ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η χαριτωμένη ερώτηση «Νομίζεις πως έχω πάρει κιλά;»

Η στιγμή που βλέπεις σε flash back όλη σου τη ζωή, σκηνές  ταινιών τρόμου των τελευταίων 15 χρόνων και κάτι που πέτυχες προχτές στην τηλεόραση.  Ναι, για το Deadly women μιλάω.

Το Oneman δίνει για μια μέρα το τιμόνι στο AD&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το κείμενο που θα διαβάσεις παρακάτω αποτελεί μέρος μίας ενέργειας κατά την οποία πάνω από 40 φοιτητές του AD&PR Lab πρότειναν, έγραψαν και δημοσιεύουν το δικό τους κείμενο στο Oneman. Μπορείς να διαβάσεις όλα τα κείμενα των φοιτητών στο microsite που δημιουργήσαμε για την ενέργεια.

Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Στο συγκεκριμένο θέμα οι γυναίκες είμαστε φοβερά υποκρίτριες.

(θύελλα αντιδράσεων)

YOU KNOW NOTHING, JOHN SNOW

 

Οι περισσότερες κοπέλες όταν βρίσκονται σε φάση girl talk (ξέρεις, αυτό που μαζεύονται ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ και, σκύβοντας πάνω απ’ τους καφέδες τους, κάνουν αναλύσεις που θα ζήλευε ακόμη και ταξιτζής), απαριθμώντας τις αρετές του τέλειου άντρα που θα έρθει πάνω στην τούρμπο μηχανή ( γιατί το άσπρο άλογο είναι πλέον πασέ) λένε πάντα “Εμένα το αγόρι μου θέλω να είναι ειλικρινής μαζί μου. Σε όλα.”

Επίσης, κάτι που για λόγους που ακόμη δεν έχω καταλάβει έχει περάσει σαν κανόνας ομαλής συμβίωσης με το αδύναμο φύλο, είναι το θρυλικό «Η γυναίκα έχει πάντα δίκιο»

Χα. Χα. ΧαχΑΧΑΑΑ.

Λοιπόν. Αυτά τα περί ειλικρίνειας και δίκιου, όπως θα έχεις καταλάβει, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύουν. Ειδικά αν συνδυαστούν. Εάν δηλαδή έχει όντως πάρει κάποια κιλά και εσύ αποφασίσεις να γίνεις ο ειλικρινής άντρας των ονείρων της, την έκατσες. Εάν πάλι δεν έχει πάρει και απλά της φταίνε όλα, πρέπει να της δώσεις να καταλάβει ότι δεν έχει δίκιο. Αλλά με το μαλακό, γιατί όπως είπαμε της φταίνε όλα.

Η ανατομία ενός εγκλήματος

Κατά βάθος όλες ξέρουμε πότε έχουμε πάρει κιλά και πότε είναι όλα στη φαντασία μας. Ξέρουμε ότι τα μελομακάρονα που τσακίζουμε κάθε μέρα θα πάρουν εκδίκηση με το νέο χρόνο, που θα βγούμε από το mood των γιορτών και θα ανεβούμε στη ζυγαριά. Ξέρουμε ότι το ίδιο θα γίνει και το Πάσχα. Και το καλοκαίρι που θα φύγουμε για διακοπές (χαχα, καλό ε;) Ξέρουμε ότι το ίδιο τζιν που σήμερα μας αρέσει πολύ αύριο θα θέλουμε να το στείλουμε από κει που ήρθε γιατί ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι μας κάνει περιφέρεια. ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ. Το τζιν, όχι εμείς.

Όταν λοιπόν θα έρθουμε να σε ρωτήσουμε αν νομίζεις πως έχουμε βάλει κιλά, ξέρουμε αν έχουμε βάλει η όχι (συνήθως) , απλά θέλουμε να μας πεις μία καλή κουβέντα γιατί είσαι ο άνθρωπος που φοβόμαστε ότι θα μας παρατήσει εάν γίνουμε τόφαλοι και άσχημες και θα τρέξει πίσω από μία λιγότερο τόφαλο και άσχημη και φυσικά δε θέλουμε να γίνει αυτό (ναι, τόσο απλά)

Και κάτι ακόμη. Οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να αισθάνονται ότι ο άνθρωπος με τον οποίο συνυπάρχουν ακούει και προσπαθεί να καταλάβει τα προβλήματά τους (ναι, ακόμη και το  ¨αυτή η κλώσσα φοράει το ίδιο φόρεμα με εμένα. Γιατί φοράει το ίδιο φόρεμα, αφού δε της πάει. Τόσες ετοιμασίες έκανα και καλύτερα να κάναμε Πρωτοχρονιά σπίτι  και άει και..¨). Αυτό που δε θέλουν σε καμία περίπτωση είναι να νιώσουν ότι έχεις μπει στο αυτόματο και απλά τους απαντάς αυτό που νομίζεις πως θέλουν να ακούσουν για να σε αφήσουν επιτέλους ήσυχο. Και πίστεψέ με, θα το καταλάβουν.

