποιος για να την φορέσει κάποια στιγμή.

Ναι, μπορεί η στολή του ναύτη να αρκεί για να ρίξεις τα κορίτσια. Και σίγουρα η στολή του αστροναύτη θα ρίχνει ακόμα περισσότερα. Αλλά κρύβει και τόση μα τόση περισσότερη πληροφορία πάνω της.

Το ONEMAN μάζεψε μερικά ενδιαφέροντα (και άλλα πιο βαρετά) στοιχεία για την στολή του αστροναύτη.

15 δευτερόλεπτα είναι κατά μέσο όρο ο χρόνος που μπορεί να κρατήσει τις αισθήσεις του κάποιος στο διάστημα χωρίς να φοράει τη στολή του.

Οι περισσότερες στολές δίνουν οπτικό πεδίο στον αστροναύτη μόνο από μπροστά. Οι αστροναύτες το αποκαλούν αυτό “alligator head”.

Δώδεκα άνθρωποι έχουν περπατήσει στο φεγγάρι, δύο σε κάθε μία από τις έξι αποστολές Apollo. Μεγάλη πίκρα για τον Michael Collins που πιλοτάριζε μόνος του το μητρικό σκάφος μέχρι να γυρίσουν οι Armstrong και Aldrin από την πρώτη βόλτα στο φεγγάρι στις 20 Ιουλίου του 1969.

 

Η πρώτη στολή για πτήσεις σε μεγάλο ύψος δημιουργήθηκε το 1931 από τον Evgeniy Chertovsky

Η στολή που φόρεσε ο Yuri Gagarin στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα ονομαζόταν SK-1. Skafandr Kosmicheskiy #1 για την ακρίβεια.

 

Η έλλειψη πίεσης θα έκανε το αίμα σου να βράσει και μετά να ψυχεί αν δεν φορούσες την στολή. Να την φοράς την στολή σου.

Οι θερμοκρασίες στο διάστημα μπορεί να φτάσουν από τους μείον 125 βαθμούς Κελσίου μέχρι τους 120 βαθμούς Κελσίου (παρουσία ήλιου). Η στολή είναι ο μοναδικός τρόπος να προστατευτείς από τις επιπτώσεις της θερμοκρασίας στον οργανισμό σου.

Το μέσο βάρος μίας στολής είναι γύρω στα 140 με 150 κιλά (χωρίς τον αστροναύτη μέσα). Εντάξει στο διάστημα δεν ζυγίζει τίποτα.

Η πίεση εντός στολής είναι χαμηλότερη εκείνης στο περιβάλλον της ατμόσφαιρας. Ακόμα χαμηλότερη και από την πίεση εντός διαστημικού σταθμού. Οπότε κάθε φορά που ένας αστροναύτης θέλει να βγει βόλτα στο διάστημα οφείλει να προσαρμοστεί στην πίεση της στολής πριν την φορέσει.

 

Οι στολές δεν παρέχουν κανονικό αέρα (78% άζωτο, 21% οξυγόνο και 1% άλλα αέρια) γιατί σε καταστάσεις  χαμηλής πίεσης μπορεί να υπάρξει χαμηλή συγκέντρωση οξυγόνου με επιπτώσεις στα πνευμόνια και το αίμα. Οι περισσότερες στολές παρέχουν ένα περιβάλλον καθαρού οξυγόνου για αναπνοή. Οι αστροναύτες εισπνέουν για 30 λεπτά καθαρό οξυγόνο πριν φορέσουν την στολή.

Για τις εναλλαγές της θερμοκρασίας, τον ιδρώτα και τον εξαερισμό του εσωτερικού της στολής χρησιμοποιούνται διάφορα υφάσματα, ανεμιστήρες και τεχνολογίες ψύξης με υγρό ώστε οι αστροναύτες να μην ιδρώνουν, να μην ζεσταίνονται υπερβολικά και να μην παγώνουν.

Dacron και Kevlar είναι τα πιο συνηθισμένα υλικά στα εξωτερικά τοιχώματα της στολής για να προστατεύουν τους αστροναύτες από πετρώματα και μικρομετεωρειδή που ίπτανται και μπορεί να τον βλάψουν. Οι ταχύτητα με την οποία ίπτανται αυτά τα σωματίδια μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 27 χιλιάδες χιλιόμετρα.

 

Μόλις τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν φώτα δεξιά και αριστερά από το κράνος της στολής για μπορούν να φωτίσουν οι αστροναύτες κάτι το οποίο θέλουν να δουν καλύτερα υπό σκιάν. Εξάλλου η ορατότητα με όλα τα φίλτρα που έχει το κράνος για την προστασία από τις ακτινοβολίες είναι σχετικά περιορισμένη.

 

Η Apollo/Skylab A7L, η στολή που φορούσαν οι αστροναύτες της NASA καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος Apollo, είχε συνολικά 11 στρώσεις υλικού για ανθεκτικότητα και προστασία από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Ήταν μία στολή που σχεδιαζόταν τόσο για περιήγηση στο διάστημα όσο και για το λεγόμενο “moon walking”.

Οι πρώτες στολές που δημιουργήθηκαν από την NASA ήταν για το πρόγραμμα Mercury. Οι στολές είχαν σχεδιαστεί για χρήση εντός σκάφους. Οι πρώτες “βόλτες” στο διάστημα με στολή έγιναν για τους Αμερικανούς στο πρόγραμμα Gemini.

 

Οι στολές στο πρόγραμμα Apollo δεν είχαν σωλήνες να τις συνδέουν με το σκάφος για οξυγόνο και υγρά. Είχαν πρόβλεψη για ατομικές φιάλες οξυγόνου και κάθε τι απαραίτητο για μία βόλτα μακριά από το σκάφος.

Ο πρώτος που πραγματοποίησε μία περιήγηση EVA ήταν ο Σοβιετικός Alexei Leonov στις 18 Μαρτίου του 1965, κατά τη διάρκεια της αποστολής Voskhod 2.

Τρία μπαλάκια του golf βρίσκονται ακόμα στην Σελήνη. Τα πήγε εκεί ο Alan Shepard (μπράβο, ώριμος κι έτσι) ο οποίος έκανε τρία χτυπήματα με ένα σιδερένιο μπαστούνι του golf που είχε πάρει μαζί.

 

Ο κοσμοναύτης Anatoly Solovyev κατέχει το ρεκόρ με τα περισσότερα “spacewalks”. 16 τον αριθμό με συνολική διάρκεια 82 ωρών και 22 λεπτών.

Γύρω στα 45 λεπτά παίρνει σε έναν αστροναύτη να φορέσει σωστά την στολή του. Η καθυστέρηση οφείλεται στην αναγκαιότητα να ρυθμιστέι η πίεση και η θερμοκρασία.

Αρκετά έμαθες. Είσαι έτοιμος για μια βόλτα στο διάστημα.