ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Καν’ το όπως η Google και στις διακοπές σου

Το ευαγγέλιο επιτυχίας του κολοσσού στην υπηρεσία των ονειρεμένων διακοπών σου.

Το Oneman δίνει για μια μέρα το τιμόνι στο AD&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το κείμενο που θα διαβάσεις παρακάτω αποτελεί μέρος μίας ενέργειας κατά την οποία πάνω από 40 φοιτητές του AD&PR Lab πρότειναν, έγραψαν και δημοσιεύουν το δικό τους κείμενο στο Oneman. Μπορείς να διαβάσεις όλα τα κείμενα των φοιτητών στο microsite που δημιουργήσαμε για την ενέργεια.

Από διήμερα κάπου κοντά μέχρι εβδομάδα/ες πιο πέρα, οι διακοπές δεν θέλουν κόπο, θέλουν τρόπο. Με λίγη τεχνική, το χεις. Αν τα κατάφερε η Google, μπορείς κι εσύ. Σίγουρα.

Είτε ξεκινάς ενθουσιασμένος (και καλά κάνεις), είτε χωρίς μεγάλες προσδοκίες (μπα, γιατί;), το να περάσεις καλά είναι στο χέρι σου. Ιδίως αν έχεις μισοάδεια τσέπη, που είναι και το πιθανότερο εδώ που τα λέμε, τότε το κάθε λεπτό και το κάθε ευρώ μετράνε. Και αν τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχή αρχικά ή τελικά, μη σκας. Οι μεγαλύτερες καταστροφές γεννούν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες. Εντάξει, όχι και τόσο δραματικά στην περίπτωσή σου, αλλά το νόημα το πιασες. Ελπίζω, δηλαδή.

Τι κάνουμε λοιπόν εδώ; Ναι, περνάμε και την ώρα μας, αλλά όχι αυτό κυρίως. Εμπνεόμαστε από τον τεχνολογικό κολοσσό που ονομάζεται Google και που χρησιμοποιείς 15.000 φορές την ημέρα, αφού όλα τα ξέρει (όχι και σαν τη μάνα σου, προς θεού, αλλά κάτι κάνει), και σχεδιάζουμε τις διακοπές σου. Ιδού τι σε προστάζει, και αν θες την ακούς (You’d better).

Κάνε ότι καλύτερο μπορείς και για τα υπόλοιπα κάνε link.

Google: Καθιέρωσε τη χρήση links που οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες ή περιλαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες, αντί επεξηγήσεων και επιπλέον πληροφοριών στα κείμενα. Έτσι ο αναγνώστης κερδίζει χρόνο και η εταιρία χρήμα.

Σειρά σου τώρα: Αν έπεσε σε σένα ο πολυπόθητος κλήρος ‘’βρες πουθενά να μείνουμε’’, ξέρεις πριν σου πω ποιος είναι ο φίλος σου, ή μάλλον ο κολλητός σου. Ναι, το Internet. Κάνε μια βόλτα από διακοποσελίδες, βρες 2-3 καταλύματα που σου κάνουν κλικ και στείλε τα link στους υπόλοιπους της παρέας. Κι αν μπορούν, ας τα καταφέρουν αυτοί καλύτερα.

 

Εμπιστεύσου τον κόσμο.

Google: Κρίνει κατά πόσον είναι αξιόπιστη μια ιστοσελίδα με βάση τον αριθμό των links που οδηγούν σ’ αυτή. Όσα περισσότερα τόσο το καλύτερο.

Σειρά σου τώρα: Φίλοι, γνωστοί, κάτοικοι της περιοχής, γείτονες, κόσμος, κοσμάκης. Ο καθένας κάτι έχει να σου πει. Ρώτα και μάθε, δεν κοστίζει τίποτα αλλά θα σου εξασφαλίσει πολλά. Εμπιστεύσου λίγο τη γνώμη τους, ακόμα και αν δεν την ακολουθήσεις, και μόνο κερδισμένος θα βγεις. Trust me.

 

Να ακούς.

Google: Αφουγκράζεται τις επιθυμίες του κόσμου και δρα ανάλογα με τις τάσεις του κοινού.

Σειρά σου τώρα: Ένα δυο ένα; Ταπ ταπ. Τσέκαρε αν ακούγεσαι και φρόντισε να ακούς. Τα πάντα. Τις επιθυμίες των φίλων σου (Πάμε μωρέ για bungee jumping, φάση θα χει), κάτι που τυχαία είπε κάποιος (Μούφα το μπαράκι…), τα παράπονα των από πάνω (Κλείστε τοοο, κοιμούνται άνθρωποι), της κοπέλας σου (Ποτέ δεν θες να κάνουμε τίποτα ρε Κώστα!). Και φυσικά, κάνε ότι σου πουν όλοι οι παραπάνω. Πλάκα κάνω. Ότι σου έρθει κάνε.

 

Σκέψου το μοίρασμα.

Google: Οι περισσότερες εταιρίες προσπαθούν να φέρουν τους πελάτες σ’ αυτές. Η Google πάει στους πελάτες όπως μπορεί. Μοιράζει τον εαυτό της παντού στο διαδίκτυο.

Σειρά σου τώρα: Άσε τα ‘’δικό σου’’ και ‘’δικό μου’’. Με το μοίρασμα γλυτώνεις πολλά, από χώρο μέχρι χρήμα. Ναι, χρήμα. Όσο συνυπάρχεις με έναν, δυο ή όσους ανθρώπους τέλος πάντων για ένα διάστημα, όλα μοιράζονται. Εντάξει, όχι όλα. Μην το ξεφτιλίσουμε.

Κάνε τα λάθη σου καλά.

