ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΖΩΗ

Το κείμενο αυτό είναι μέρος του project “Panteio Day”. Φοιτητές του Ad&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών βρέθηκαν μία ημέρα στο Σπίτι της 24MEDIA και εκεί πήραν brief από 8 αγαπημένα brand για να δημιουργήσουν native content.

Του Θοδωρή Μελιγκάρη

Είναι γεγονός πως τα βιολογικά προϊόντα, ή τουλάχιστον αυτά που ονομάζονται έτσι είναι περιζήτητα στις μέρες μας και αυτή η ζήτηση παρουσιάζει μια διαρκώς αυξανόμενη τάση.

 

Μεγάλη σημασία όμως έχει να κατανοήσουμε τι εστί βιολογικό προϊόν και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να αναρωτηθούμε και να μάθουμε τι εστί βιολογική καλλιέργεια: Το κύριο ζήτημα της Βιολογικής Καλλιέργειας είναι η αντικατάσταση συνθετικών χημικών ουσιών με άλλες που βρίσκονται στη φύση. Αντί συνθετικών φυτοφαρμάκων χρησιμοποιούνται οργανικά φυτοφάρμακα όπως για παράδειγμα το πύρεθρο και η ροτενόνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δεκαετία του 50 η γεωργία είχε σαν σκοπό να θρέψει ολόκληρη την Ευρώπη. Έτσι λοιπόν η τεχνολογία στράφηκε προς την αύξηση της παραγωγικότητας με όποιο κόστος ( χημικά παράγωγα, ορμόνες, αυτοματισμοί, συνθετικά λιπάσματα κ.τ.λ).

Είναι κοινώς γνωστό, ότι η βιολογική τροφή είναι ένα κι ένα για αθλητές και γενικά ανθρώπους που ασχολούνται με τον αθλητισμό – αφού τα φρούτα, τα λαχανικά, το φρέσκο γάλα, οι φρέσκοι ξηροί καρποί, τα βότανα και πολλά άλλα προϊόντα που ανήκουν στην βιολογική οικογένεια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αθλητικής διατροφής κι αυτό γιατί «προικίζουν» το σώμα με θρεπτικές ουσίες που ενεργοποιούν και διατηρούν ενεργό τον μεταβολισμό του σώματος, το μηχανισμό δηλαδή που είναι ο κεντρικός διακόπτης για να κάψει ένα σώμα θερμίδες, να αυξήσει τους μύες του αλλά και τις αντοχές του.

 

Το πόσο διαφέρει ένα τρόφιμο καλλιεργούμενο μέσα στη χημεία και ένα τρόφιμο που αναπτύχθηκε ομαλά, μόνο από τη φύση και τα παράγωγά της, είναι ένα ζήτημα που διχάζει την επιστήμη χρόνια τώρα. Ποτέ δεν δώθηκε σαφής επιστημονική απάντηση περί του αν είναι υγιεινό ένα χημικά παρασκευασμένο προϊόν, αλλά το σίγουρο είναι ένα: Η ενσυναίσθηση του ανθρώπου τον οδηγεί να ανακαλύπτει μέσα του την αλήθεια και να αντιλαμβάνεται την υπέρτερη αξία του βιολογικού προϊόντος, το οποίο φυσικά έχει μεγαλύτερο κόστος αγοράς από το τεχνητό-χημικό, σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης που θα έλεγε ένας οικονομολογός ή σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση: «Ότι πληρώνεις παίρνεις».

Η τάση του σύγχρονου ανθρώπου που ακολουθεί ένα υγιεινό μοτίβο αθλητικής ζωής, έχει εμπνεύσει ανθρώπους, να παράγουν και να προωθούν προϊόντα, τα οποία προέρχονται από τη μητέρα φύση και φτάνουν στο πιάτο μας χωρίς καμία προσθήκη τεχνητών συντηρητικών ή άλλων χημικών ουσιών – γεγονός που κάνει αυτά τα προϊόντα να έχουν ξεχωριστή επίδραση στις ανθρώπινες αισθήσεις – εξαιρετική και έντονη γεύση, μυρωδιά, αφή, και όψη – με άμεση συνέπεια, να εξιτάρεται και η πέμπτη μας αίσθηση (η ακοή) στο άκουσμα ότι αυτό που υπάρχει στο πιάτο μας είναι βιολογικό.

 

Στο σημείο αυτό αξίζει να μνημονεύσουμε κάποια βιολογικά προϊόντα που μπορεί κανείς να βρει από την εταιρία «Β by Nadia Boule», όπως το βιολογικό μέλι ελάτου από την ορεινή Ναυπακτία – ένα βιολογικό προϊόν που παράγεται σε μελίσια που υπερβάινουν τα 800μ υψόμετρο μέσα σε ένα πυκνό δάσος με έλατα – ένα περιβάλλον ιδανικό για τέτοιες παραγωγές που σαν αποτέλεσμα έχει το μέλι αυτό να αποτελεί διατροφικό θησαυρό για τον άνθρωπο, πόσο μάλλον για έναν αθλητή θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό, προσφέροντας πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (κάλιο, ασβέστιο, χλώριο και νάτριο, βιταμίνες C, A, B1), καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες και έχοντας ισχυρές αντισηπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Οι περισσότεροι αθλητές προτιμούν στο πρωινό τους να συμπεριλαμβάνουν μέλι τέτοιας καλλιέργειας και ποιότητας.

Ένα ακόμη προϊόν που μπορεί κανείς να βρεί στη σελίδα wellb.gr είναι το εξαιρετικά παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο, το οποίο παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους, στη Νότια Κρήτη – το κατ’ εξοχήν ελαιοπαραγωγικό μέρος της Ελλάδας. Το συγκεκριμένο λάδι με μέγιστο βαθμό οξύτητας 0,5 , αποτελεί βασικό προϊόν στο τραπέζι ενός ανθρώπου που έχει ασπαστεί τον υγιεινό διατροφικό κανόνα ότι μια κουταλιά φρέσκο – ωμό βιολογικό ελαιόλαδο πάνω στο μαγειρεμένο φαγητό ή τη σαλάτα, αποτελεί κλειδί για την λειτουργία του εντερικού συστήματος και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Σαν επιμύθιο, θα ήθελα να τονίσω ότι η επιλογή ενός βιολογικού προϊόντος, βοηθάει όχι μόνο έναν αθλητή ή έναν αθλούμενο αλλά κάθε άνθρωπο, αφού το μόνο βέβαιο και σίγουρο ανά τους αιώνες είναι ότι το αγνό φυσικό προϊόν είναι υγιεινό – καμία έρευνα δε θα καταφέρει ποτέ να αποδείξει το αντίθετο και κανένας επιστήμονας ποτέ δεν θα διχαστεί επί αυτού. Είναι αδύνατο η όποια επιστήμη να ανατρέψει αυτή την πεποίθηση και μάλιστα στον Έλληνα που γεννήθηκε και ζει σε ένα άκρως γεωργικό περιβάλλον, σε μία χώρα που η βιολογική παραγωγή χάραξε δρόμους για το εμπόριο όλου του κόσμου.

Και για όλους αυτούς που δε διστάζουν να ασκούν κριτική και να παραξενεύονται με αυτούς που «μάχονται» να βρουν και να προμηθευτούν το κάθε τι βιολογικό, ένα μήνυμα θέλω προσωπικά να περάσω με μία σύντομη και μεστή φράση: Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ.

Δείτε όλα τα κείμενα της ενέργειας στην σελίδα http://panteio-day.24media.gr/.