ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο Αποστόλης θα γυρίσει τον κόσμο με μια πεταλιά

Ένας Κρητικός ξεκινά τον επόμενο μήνα ένα ταξίδι με ποδήλατο γύρω από την υφήλιο. Το Oneman μίλησε μαζί του.

Ξέρω τουλάχιστον 30 ανθρώπους που μου έχουν πει έστω μία φορά στη ζωή τους ότι θέλουν να γυρίσουν τον κόσμο. Και όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν στο βλέμμα τους μια νότα ελευθερίας, έχουν στην ψυχή τους κάτι που τους σπρώχνει να ξεπεράσουν ταμπού, φόβους και τα στεγανά της κοινωνίας μας και να αναζητήσουν το ταξίδι στο άγνωστο. Πόσοι από αυτούς τους 30 έχουν κάνει το γύρο του κόσμου; Ούτε ένας.

 

 

Την ιστορία του Αποστόλη την έμαθα από το Contra.gr και τον Μάνο Ανδρουλάκη. Και ήθελα να μιλήσω με τον Αποστόλη για αυτό το ταξίδι. Να μάθω τις σκέψεις του, τις έγνοιες του και όσα ετοιμάζει για το ταξίδι του. Και βιαζόμουν να μιλήσω μαζί του γιατί ο Αποστόλης χρειάζεται βοήθεια για να κάνει αυτό το ταξίδι. Μαζεύει κάποια από τα χρήματα τα οποία χρειάζεται για το εγχείρημά του μέσω μιας crowdfunding πλατφόρμας. Μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις να μαζευτεί έγκαιρα όλο το ποσό. Βασικά μένει μόνο 1 μέρα.

Το γιατί θέλει ο Αποστόλης να κάνει το γύρο του κόσμου θα το βρεις τόσο στη σελίδα του όσο και πιο κάτω στη συνέντευξή του. Κι ακόμα κι αν όπως του παραδέχτηκα εγώ, δεν είμαι απόλυτα σίγουρος γιατί κάνει αυτό το ταξίδι, θαυμάζω απεριόριστα αυτούς τους τολμηρούς ανθρώπους που όπως θα δεις και στο βίντεο, βλέπουν μόνο το καλό γύρω μας και προσπαθούν με κάθε τρόπο να το διαδώσουν. Τους ονομάζω τολμηρούς γιατί αν νομίζεις ότι είναι εύκολο σε αυτή την κοινωνία να υπερασπίζεσαι πραγματικά το καλό, κάν’ το κι εσύ να σε δω.

 

Μιλήσαμε λοιπόν με τον άνθρωπο που φιλοδοξεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να διασχίσει 4 ηπείρους, 30 χώρες και γύρω στα 40 χιλιάδες χιλιόμετρα για να ξαναβρεθεί πίσω στην Ελλάδα.

Δεν σε τρομάζει η χρονική δέσμευση αυτού του εγχειρήματος; Το να ξέρεις από τώρα ότι θα λείπεις για τρία χρόνια από τον τόπο σου;

Όχι, δε με τρομάζει καθόλου η χρονική δέσμευση του εγχειρήματος. Να σου πω την αλήθεια, με τρομάζει περισσότερο η προοπτική του να κάτσω εδώ, για τα επόμενα τρία χρόνια… Δεν φεύγω όμως γιατί  δεν αντέχω άλλο, ίσα ίσα που έχω μία όμορφη και ισορροπημένη ζωή και ζω σε ένα πολύ όμορφο μέρος, την Κρήτη. Απλά θέλω να δω τον κόσμο με τα δικά μου μάτια και να γνωρίσω καλύτερα τους ανθρώπους του.

 

Τι αφήνεις πιο δύσκολα πίσω;

Είναι πολλά τα πράγματα που αφήνω πίσω. Κάποιος που με φιλοξένησε κάποτε, μου είχε πει ότι δύο πράγματα δεν έχουν μαζί τους οι ταξιδιώτες. Σπίτι και οικογένεια. Και είχε απόλυτο δίκιο. Όλα τα αγαπημένα μου πρόσωπα, όπως η οικογένειά μου, οι φίλοι μου και πολλοί άλλοι, καθώς και ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου, είναι νομίζω αυτά που θα μου λείψουν περισσότερο.

Ποια μπορεί να είναι η κινητήριος δύναμη σε ένα τέτοιο ταξίδι; Τι είναι αυτό που σε σπρώχνει τώρα πριν ξεκινήσεις στο να το τολμήσεις και ποιο πιστεύεις θα είναι το καύσιμό σου κατά το εγχείρημα;

Η κινητήρια δύναμη που με σπρώχνει για να ξεκινήσω αυτό το εγχείρημα, είναι νομίζω η ατελείωτη περιέργειά μου, να γνωρίσω τους ανθρώπους, τον κόσμο και τον εαυτό μου. Κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος, ξέρω ότι θα υπάρξουν καλές αλλά και κακές εμπειρίες. Αυτό που θα με κάνει όμως να συνεχίζω, έπειτα από οποιαδήποτε κατάσταση, είναι το να πραγματοποιήσω το όνειρό μου, που είναι να γυρίσω τον κόσμο.

