ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Beatles του Γιάννη Πετρίδη

20 τραγούδια, 20 μικρές ιστορίες για το συγκρότημα που άλλαξε τα μουσικά δεδομένα στον πλανήτη.

Σαν σήμερα πριν 50 χρόνια οι Beatles είχαν ένα μοναδικό ρεκόρ. Τα 5 πρώτα τραγούδια στην Αμερική ήταν δικά τους, ενώ συνολικά είχαν 13 μέσα στα 100 πρώτα. Αυτή η επίδοση δεν ξεπεράσθηκε ούτε στην σημερινή ψηφιακή εποχή όπου ο κάθε καλλιτέχνης έχει διαθέσιμα προς πώληση όλα τα τραγούδια του άλμπουμ που κυκλοφορεί, σε αντίθεση με το 1964 που το κάθε τραγούδι κυκλοφορούσε σε μικρό δίσκο 45΄και ήταν ανεξάρτητο από το άλμπουμ.

Το απόγευμα στις 6 στο Βήμα fm το πρόγραμμα που παρουσιάζω θα είναι αφιερωμένο σ’ αυτό το μοναδικό επίτευγμα, μοναδικά στοιχεία για τους Beatles υπάρχουν και στο apotis4stis5.com

20 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ BEATLES

 

1 I WANT TO HOLD YOUR HAND

Γράφηκε στο υπόγειο της φίλης του Paul Mc Cartney, Jane Asher στην οδό Harley στο Λονδίνο από τους Paul και John που μοιράζονται τα φωνητικά. Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία τους και το τραγούδι που άνοιξε τον δρόμο για όλα τα Βρετανικά συγκροτήματα της εποχής δημιουργώντας αυτό που ονομάσθηκε Βρετανική εισβολή.

 

 

2 A DAY IN THE LIFE

Η αρχή και το τέλος του τραγουδιού γράφτηκαν από τον John και η μέση από τον Paul, οι δυό τους τραγουδούν τα σημεία που έγραψε ο καθένας. Η έμπνευση του John ήλθε από δημοσίευμα στην Daily Mail το οποίο ανέφερε δυστύχημα που έγινε στο Blackburn όταν σε αυτοκίνητο έχασε ο οδηγός τον έλεγχο από πολλές τρύπες που είχε ο δρόμος. Οδηγός ήταν ο φίλος των Beatles, Tara Brownee.

 

 

3 SOMETHING

Από τα λίγα τραγούδια που έγραψε ο George και κυκλοφόρησαν σαν σινγκλ, το Something γνώρισε πολλές διασκευές και επισκίασε το Come Together που ήταν στην άλλη πλευρά του σινγκλ, στο πέρασμα του χρόνου. Αρχικά ο Paul δεν ήθελε να το κυκλοφορήσουν σαν σινγκλ. Η φράση Something In The Way She Moves είναι παρμένη από το τραγούδι του James Taylor που τότε ηχογραφούσε για την εταιρία τους.

 

 

4 SHE LOVES YOU

Γράφτηκε από τον John και τον Paul σε μία διαδρομή με πούλμαν πηγαίνοντας σε μία περιοδεία τους. Ο Paul που είχε την κεντρική ιδέα το εμπνεύστηκε σαν απάντηση στο Forget Him του BobbyRydell.

 

 

5 STRAWBERRY FIELDS FOREVER

Γράφτηκε από τον John που είναι και αυτός που τραγουδάει, ο Paul παίζει Mellotron και ένα είδος ντραμς. Όπως και το Penny Lane που ήταν στην άλλη πλευρά του δίσκου 45΄στροφών και αυτό το τραγούδι  γράφτηκε για κάποια τοποθεσία στο Λίβερπουλ.

 

 

6 YESTERDAY

Ξυπνώντας ένα πρωί, ο Paul κάθησε στο πιάνο και δημιούργησε μια μελωδία που αρχικά σκέφτηκε, να την ονομάσει Scrambled Egg για να καταλήξει μερικές μέρες μετά στο Yesterday. Οι υπόλοιποι Βeatles δεν συμμετέχουν στην ηχογράφηση στην οποία τον Paul συνοδεύει κουαρτέτο εγχόρδων. Το τραγούδι με τις περισσότερες διασκευές από κάθε άλλο των Beatles δεν κυκλοφόρησε στην εποχή του σαν σινγκλ στην Βρετανία, έγινε Νο 1 στην Αμερική και αρχικά ο Paul το πρότεινε στον Chris Farlow ο οποίος το απέρριψε.

