ΣΙΝΕΜΑ

Με λένε Bond και ότι θέλω κάνω

Οι διπλές περιστροφές με την αόρατη Aston Martin και οι βουτιές στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο είναι ένα μέρος μόνο από το σουρεαλιστικό ρεπερτόριο του αγαπημένου μας πράκτορα. Ένα μικρό μέρος.

Ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα από την αρχή. Δεν θα ασχολήθουμε με τις περιπέτειες του James Bond στο φεγγάρι. Το πως εκλάπη εκείνο το διαστημικό λεωφορείο από το 747 και πως απέδρασε με ένα buggy υπό συνθήκες μειωμένης βαρύτητας. Αυτά είναι sci-fi καταστάσεις και τις λατρεύουμε. Άλλωστε, στο μακρινό 1979, και η κουτσή Μαρία είχε τη διαστημική της περιπλάνηση. Πόσο μάλλον έναν hi-tech πράκτορας.

Το θέμα μας εδώ είναι οι επιδόσεις του αγαπημένου μας πράκτορα όταν προσπαθούσε να μας πείσει ότι έχει γεννηθεί, μεγαλώσει και ζει στον ίδιο πλανήτη με εμάς τους κοινούς θνητούς. Οι περιπέτειες  του, ας πούμε, με τους νόμους της φύσης. Και ας πούμε, σε πρώτη φάση, ότι τα μαθηματικά, η φυσική η χημεία, η ιατρική, η ψυχολογία και κάθε άλλη επιστήμη δεν ήταν το δυνατό του σημείο. Ήταν καλός να πίνει μαρτίνι, να ξελογιάζει αιθέριες κατασκόπους για το καλό της πατρίδας και να ξαπλώνει ορδές Ρώσων στρατιωτών αλλά μέχρις εκεί.

O James είναι ψυχοπαθής αλλά έχει και αισθήματα

Τι κάνει ο James όταν δεν πίνει μαρτίνι; Φλερτάρει, π$%άει, τζογάρει, σκοτώνει. Και μετά πίνει ένα ακόμα μαρτίνι να χαλαρώσει. Είναι επίσης εξαιρετικά ευφυής, πολιτισμένος, χαρισματικός, σε κερδίζει με την πρώτη κουβέντα.

Πως λέγεται ένας τέτοιος τύπος στην ψυχολογία;

ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ.

Και κανένα πρόβλημα μέχρι εδώ. Ταινία είναι. Μέχρι που ερωτεύεται τη Vesper Lynd στο Casino Royale (2006). Παλεύει μέχρι τέλους για να τη σώσει ενώ ξέρει ότι τον έχει προδόσει. Ότι τον χρησιμοποιήσε για φάει τα φράγκα. Όχι κύριε Bond, δεν τα κάνουν αυτά οι ψυχοπαθείς. Δε σας έμαθε τίποτα από η κυρία Lynd.

Ο James κάνει διπλό τόλουπ με μια Aston Martin

Ας πούμε ότι σε κάθε ταινία, ο James αφήνει πίσω του συντρίμια, πτώματα και καμιά ντουζίνα τσαλακωμένες Aston Martin. Που να αντέξουν οι αναρτήσεις τις κουτουλιές και τα άλματα. Και τα σίδερα λυγίζουν καμιά φορά.

Οχι, όμως, στο Die Another Day. Εκεί ο James καταργεί θεμελιώδους νόμους της μηχανικής.

Η Aston Martin που είναι και αόρατη κάνει διπλό τόλουπ με μπακ φλιπ για να αποφύγει τους πυραύλους και προσγειώνεται με εξαιρετική χάρη στον πάγο. Ωωω!

Ο James βουτάει στο κενό πιο γρήγορα και από αεροπλάνο

Καλά, ας παραβλέψω ότι στο Goldeneye καθαρίζει ένα στρατόπεδο Ρώσους…

ότι πηδάει στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο…

ότι προλαβαίνει το αεροπλάνο που πέφτει στο κενό και μπαίνει μέσα…

και τελικά το ισιώνει πριν στουκάρει στα βράχια.

