ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο Jonathan Phang δεν θα τα βάλει με τη μαγειρική της γιαγιάς σου

Πράκτορας μοντέλων, σεφ και ένας από τους πλέον διακεκριμένους παρουσιαστές του Travel Channel. Πες μου εσύ ότι δεν θα ήθελες να έχεις ζήσει τη ζωή του.

Αν έπρεπε να διαλέξω μία κατηγορία ανθρώπων τους οποίους ζηλεύω φανατικά σε αυτή τη ζωή είναι εκείνοι που ταξιδεύουν και ασχολούνται με το φαγητό. Είτε είναι food bloggers είτε παρουσιαστές σε κάποια από τις εκατοντάδες τηλεοπτικές παραγωγές που συνδυάζουν ταξίδι και φαγητό. Ο OTE TV έφερε στην Ελλάδα έναν από τους πιο ωραίους τύπους στο food and travel industry, τον παρουσιαστή του Travel Channel, Jonathan Phang.

 

Κι αν μια χειραψία και μια selfie μαζί του αρκούν για να καταλάβεις ότι είναι ένας πολύ ευχάριστος τύπος, μια βουτιά στη ζωή του και τις σκέψεις του αρκούν για να παραδεχτείς ότι αυτός ο πολύ ωραίος τύπος έχει βιώσει πολλά. Μιλάμε για τον άνθρωπο ο οποίος έφερε ουσιαστικά στο προσκήνιο την Ναόμι Κάμπελ στην αρχή της καριέρας της, έναν άνθρωπο που ήταν μάνατζερ εκτός των άλλων και για τις Jerry Hall, Lisa Butcher και Twiggy, κριτής στο βρετανικό Next Top Model, επιζήσας ενός ναυαγίου που κόστισε τη ζωή σε 51 από τους 130 επιβαίνοντες και εσχάτως παρουσιαστής των εκπομπών Jonathan Phang’s Caribbean Cookbook και Jonathan Phang’s Gourmet Trains στο Travel Channel. Παράλληλα έχει εκδόσει και ένα βιβλίο με συνταγές της Καραϊβικής με τίτλο The Pepperpot Club.

 

Τον συνάντησα στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Spa σε μία εκδήλωση που είχε διοργανώσει ο OTE TV. Σε αυτή, ο Phang έπρεπε να αναμετρηθεί με τον Νικόλαο Κούρτη, executive chef του ξενοδοχείου, σε δύο παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Τα γεμιστά και την τυρόπιτα.

 

Προσωπικά προτίμησα και στα δύο πιάτα τις συνταγές του Phang γιατί όπως είπε και στην συνέντευξη αργότερα, έβαλε το δικό του στοιχείο στα δύο πιάτα ξεφεύγοντας λίγο από την παραδοσιακή συνταγή που έχουμε συνηθίσει.

 

Στο τέλος της εκδήλωσης είχα τη χαρά και τη δυνατότητα να μιλήσω για λίγα λεπτά μαζί του. Για το trend της μαγειρικής, το πώς παντρεύονται οι δύο ιδιότητές του, το μέλλον του στην τηλεόραση και φυσικά το φαγητό. Στη χειραψία μας μετά την συνέντευξη μου ζήτησε απλά να του γνωρίσω τη μαμά μου που μου έμαθε Αγγλικά για να του μάθει κι εκείνου Ελληνικά.

Γιατί έχει στραφεί τόσο πολύ η τηλεόραση στους ανθρώπους που είναι παθιασμένοι με το φαγητό τα τελευταία 5-10 χρόνια;

Νομίζω ότι είναι ένα trend. Και ως γνωστόν τα trend δεν κρατούν για πάντα αλλά κάνουν κύκλους. Το φαγητό είναι σημαντικό για όλους για λόγους επιβίωσης και όλοι αναζητούμε έμπνευση ακόμα και σε αυτό. Σε αγορές όπως η αγγλική, που είναι τόσο πολυπολιτισμική, θες να “αγκαλιάσεις” όλες τις κουλτούρες και το φαγητό είναι ένας τρόπος να το κάνεις αυτό. Και πέρα από αυτά, είναι κάτι εύκολο και ευχάριστο για να παρακολουθήσεις. Οι άνθρωποι θέλουν πολλές φορές κάτι εύκολο να παρακολουθήσουν, κάτι το οποίο μπορεί και να παίζει απλά στο background.

Είπες για τις διάφορες κουλτούρες. Εσύ ποιες συγκεκριμένες κουλτούρες προτιμάς να “αγκαλιάζεις” μέσα από το φαγητό;

Κοινωνικά γνωρίζουμε ανθρώπους από πάρα πολλές χώρες και το θεωρώ ωραίο να μπορείς να συμπεριλαμβάνεις πράγματα από την κουλτούρα του καθενός στην μαγειρική σου. Όποιος και να κάνει ένα πάρτι στην Αγγλία, οι περισσότεροι καλεσμένοι δεν θα είναι Άγγλοι. Για παράδειγμα, η ινδική κουλτούρα είναι πολύ προφανής στη Βρετανία. Ένα από τα εθνικά μας πιάτα είναι ινδικό και ούτε καν ινδικό. Όλοι θέλουμε έμπνευση στην κουζίνα μας. Και με τη δυνατότητα που δίνουν πλέον οι φθηνές αεροπορικές σε όλους να ταξιδεύουν, έχουμε τον τρόπο όχι μόνο να γνωρίζουμε νέες κουζίνες αλλά και να φέρνουμε κάτι πίσω από τα ταξίδια μας. Τώρα που ήρθα στην Ελλάδα και μαγείρεψα δύο ελληνικά φαγητά, μπορώ να πάρω μαζί μου μια κάποια εμπειρία και γιατί όχι και κάποια υλικά για να χρησιμοποιήσω στις επόμενες δημιουργίες μου.

