ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οδηγός επιβίωσης στα μεγάλα τουρνουά

Πως θα παίξεις πιο συνειδητά, πως θα ξέρεις τι κάνεις και κυρίως γιατί το κάνεις!

Όταν είχα ξεκινήσει να παίζω μεγάλα τουρνουά Texas Hold’em στο διαδίκτυο και προσπαθούσα να βελτιωθώ, άρχισα ταυτόχρονα να καταγράφω τα λάθη που διαπίστωνα ότι έκανα συχνά. Διαβάζοντάς τα ξανά και ξανά, κατάφερνα να τα ελαττώσω, να παίζω πιο συνειδητά, να ξέρω τι κάνω και κυρίως γιατί το κάνω.

Τα ξέθαψα, τα φρεσκάρισα για να μπορεί να τα διαβάσει και κάποιος άλλος εκτός από μένα και τα μεταφέρω εδώ, με την ελπίδα να βοηθήσουν και άλλους παίκτες.

1. Υπομονή

Τα μεγάλα τουρνουά, γνωστά και ως MTT (Multi Table Tournaments), είναι μαραθώνιοι, όχι αγώνες ταχύτητας. Αυτό δε σημαίνει να πηγαίνεις πάσο όλα σου τα φύλλα μέχρι να πιάσεις άσσους ή ρηγάδες, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να δείξεις πόσο επιθετικός είσαι ή ότι «δεν μασάς». Δεν θα μαζέψεις ποτέ μονομιάς τις μάρκες που χρειάζεσαι για να φτάσεις ως το τελικό τραπέζι. Οι μάρκες μαζεύονται σιγά σιγά και τα κρίσιμα pots θα έρθουν με τη σειρά τους. Μην εκβιάζεις καταστάσεις νωρίς.

3. Reads (*Το διάβασμα των φύλλων των αντιπάλων)

Να θυμάσαι ότι όταν κάνεις κάποια κίνηση βασισμένος/η σε κάποιο read, σημαίνει ότι κάνεις μια εκτίμηση για το τι κρατάει ο αντίπαλος με βάση τα όσα έχει κάνει ο συγκεκριμένος παίκτης πιο πριν και όχι με βάση τι θα έκανες εσύ στη θέση του. Πρέπει να ξεφεύγεις από τον δικό σου τρόπο σκέψης για να μπορείς να καταλάβεις τι κάνουν οι αντίπαλοι.

4. Raise εναντίον Call

Αν δεν έχεις έναν πολύ καλό λόγο για να κάνεις call, όπως ένα καλό σχέδιο για τα επόμενα πονταρίσματα ή γιατί έχεις σωστά pot odds (είναι μαθηματικά σωστό), τότε γενικά να ξέρεις ότι είναι καλύτερα να κάνεις είτε πάσο είτε raise. Αυτό σίγουρα δεν είναι ο χρυσός κανόνας, αφού υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις, αλλά πρέπει να προσέξεις να μη γίνεις αυτό που λέμε «calling station», να κάνεις δηλαδή συνέχεια call γιατί «το νιώθεις» ότι θα έρθει το μαγικό σου φύλλο. Σαν γενικό κανόνα, πρέπει να κάνεις πιο συχνά bet και raise, παρά check και call. Αυτό έρχεται αντίθετα με τις οδηγίες που δίνει ο εγκέφαλος ενός αρχάριου και δύσκολα ξεπερνιέται η στάση του παθητικού παιχνιδιού «μέχρι να βγάλω συνδυασμό μπετό και να σας πάρω τα σώβρακα». Μέχρι να βρεις την ευκαιρία όμως να τους πάρεις τα σώβρακα, τις πιο πολλές φορές θα έχεις ήδη χάσει πάρα πολλές μάρκες από τα πολλά calls που έκανες ως εκείνο το σημείο.

5. Επιθετικότητα

Η επιθετικότητα είναι καλή. Οι υπέρ-επιθετικοί παίκτες όμως, χάνουν το νόημα και καταλήγουν να χαρίζουν μάρκες δεξιά κι αριστερά. Επέλεξε προσεκτικά τα σημεία που θα ποντάρεις δυνατά και μάθε να σκέφτεσαι κάθε φορά ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν το ποντάρισμά σου σωστό.

6. Μπλόφες

Μην κάνεις μπλόφες απέναντι σε κακούς παίκτες, σε calling stations ή σε παίκτες που δεν μπορείς να καταλάβεις τι μπορεί να έχουν. Από αυτούς τους παίκτες θα βγάλεις κέρδος, θα πάρεις δηλαδή value, όταν θα κρατάς δυνατό συνδυασμό. Όταν κάνεις μπλόφα, πρέπει να ξέρεις γιατί την κάνεις και να έχεις μια βάσιμη εκτίμηση ότι μπορεί να πετύχει. Επίσης, μην βλέπεις όλα τα πονταρίσματα των άλλων σαν μπλόφες. Η μπλόφα χρησιμοποιείται αρκετά πιο σπάνια απ’ όσο νομίζουν πολλοί παίκτες.