 

Γνωρίζω ότι προσπαθείς να μαζέψεις τους πόρους για αυτό το ταξίδι. Θα το κάνεις ούτως ή άλλως το ταξίδι ή βασίζεσαι σε αυτά τα χρήματα για το εγχείρημά σου;

Αυτή την Παρασκευή λήγει η καμπάνια χρηματοδότησης του project. Τα χρήματα που θα μαζευτούν, θα πάνε στις μετακινήσεις που θα χρειαστούν, όπως καράβια και αεροπλάνα καθώς και στα ανταλλακτικά που θα χρειαστεί το ποδήλατο, για όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Το εγχείρημα θα ξεκινήσει ούτως ή άλλως το Μάιο. Αν έχω μαζέψει τα χρήματα που χρειάζομαι ή αν έχω βρει χορηγούς μέχρι τότε καλώς, αν όχι τότε ίσως να χρειαστεί να δουλέψω κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, για να μπορέσω να το ολοκληρώσω.

Σωματικά είσαι έτοιμος για ένα τέτοιο εγχείρημα; Έχεις σκεφτεί την σωματική κόπωση που σε περιμένει σε κλίματα πολύ διαφορετικά από το δικό μας; Αλλά και γενικά την κόπωση από τις απαιτήσεις του ταξιδιού;

Σωματικά είμαι θα έλεγα σε καλή κατάσταση. Όσο περισσότερο προχωράς όμως, αποκτάς ακόμη καλύτερη φυσική κατάσταση και εμπειρία. Ο δρόμος σε κάνει καλύτερο από πολλές απόψεις. Φυσικά έχω σκεφτεί και έχω κάνει έρευνα, για τα διάφορα κλίματα που θα συναντήσω στην πορεία μου. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέγω να ξεκινήσω το Μάιο και όχι κάποια άλλη εποχή, για να βρω στην πορεία μου όσο γίνεται καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες. Επίσης αναλόγως τα δεδομένα, ανά διαστήματα θα ξεκουράζομαι, για να μπορέσω να αναζωογονήσω το σώμα μου.

 

Καταλαβαίνω τη γενική ιδέα πίσω από το ταξίδι και τις δικές σου όμορφες προθέσεις αλλά δεν βλέπω πουθενά στο κείμενο και το βίντεο τι είναι για εσένα αυτό το ταξίδι; Γιατί κάνεις αυτό το ταξίδι;

Αυτό το ταξίδι, είναι για μένα ένα όνειρο ζωής. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι ζω και αναπνέω για το ταξίδι. Είναι κάτι που με γεμίζει, μου δίνει χαρά, εμπειρίες, γνωριμίες αλλά πάνω απ’όλα μαθήματα, για το πως να γίνω ένας καλύτερος άνθρωπος. Είναι επίσης μία ευκαιρία, να βάλω το δικό μου λιθαράκι στο οικοδόμημα της αγάπης προς όλους τους ανθρώπους, από όπου κι αν προέρχονται. Αυτό είναι το νόημα και ο λόγος του εγχειρήματος αυτού, να δείξω στην πράξη ότι μπορούμε να μεταδίδουμε την καλοσύνη παντού γύρω μας και ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τους συνανθρώπους μας.

Φαντάζομαι έχεις χαράξει μία διαδρομή για το ταξίδι σου. Από τις χώρες που σκοπεύεις να διασχίσεις, ποιες περιμένεις με μεγαλύτερη ανυπομονησία;

Η διαδρομή πάνω στο χάρτη είναι προκαθορισμένη και μπορεί να τη δει κάποιος μέσα στο site. Γενικά δεν μου αρέσει να έχω προσδοκίες, γιατί πολύ συχνά αποδεικνύονται λανθασμένες. Η αλήθεια είναι όμως, ότι κάποιοι προορισμοί με εξιτάρουν περισσότερο από τους άλλους. Η Ινδία είναι μία χώρα που ανυπομονώ να βρεθώ και να δω από κοντά την ποικιλομορφία και τον πολιτισμό της. Επίσης Ιαπωνία και Νότια Κορέα μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον, λόγω της τεχνολογικής τους εξέλιξης και κουλτούρας. Τέλος ολόκληρη η Νότια Αμερική, με το φλογερό ταμπεραμέντο της και την έξω καρδιά νοοτροπία της.

 

Έχεις φίλους ή γνωστούς στον κόσμο που θα επισκεφτείς στη διαδρομή σου;

Ναι, υπάρχουν αρκετοί γνωστοί που θα επισκεφτώ στο δρόμο μου, σε διάφορες χώρες. Επίσης πολλοί άνθρωποι, με έχουν προσεγγίσει από μόνοι τους και μου προσφέρουν φιλοξενία στα σπίτια τους, αν επισκεφτώ το μέρος όπου ζουν! Αυτό είναι πραγματικά το νόημα του Around the Good World.