 

 

7 HEY JUDE

Το Hey Jude ήταν η πρώτη κυκλοφορία που έκανε το συγκρότημα στην δικιά του εταιρία Apple. Γράφτηκε από τονPaul μια μέρα που πήγαινε να δει τον γιο του John, Julian, όπως οδηγούσε του ήλθε η φράση ΄Hey Jules, don’t make it bad, στην συνέχεια άλλαξε το Jules σε Jude. Στην ηχογράφησε χρησιμοποιήθηκε ορχήστρα 40 ατόμων και το τραγούδι έχει την μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από κάθε άλλο των Beatles, 7’15”.

 

 

8 ALL YOU NEED IS LOVE

15ο single για το συγκρότημα, το All You Need Is Love γράφτηκε για το τηλεοπτικό πρόγραμμα Our World. Στην πρώτη παρουσίασή του στην τηλεόραση στις 25 Ιουνίου του 1967 το παρακολούθησαν 400 εκατ. τηλεθεατές σε όλο τον πλανήτη μέσω δορυφόρου. Τραγουδά ο John, του κάνουν φωνητικά οι Paul και George και στην χορωδία συμμετέχουν Mick Jagger, Keith Richard, Marianne Faithfull, Jane Asher, Keith Moon και Graham Nash.

 

 

9 HERE COMES THE SUN

Από το άλμπουμ Abbey Road γράφτηκε μια ηλιόλουστη μέρας τον κήπο του σπιτιού του George Harrison. Τραγουδά ο συνθέτης του George Harrison.

 

 

10 IN MY LIFE

Από το άλμπουμ Rubber Soul, γράφτηκε από τον John που το τραγουδά με λίγη βοήθεια από τον Paul. Πιάνο παίζει ο George Martin.

 

 

11 LET IT BE

Γράφτηκε από τον Paul για το τελευταίο ομώνυμο άλμπουμ του συγκροτήματος. Ο Paul τραγουδά και παίζει πιάνο, ενώ Mellotron παίζει ο Billy Preston.

 

 

12 WHILE MY GUITAR GENTLΥ WEEPS

O George Harrison που δεν είχε συχνά την δυνατότητα να έχει την ίδια αντιμετώπιση με τους άλλους δύο στις συνθέσεις των τραγουδιών τους, κατάφερε να δει αρκετά τραγούδια του να ξεχωρίζουν στις διάφορες λίστες με τα καλύτερα τραγούδια των Beatles. To While My Guitar Gently Weeps υπάρχει στο Λευκό άλμπουμ των Beatles. Στην ηχογράφηση συμμετέχει και ο Eric Clapton.

 

 

13 ELEANOR RIGBY

Άλλο ένα από τα λεγόμενα Double A side single, με το Yellow Submarine να είναι στην άλλη πλευρά του δίσκου. Γράφτηκε απο τον Paul και τον John με τον Paul όμως να έχει την αρχική ιδέα όταν είδε ένα κατάστημα στο Bristol με την επιγραφή Daisy Hawkins, τελικά το όνομα άλλαξε στην πορεία.

 

 

14 WE CAN WORK IT OUT

Γράφτηκε από τον Paul, με τον John να προσθέτει το δικό του μέρος στην μέση του τραγουδιού.

 

 

15 I FEEL FINE

Γράφτηκε από τον John και ήταν από τα πιο γρήγορα σε πωλήσεις τραγούδια τους, στην άλλη πλευρά του σινγκλ υπήρχε το She’s A Woman.

 

 

16 ALL MY LOVING

Γράφτηκε από τον Paul ένα πρωινό που το εμπνεύστηκε ενώ ξυριζόταν.

 

 

17 AND I LOVE HER

H Jane Asher αδελφή του Peter Asher των Peter and Gordon και μετέπειτα γνωστού παραγωγού που ήταν φίλος του Paul, έδωσε την αφορμή στον Paul να γράψει το τραγούδι που υπάρχει στην ταινία A Hard Day’s Night και γνώρισε πολλές διασκευές.

 

 

18 TOMORROW NEVER KNOWS

Ο αρχικός τίτλος του ήταν The Void και γράφτηκε από τον John που είναι και ο τραγουδιστής για το άλμπουμ Revolver.

 

 

19 THE NIGHT BEFORE

Από την ταινία Help! γράφτηκε από τον Paul που είναι αυτός που το τραγουδάει, με τους George και John να κάνουν φωνητικά, ο John παίζει ηλεκτρικό πιάνο.

 

 

20 FROM ME TO YOU

O John και ο Paul πήραν την ιδέα να γράψουν το τραγούδι από την στήλη της μουσικής εφημερίδας New Musical Express, From You To Us. Το έγραψαν σε ένα πούλμαν σε μία διαδρομή που έκαναν για μία περιοδεία τους.