Πόσο δύσκολο είναι να μαγειρέψεις ιδανικά ένα πιάτο με το οποίο δεν είσαι εξοικειωμένος, όπως η τυρόπιτα ή τα γεμιστά που έκανες σήμερα;

Το σημαντικό είναι να είσαι αυθεντικός σε αυτό που κάνεις και να βάζεις την προσωπική σου πινελιά σε όλα. Οι πατροπαράδοτες συνταγές είναι κάτι πολύ σταθερό και προσωπικό για τον καθέναν μας. Οι συνταγές που κάναμε σήμερα θυμίζουν σε εσένα και τους υπόλοιπους Έλληνες εδώ τη γιαγιά τους και τη δική της μαγειρική. Οπότε δεν θα ήταν και πολύ σεβάσμιο από εμένα να τα βάλω με τη γιαγιά του καθενός. Οπότε σέβομαι την συνταγή αλλά δίνω και τη δική μου οπτική για το πιάτο. Κάθε τέτοιο πιάτο οφείλει να βγάζει κάτι δικό σου αλλά παράλληλα να σέβεται και την αυθεντικότητα της συνταγής.

Δύο σοβαροί τύποι

Ποιος είναι πιο προβλέψιμος στη συμπεριφορά; Τα υλικά κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος ή ένα μοντέλο κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφησης;

Χα! Και τα δύο είναι αρκετά περίπλοκα. Το να προσπαθήσεις να κάνεις ένα φαγητό να μοιάζει οπτικά ωραίο για την κάμερα είναι αρκετά περίπλοκο και πολλές φορές πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς στην συνταγή για να το πετύχεις. Όταν έκανα το βιβλίο μου, η food stylist δεν καταλάβαινε ας πούμε αυτό που ήθελα εγώ να βγάλω στην συνταγή, δεν ήξερε τη δική μου κουλτούρα κι έτσι δεν ήμουν ευχαριστημένος με τη φωτογράφηση. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε μία φωτογράφηση ενός μοντέλου. Βέβαια στα μοντέλα, είναι πολύ υποκειμενικό το θέμα. Πολλά από τα καλύτερα μοντέλα στον κόσμο είναι και τα λιγότερο περίπλοκα. Η Jery Hall ας πούμε την οποία εξακολουθώ να προσέχω μετά από τόσα χρόνια, είναι η λιγότερο απαιτητική και περίπλοκη από όλες. Με τα χρόνια όμως έμαθε τον εαυτό της και δεν χρειάζεται κάποιον φωτογράφο να της υπαγορεύσει πώς να ποζάρει για να δείχνει ωραία.

Άλλη μια ερώτηση που να συνδυάζει και τα δύο στοιχεία του παρελθόντος σου, αν δεν σε πειράζει. Θέλω να μου πεις ένα συστατικό και ένα μοντέλο που έβρισκες πάντα πολύ δύσκολο να τιθασεύσεις.

Η Ναόμι Κάμπελ ήταν ατίθαση μετά τον τέταρτο χρόνο της καριέρας της. Μέχρι τα τέσσερα χρόνια ήταν μια χαρά. Υπάρχει μια ισορροπία σε όλα στη ζωή και ενώ πάντα πιστεύουμε ότι ξέρουμε τι είναι καλύτερο για εμάς, υπάρχει πάντα τρόπος να συμπεριλαμβάνεις ανθρώπους σε μερικές από τις αποφάσεις που παίρνεις. Δεν είναι ποτέ καλό να υπαγορεύεις σε κάποιον να κάνει κάτι και αντίστοιχα πρέπει εκείνος ο κάποιος να σέβεται τη γνώμη της ομάδας γύρω του. Όσο για το υλικό, νομίζω ο κολίανδρος. Πρέπει να προσέξεις πολύ με τον κόλιανδρο. Το φαγητό είναι μια αρμονική σύνθεση. Όπως και σε μια φωτογράφηση πρέπει να εναρμονίζονται οι συντελεστές για να βγει άρτιο το αποτέλεσμα, έτσι και σε μια συνταγή πρέπει να υπάρχει αρμονία στα υλικά. Κανένα υλικό δεν πρέπει να λάμπει σε μία συνταγή γιατί τότε δεν μένεις με την ανάμνηση μιας συνταγής αλλά με την ανάμνηση ενός υλικού.

 

Τι να περιμένουμε πλέον από εσένα στην τηλεόραση; Ξεκίνησες ως κριτής, τώρα συνεχίζεις ως σεφ. Θεωρείς ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα;

Δεν νομίζω όμως ότι μπορώ να κάνω τα πάντα εξίσου καλά. Μου αρέσει να προκαλώ τον εαυτό μου και να μαθαίνω και είμαι ευτυχής όταν προσεγγίζω τις διάφορες προκλήσεις που μου φέρνει η ζωή. Και νομίζω ότι γίνομαι καλύτερος σε αυτά που κάνω. Συνεχίζω με τα τρένα και ποιος ξέρει, μετά από 31 χρόνια στο χώρο της μόδας ουσιαστικά το αφήνω για να αφιερωθώ στην τηλεόραση, οπότε θα δείξει. Η ζωή με έχει ταξιδέψει πολύ όμορφα ως τώρα και δεν ξέρω ποιος θα είναι ο επόμενος προορισμός.