7. Τιλτ

Το τιλτ βγήκε από τα παλιά φλιπεράκια και γενικα σημαίνει να χάνεις τον έλεγχο. Στο πόκερ αυτό μεταφράζεται στο να μην παίζεις το καλύτερο παιχνίδι που μπορείς. Αποτελεί το κεντρικό θέμα αναρίθμητων συζητήσεων μεταξύ των παικτών και μας συμβαίνει κυρίως όταν η τύχη μας γυρνάει την πλάτη. Εκνευριζόμαστε και κάνουμε ασυνάρτητες κινήσεις που καταλήγουν τις περισσότερες φορές σε αποκλεισμούς από τουρνουά. «Πως πήγε το τουρνουά χθες;» – «Άσε, έφαγα τρία bad beats απανωτά, τίλταρα και το κάρφωσα με reraise all in με 7-9». Τα bad beats (οι άτυχες παρτίδες) θα σου συμβούν σίγουρα. Χώνεψέ το. Σε όλους συμβαίνουν και δεν φταίει το μηχάνημα που «δεν δίνει». Όσο νωρίτερα το καταλάβεις, τόσο περισσότερο θα περνάς καλά παίζοντας. Αν εκνευρίζεσαι με τα bad beats, θα παθαίνεις συνέχεια «τιλτ» και θα παίζεις χάλια. Ξεπέρασε τα άσχημα συναισθήματα από τις ατυχίες, όσο γρηγορότερα μπορείς.

8. Chat

Μην βρίζεις τους άλλους παίκτες και μην τους το παίζεις δάσκαλος λέγοντάς τους τι έκαναν λάθος. Έχεις δει ποτέ τον Ρονάλντο να λέει στον Πουγιόλ τι έκανε λάθος; Αν εμπλέκεσαι σε τέτοιες διαμάχες, το μόνο που καταφέρνεις είναι να χάνεις τον χρόνο σου, την υπομονή σου και την συγκέντρωσή σου.

9. Τελικό τραπέζι

Αυτός είναι ο στόχος σου. Καλό είναι να μπαίνεις στις θέσεις που κερδίζουν έπαθλα, αλλά δεν φτάνει. Θέλεις τελικά τραπέζια και πρώτες θέσεις γιατί εκεί βρίσκονται τα μεγάλα έπαθλα.

10. Κατάταξη

Μην κοιτάς συνέχεια στο κεντρικό lobby του τουρνουά σε ποια θέση είσαι ανά πάσα στιγμή. Αποσπάς την προσοχή σου από το τραπέζι και χάνεις χρήσιμες πληροφορίες. Σημασία έχει κυρίως το stack σου σε σχέση με τα blinds που αυξάνονται και σε σχέση με τα stacks των άλλων παικτών στο τραπέζι σου.

11. Stacks

Πάντα να κοιτάς πόσες μάρκες έχει ο αντίπαλός σου πριν ποντάρεις. Αυτό καθορίζει κατά πολύ την ορθότητα της κάθε κίνησης. Είναι χαζό να μπλοφάρεις με 1000 μάρκες απέναντι σε έναν αντίπαλο που έχει συνολικά 1.500, ή απέναντι σε έναν που έχει 85.000. Όπως έχει αναφερθεί ξανά από αυτήν την στήλη, στα παιχνίδια «No Limit», το μέγεθος του stack που έχει μπροστά του ο κάθε παίκτης, είναι πιο σημαντικό στοιχείο από τα φύλλα που κρατάει. Φιλική συμβουλή: αν δεν έχεις καταλάβει καλά γιατί συμβαίνει αυτό, μην ξαναπαίξεις πόκερ μέχρι να μάθεις.

12. Θέση

Η θέση σου στη σειρά πονταρίσματος σε σχέση με τους άλλους παίκτες, έχει πάντα τεράστια σημασία. Στην ορολογία του πόκερ λέγεται «position» και είναι από τα πλέον βασικά στοιχεία που πρέπει να λάβεις υπ’όψιν πριν αποφασίσεις τι θα κάνεις σε κάθε απόφαση.

13. Συγκέντρωση

Αν δεν μπορείς να μείνεις συγκεντρωμένος για 5 με 8 ώρες, δεν θα φτάσεις στο τελικό τραπέζι. Αν δεν αισθάνεσαι καλά, μην παίξεις. Το πόκερ στο διαδίκτυο δεν κλείνει ποτέ. Όποτε νιώσεις καλύτερα, θα είναι εκεί να σε περιμένει.

14. Μελέτη

Πρέπει να ανατρέχεις συχνά σε παλαιότερα τουρνουά και παρτίδες σου και να τα μελετάς βρίσκοντας λάθη. Μάθε από αυτά και μην τα επαναλάβεις. Χρειάζεται θάρος για να κρίνεις τον εαυτό σου και το πιο συνηθισμένο είναι να προσπαθεί κάποιος να υπερασπιστεί λάθος κινήσεις. Να είσαι αυστηρός όταν κρίνεις τα λάθη σου.

15. Χρόνος

Χρησιμοποίησε τον χρόνο που έχεις στην διάθεσή σου για την κάθε απόφαση, όταν αυτή δεν είναι προφανής. Όταν πρέπει να κάνεις call για ένα μεγάλο μέρος των κεκτημένων σου, βγάλε το δάχτυλο πάνω από το κουμπί του mouse. Σκέψου καλά τι θα κάνεις. Αν αφήσεις λίγο χρόνο για σκέψη, ίσως συνειδητοποιήσεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσεις, αλλά το δάχτυλο πάνω από το mouse θέλει πολύ να κάνει call, περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε.

Γιώργος Θεοφανόπουλος (αρχισυντάκτης του PokerCity.gr)

E-mail επικοινωνίας: [email protected]