ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι Dude Perfect βαράνε τρίποντα από ουρανοξύστες

Το βάλ’το αγόρι μου βρήκε άλλο νόημα. Αφιέρωμα στους τυπάδες απ’ το youtube που σου θυμίζουν την παρέα σου απ’ το λύκειο.

Το Oneman δίνει για μια μέρα το τιμόνι στο AD&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το κείμενο που θα διαβάσεις παρακάτω αποτελεί μέρος μίας ενέργειας κατά την οποία πάνω από 40 φοιτητές του AD&PR Lab πρότειναν, έγραψαν και δημοσιεύουν το δικό τους κείμενο στο Oneman. Μπορείς να διαβάσεις όλα τα κείμενα των φοιτητών στο microsite που δημιουργήσαμε για την ενέργεια.

Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή στη μπασκετική σου –λέμε τώρα- καριέρα, έχεις ευστοχήσει από τη μέση του γηπέδου, φυσικά μετά από άπειρες αποτυχημένες προσπάθειες. Ε, λοιπόν κάτι τύποι αποφάσισαν να κάνουν κάτι παρόμοιο, μόνο που το τερμάτισαν το άθλημα, και άρχισαν να ανεβάζουν βιντεάκια στο youtube, κάνοντας τα πιό απίστευτα trick shots που έχεις δει ποτέ, όχι μόνο σε μπασκέτες, αλλά και σε όποιο άλλο άθλημα μπορείς να φανταστείς. Αυτοί είναι οι Dude Perfect.

 

Και όχι, το βίντεο που είδες δεν είναι μοντάζ, απλά ένα από τα πολλά τρελά πράγματα που κάνει αυτή η παρέα. Και αυτό που σε κερδίζει αμέσως είναι ακριβώς αυτή η αυθεντικότητα. Οι dudes το χαίρονται, πανηγυρίζουν και σου θυμίζουν πώς ήσουν και εσύ πριν αρχίσεις τις μπύρες και βυθιστείς στον καναπέ. Εντάξει , μπορεί να μην έκανες ακριβώς ό,τι κάνουν αυτοί, αλλά με την παρέα σου σύχναζες στα 5×5 ή πήγαινες για κάνα μπασκετάκι στο γήπεδο της γειτονιάς περισσότερο από το να αράζεις σπίτι κουρασμένος μετά τη δουλειά. Το dude perfect έχει καταφέρει να σε κάνει να θες να πάρεις τα κολλητάρια σου και μια κάμερα και να αρχίσετε να πετάτε μπάλες από ταράτσες.

 

Οι τυπάδες όμως δε σταματούν εκεί. Το καλύτερο κομμάτι δεν είναι τα βίντεο με τις μαγικές βολές, αλλά αυτά που ονομάζουν Stereotypes. Πίστεψέ με, θα ρίξεις πολύ γέλιο. Εκεί θα δείς όλους τους γραφικούς τύπους που συναντάς σε διάφορες περιστάσεις. Όπως εδώ τον τύπο που δεν παραδέχεται ποτέ ότι έκανε βήματα, εδώ αυτόν που βγάζει selfie παρέα με τους κοιλιακούς του στο γυμναστήριο, ή εδώ το βλαμμένο που σου κλωτσάει την καρέκλα στο σινεμά. Η κορυφή όμως σε όλη τη σειρά είναι το Rage Monster, ο τύπος που με το παραμικρό τρελαίνεται και αρχίζει να διαλύει ό,τι βρει μπροστά του σα να μην υπάρχει αύριο (έλα, πες την αλήθεια, και εσύ αυτό θες να κάνεις όποτε χάνεις στο Pro). Πολλές φορές αυτά τα βίντεο μαζεύουν ακόμα περισσότερα views, γιατί πραγματικά ταυτίζεσαι με αυτό που βλέπεις, αφού σίγουρα θα έχεις ζήσει τέτοιες καταστάσεις.

 

Οι dudes είναι προφανές πως αποτελούν αμερικανάκια με όλη τη σημασία της λέξης. Είναι οι γνωστοί jocks , οι δημοφιλείς αθληταράδες του σχολείου (κλασσικά και must θύματα σε ταινίες τρόμου) με μια ελαφριά δόση κωλοπαιδισμού, τους οποίους όμως συμπαθείς αμέσως.  Είναι οι τύποι που θέλεις να κάνεις παρέα γιατί ξέρεις πως είναι πάντα μέσα σε όλα.

Καθόλου τυχαίο λοιπόν που το κανάλι στο youtube έχει μαζέψει 4.000.000 subscribers. Το Dude Perfect για την ακρίβεια έχει μετατραπεί από ένα πλακατζίδικο βιντεάκι που ξεκίνησε πριν 4 χρόνια στην αυλή 5 φίλων , σε ένα προσοδοφόρο trademark και παράλληλα έχει αναδείξει τους πρωταγωνιστές του σε αθλητικούς αστέρες.

 

Με την επιτυχία τους έχουν ανοίξει το δρόμο σε ένα νέο τύπο αθλητικών προτύπων (τουλάχιστον στην Αμερική), τα οποία δεν αγωνίζονται σε κατάμεστα στάδια, αλλά σπάνε πλάκα στην αυλή του σπιτιού τους, και το κάνουν με στυλ.

Εταιρείες όπως η Gatorade, η General Motors και η LG έχουν σπονσοράρει την ομάδα και οι dudes φαίνεται πως είναι πολύ αποδοτικοί και στο παιχνίδι των media.

Έχουν βγάλει ρούχα, βιβλίο, ακόμα και εφαρμογή για κινητά κάτω από το ίδιο εμπορικό σήμα.

 

Παρ’ όλα αυτά όμως, οι πρωταγωνιστές του Dude Perfect καταφέρνουν και διατηρούν το κούλ στιλάκι τους, χωρίς να δημιουργούν την εντύπωση οτι ξεπουλιούνται.

Όπως λένε και οι ίδιοι: «Δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις.  Απλά κάνουμε αυτό που μας αρέσει».