Το μεγαλείο είναι ότι η βουτιά του είναι σε στάση φρεναρίσματος, με μέτωπο στον αέρα, την ώρα που το αεροπλάνο είναι με φουλ τους κινητήρες και nose down που λένε.  Θα μας τρελάνεις, καλέ μου κύριε Bond; Βούτα τουλάχιστον με το κεφάλι και φρέναρε την τελευταία στιγμή για να μας πείσεις ότι τα μπορείς τέτοια κόλπα.

Ο James κερδίζει ένα pot 100 εκ. δολαρίων με call και check

Για την παρτίδα θα στα πει καλύτερα ο Στέφανος Τριαντάφυλλος. Εγώ απλώς να σημειώσω το εξής.

Στο πόκερ δεν πας πουθενά αν δεν κάνεις RAISE.

Παραβιάζεις ένα δυσνόητο concept που συνδυάζει πιθανότητες, θεωρία παιγνίων και κοινή λογική. Κάνεις raise για να φουσκώσεις ένα pot και να πληρωθείς ένα πολύ καλό φύλλο, κάνεις raise για να κρύψεις το φύλλο σου (εγείρει λιγότερες υποψίες από ένα check-call), κάνεις raise για να δώσεις χειρότερα odds στον αντίπαλο. Και συ κύριε Bond έκανες check στο turn με κέντα χρώμα. Ντροπή σου να μην ξέρεις την αλφαβήτα του πόκερ, με απογοήτευσες.

Ο James και η Cara κάνουν bobsled πάνω στη θήκη ενός τσέλο

James και Κara. Κara και James. Ενας έρωτας που δεν γνωρίζει σύνορα στο The Living Daylight. Kατεβαίνουν με τα χίλια μια χιονισμένη πλαγιά πάνω στη θήκη ενός τσέλο, για να ξεφύγουν από τους Ρώσους, για να ζήσουν το έρωτα τους.

Η Kara φυσικά δεν ξέρει ότι οι έρωτες του James κρατάνε δύο σκηνές. Μπορεί να την ενδιαφέρει μόνο να αποδράσει βέβαια.

Καλά δε μας ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες… Τέλοσπάντων, το τσέλο έχει γίνει πηδάλιο. Εκεί είναι το θέμα.

ΤΙΜΟΝΙΕΡΑ ΤΟ ΤΣΕΛΟ;

Οχι κύριε Bond, ρίξε το βάρος αριστερά-δεξιά για να στρίψεις, όπως στο bobsled. Πάρε αγκαλιά την Kara για περισσότερο βάρος, τι σ$@τά ερωτευμένοι είστε;  Και στη μπάρα σταματάμε για έλεγχο διαβατηρίων, έτσι;

Ο James πετάει τις ράβδους χρυσού σαν σοκοφρέτες

Αυτό είναι το αγαπημένο μου. Ο James τα βάζει με τη χημεία, τη φυσική και όλες τις φυσικές επιστήμες μαζί. Μόνος μου και όλοι σας ένα πράμα. Στο Goldfinger χρησιμοποιεί δύο ράβδους χρυσού για να κόψει τις χειροπέδες που του έχουν περάσει. Μόνο που κάτι τέτοια τούβλα ζυγίζουν περίπου 13 κιλά το ένα και ο χρυσός είναι το πιο μαλακό μέταλλο. Μετά πετάει ένα στο κεφάλι του Oddjob, λες και είναι σοκοφρέτα, αλλά τι να σου κάνει, ο τύπος είναι από ατσάλι. Ε, κύριε Bond, μήπως ήταν αλουμίνιο βαμμένο κίτρινο;

Λέω, μήπως;

Ο James κάνει scuba χωρίς ήλιο

Δεν τα ξέρω καλά αυτά των καταδύσεων αλλά βάζω το χέρι στη φωτιά ότι οι δύτες αναπνέουν ένα μείγμα από ήλιο και όξυγόνο στα μεγάλα βάθη. Αλλά αυτά τον James δεν τον αγγίζουν. Κάνει τη scuba του, αναδύεται, βγάζει την προστατευτική στολή αποκαλύπτοντας το καλοσιδερωμένο κοστούμι του και –άκουσον άκουσον- μιλάει σαν κανονικός άνθρωπος. ‘E ρε Bond που σου χρειάζεται…