 

A man’s gotta do what a man’s gotta do

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα έρθει η κοπελιά με τσατισμένο/ απεγνωσμένο/ δυστυχισμένο ύφος και θα σε ρωτήσει αν έχει βάλει κιλά:

– Παίρνεις ξαφνιασμένο ύφος (νορμάλ ξαφνιασμένο ύφος, όχι σα στρουθοκάμηλος που της πήρανε το ψωμί. Ε κάνε εξάσκηση μπροστά στον καθρέφτη, τι να σου πω )

– Την διαβεβαιώνεις ότι το σώμα της είναι μία χαρά και ότι σ’αρέσει πολύ. Και επιμένεις μέχρι να το πιστέψει κι αυτή ( στις χειρότερες περιπτώσεις μέχρι να το πιστέψεις κι εσύ. Σκουλήκι )

HINT: Δε θα το πιστέψει εύκολα, κράτα γερά

Εάν τώρα γυρίσει και σου πει  “Μα έχω βάλει σου λέω, το είδα στη ζυγαριά πριν από λίγο και χτες και την προηγούμενη βδομάδα”

Μπορείς πάντα να κατηγορήσεις την ζυγαριά. Πες της ότι είσαστε μέρος του σχεδίου της να σπείρει τον πανικό στην ανθρωπότητα και να κατακτήσει το σύμπαν. Ο μόνος τρόπος να τη σταματήσετε είναι να σταματήσετε να τη χρησιμοποιείτε συνέχεια. Αν έχει χιούμορ μπορεί και να το εκτιμήσει.

Αν δεν έχει… μπορεί να γίνει κι αυτό.

 

Αν πάλι θες να είσαι σίγουρος ότι θα γλιτώσεις το κρανιοεγκεφαλικό κάταγμα, πες της ότι η ζυγαριά δεν είναι ακριβής, ότι εσύ δε πιστεύεις πως έχει βάλει κιλά, το σώμα της είναι πάρα πολύ όμορφο αλλά αν θέλει να της φύγει μια και καλή η ιδέα μπορείτε να κάνετε κάτι μαζί. (όχι αυτό που νομίζεις) Πρότεινέ της να πηγαίνετε μαζί για τρέξιμο ή περπάτημα στο κοντινότερο πάρκο και μετά να κάθεστε για καφέ, ή να αρχίσετε μαζί μία δραστηριότητα που λέγατε από την αρχή ότι σας άρεσε αλλά μείνατε στα λόγια. Πες της ότι θα ήταν ωραίο να κάνετε κάτι μαζί γιατί εσύ νιώθεις λίγο αγύμναστος ή μπορεί να έχεις βάλει ένα δύο κιλά και θέλεις την παρέα της για να μην είσαι μόνος (δε σου λέω να πάτε να παίξετε μαζί μπάλα, γι αυτό έχεις τους φίλους σου )

BONUS: Αποφεύγεις το να γραφτεί στο γυμναστήριο και να έχεις τον κάθε μαντράχαλο να την κοιτάει ενώ κάνει διάδρομο.

Ναι, εννοείται πως δεν της λες να γραφτεί σε γυμναστήριο. Όχι για να αποφύγεις τον μαντράχαλο, για να αποφύγεις μετωπική με τηγάνι. Εάν πάλι θέλει έξτρα κανάκεμα μπορείς να της και πετάξεις ένα ¨ Καλά, αν έβλεπες πως σε κοιτάνε άλλοι άντρες όταν είμαστε μαζί δε θα το έλεγες αυτό¨ ή ότι άλλο παρόμοιο ξέρεις πως θα την κάνει να νιώσει καλύτερα.

Και προς θεού… μην αρχίσεις να κάνεις από μόνος σου συγκρίσεις με άλλες. Εσύ μπορεί να της πεις “Είσαι πιο όμορφη και πιο αδύνατη απ αυτήν εκεί” αλλά εκείνη μπορεί να σκεφτεί “Ναι αλλά η τύπισσα που πέρασε τώρα από δίπλα μας ήταν πιο ωραία, γιατί δεν μου είπε γι΄αυτήν”.

Και ζήσαν αυτές καλά κι οι άλλοι καλύτερα

 

Και θυμήσου αυτό. Είναι πολύ δυσάρεστο πράγμα για μία γυναίκα να νιώσει ή να συνειδητοποιήσει ότι έχει βάλει κιλά, είτε εξαιτίας φαγητού, είτε εξαιτίας ιατρικών προβλημάτων είτε εξαιτίας ζωηρής φαντασίας. Οπότε φαντάσου πόσο δυσάρεστο της είναι να πρέπει να ρωτήσει εσένα, που στο κάτω κάτω, στην αρχή τουλάχιστον, έκανε ότι μπορούσε για να φαίνεται τέλεια στα μάτια σου και τώρα αναγκάζεται σου πει ΑΥΤΟ.

Για να σε ρωτάει πάει να πει ότι είναι σημαντικό γι αυτήν. Ναι, ακόμη κι αν σε έχει πρήξει.