Google: Δεν επικεντρώνεται τόσο στην αποφυγή λαθών, όσο στην άμεση αντιμετώπισή τους. Η παραδοχή και η διόρθωση ενισχύουν την αξιοπιστία.

Σειρά σου τώρα: Διακοπές είναι, θα κάνεις και τις βλακείες σου. Σχεδόν επιβάλλεται. Ίσως το μετανιώσει  την επόμενη κιόλας μέρα. ΑΛΛΑ. Καν τες καλά. Όχι προχειροδουλειές, ακόμα και τα ‘’ότι να ναι’’ σου να έχουν στυλ.

 

Να είσαι ειλικρινής.

Google: Ό, τι πει κάποιος μπορεί να αναζητηθεί. Αυτό σε υποχρεώνει να είσαι ειλικρινής, γιατί τα ψέματα πληρώνονται.

Σειρά σου τώρα: Ναι, απόλυτα. Τι σου αρέσει, τι δεν σου αρέσει, που γουστάρεις και που δε γουστάρεις να πας, ποιες συμπεριφορές σε χάλασαν. Μόνο έτσι θα βγει. Διαφορετικά, όλοι θα νομίζουν ότι περνάς τέλεια. Ε, δεν περνάς. Κρίμα να περνάνε μόνο οι άλλοι. Τα θελες, τα έπαθες.

 

Συνεργάσου.

Google: Κατάφερε να δημιουργήσει ισχυρή σχέση με τους πελάτες της μέσω συζητήσεων, παραδέχτηκε τα λάθη της, ανοίχτηκε στο κοινό.

Σειρά σου τώρα: Με όποιον ή όποιους είσαι, αλλά και με τον εαυτό σου. Μια ομάδα είστε στο κάτω κάτω, να περάσετε καλά θέλετε.  Έλα τώρα, μην το παίζεις δύσκολος και πολλά βαρύς. Για το καλό όλων. Βασικά το δικό σου.

 

Μην είσαι κακός.

Google: Καλή συμπεριφορά= αντικειμενικά αποτελέσματα αναζητήσεων+ λογοκρισία περιεχομένου.

Σειρά σου τώρα: Μην είσαι μουρτζούφλης, ούτε βολεψάκιας, διακοπές είναι. Συμβιβάσου και καμιά φορά. Δε λέμε να γίνεις το κορόιδο της παρέας, αλλά βάλε και λίγο νερό στο κρασάκι σου! Άσε τις κατινιές και μην είσαι ιδιότροπος. (Μα εγώ δεν είμαι, πάντα βολεύομαι παντού μπλα μπλα μπλα…). Not.

 

Αποφάσισε ποια είναι η δουλειά σου.

Google: Ξέρει ποια είναι η δουλειά της. Είναι μηχανή αναζήτησης, αλλά παρέχει και υπηρεσίες όπως ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ημερολόγιο, τηλεφωνικούς καταλόγους, διαχείριση βίντεο και κοινωνικά δίκτυα.

Σειρά σου τώρα: Καλώς ή κακώς στις διακοπές ο καθένας έχει ένα ρόλο, μια υποχρέωση ρε παιδί μου. Για την αρμονική και ζεν συνύπαρξη. Καλύτερα για όλους να τα βρείτε και να τα χωρίσετε αυτά από την αρχή, γιατί μετά θα έχετε μπλεξίματα. (Όχι, ΕΣΥ έπρεπε να το κάνεις αυτό, αλλά βέβαια, πάντα έτσι ήσουν!).

 

Απλοποίησε, απλοποίησε.

Google: Η ιστοσελίδα της έχει λιτή δομή και απλό σχεδιασμό. Αποτελεί απλή και εύχρηστη υπηρεσία. Είναι ένα από τα στοιχεία που την κάνουν επιτυχημένη.

Σειρά σου τώρα: Άσε τις φανφάρες φρου φρου κι αρώματα. Δε θέλει πολλά ο άνθρωπος για να περάσει καλά. Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα/χιόνι/πράσινο και την παρέα του. Κυρίως το πρώτο από το τρίπτυχο. Φτάνουν και περισσεύουν.  Άντε και άφθονο φαί. Άντε και καλή τύχη!

 

Προσοχή στο χρυσωρυχείο μέσα στο ανθρακωρυχείο.

Google: Είδε τις ευκαιρίες μέσα στο χάος του διαδικτύου και τις αξιοποίησε. Δεν τυφλώθηκε από το σύνολο, ώστε να μην κάνει τις απαραίτητες και συγκεκριμένες ενέργειες και αλλαγές.

Σειρά σου τώρα: Μην ξεχνάς ότι παντού υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί, ακόμα και εκεί που δεν το περιμένεις. Βασικά, ΙΔΙΩΣ εκεί που δεν το περιμένεις. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά και θα αρχίσουν να εμφανίζονται μπροστά σου από χωμένα στο πουθενά μπαράκια και ταβέρνες, μέχρι τοπία και διαδρομές. Να ένα, να κι ένα άλλο!

 

Βγες από τη μέση.

Google: Δημιούργησε την πλατφόρμα της, βγήκε από τη μέση και άφησε τους χρήστες να την αξιοποιήσουν όπως αυτοί θέλουν. Δεν περιόρισε τους τρόπους χρήσης και έδωσε απεριόριστες επιλογές στο κοινό.

Σειρά σου τώρα: Στην τελική, έχεις δεν έχεις κάνει όλα τα παραπάνω, απλά πάρε λίγο χρόνο να απολαύσεις τη στιγμή. Πάτα λίγο pause στο κρύο/τζιτζίκια/ταλαιπωρία/γκρίνια και δες τι μένει. Άφησε το μυαλό σου να αδειάσει και ξαναγέμισέ το με εικόνες και αισθήσεις. Μετά βγες από το πλάνο και κοίτα το. Ωραίο δεν είναι..;