ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι χαζομπαμπάδες της ελληνικής τηλεόρασης

Εκείνες οι πατρικές φιγούρες που μας έκαναν να αγαπήσουμε από μικροί τον ρόλο του πατέρα.

Όταν είσαι πιτσιρικάς δεν σκέφτεσαι σε καμία περίπτωση το πότε θα γίνεις πατέρας, το πώς θα συμπεριφέρεσαι όταν θα είσαι πατέρας και άλλα τέτοια τρομακτικά που μπορεί να σκέφτεται κάποιος όταν η κοπέλα του μείνει έγκυος. Υπήρχαν όμως μερικά πατρικά πρότυπα στην ελληνική τηλεόραση που σε έκαναν – ακόμα και πιτσιρικά – να σκέφτεσαι ότι δεν μπορεί, ωραία θα είναι να είσαι πατέρας.

Δεν ξέρω αν θα ήθελα κάποιον από αυτούς να βρίσκεται μέσα στο σπίτι μου και να μοιράζομαι μαζί του τα μακαρόνια με κιμά της μαμάς μου αλλά όλοι οι παρακάτω αποτέλεσαν και αποτελούν μερικές από τις πιο αγαπητές πατρικές φιγούρες που συνάντησαν τα μάτια μας από την άνεση του καναπέ μας.

Ο Πέτρος και ο Τάσος

 

Οι δύο μπαμπάδες του Χάι Ροκ που δεν υπήρχε περίπτωση να μην συμπαθήσεις από την πρώτη στιγμή. Ο Πέτρος Φιλιππίδης στον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο ανέλαβε μαζί με τον Τάσο Χαλκιά να μεγαλώσουν από κοινού τα παιδιά που τους έμειναν στα χέρια μετά τα διαζύγια με τις γυναίκες τους. Η ελαφρά “πονεμένη” ιστορία των δύο single μπαμπάδων έγινε άμεσα αποδεκτή από την δύσκολη (το 1992) ελληνική κοινωνία.

 

Ο Διονύσης

 

Στο Ευτυχισμένοι Μαζί, ήταν η δεύτερη φορά που ο Γιάννης Μπέζος έπαιρνε το ρόλο του οικογενειάρχη. Κι αν στο Άκρως Οικογενειακόν δεν τον είχες αγαπήσει πολύ, στη σειρά όπου έπρεπε να τιθασεύσει όχι μόνο τα δικά του παιδιά αλλά και εκείνα της νέας του γυναίκας, ο ρόλος του πάτερ φαμίλια τού ταίριαξε γάντι. Κάφρος όταν έπρεπε, στοργικός όταν χρειαζόταν, ανέκαθεν εργατικός αλλά πάνω από όλα γκαφατζής, κουλ και ανθρώπινος, ο τηλεοπτικός “Διονύσης” είναι ένας τύπος που θα τον ήθελες εύκολα και στη δική σου οικογένεια.

 

Ο Ανδροκλής

 

Θρυλικός Κώστας Βουτσάς στην σειρά “Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του”. Με το υπερεπικό σήμα έναρξης με τους βρυχηθμούς και τους ατέρμονους τσακωμούς στο σαλόνι της οικογένειας Καρπερού, όπου τα τέσσερα παιδιά του Ανδροκλή του κάνουν το βίο αβίωτο. Κώστας Βουτσάς σε μία από τις πρώτες πατρικές φιγούρες της τηλεοπτικής μας ζωής.

 

Ο Παναγιώτης

 

Εντάξει, αυτόν στο Είσαι το Ταίρι μου τον αγαπήσαμε περισσότερο για το μαστίγιο που έτρωγε από τη γυναίκα, την Αννέτα. Αλλά ήταν καλός πατέρας ο Παναγιώτης. Σωστό πρότυπο για τον γιο του τον οποίο προσπαθούσε να βγάλει από την σκληρή διαπαιδαγώγηση της μάνας. Κλασική αναπαράσταση του καταπιεσμένου συζύγου και πατέρα που κάποτε ξεσπαθώνει και βάζει τα πράγματα στη θέση τους

 

Ο Βασίλης

 

Δεν τον ζεις ακριβώς ως πατέρα στο “Μπαμπά μην τρέχεις”. Βλέπεις όμως όλα τα άγχη και τις ανησυχίες ενός ανθρώπου που ετοιμάζεται να γίνει πατέρας και πολύ απλά δεν θέλει να αποδεχθεί το γεγονός ότι η ζωή του θα αλλάξει μια για πάντα. Μία σειρά που δεν τα πήγε και πολύ καλά αλλά με έναν Φάνη Μουρατίδη πολύ καλό στο ρόλο του χαζομπαμπά to be.

 

Ο Κώστας

 

Η Ελένη Μενεγάκη ήταν απλά ένας πειρασμός. Γιατί κατά τα άλλα, ο Κώστας στο Πάτερ Ημών έκανε τα πάντα για τις δύο κόρες του, την Μαριάννα και την Κορίνα. Με την σειρά να εκτυλίσσεται στο σπίτι κατά κύριο λόγο, παρακολουθούσαμε διαρκώς έναν Κώστα Καρρά να προσπαθεί να αποδώσει μαζί με τα δύο νεαρά κορίτσια τα προβλήματα της κοριτσίστικης εφηβείας. Για τηλεόραση του 1994 τα κατάφερναν μια χαρά.

 

Ο Νικηφόρος

 

Αν είναι να κρατήσω έναν από το Πενήντα – Πενήντα θα κρατήσω τον Πέτρο Φιλιππίδη ο οποίος θα μπει άξια για δεύτερη φορά στη λίστα αυτή. Γιατί όσο ρεμάλι κι αν έλεγε η Ελισάβετ ότι είναι, όσο κι αν τον έβλεπες να μπεκροπίνει κάθε τρεις και λίγο, ο Νικηφόρος ήταν πάνω από όλα καλός πατέρας για την Ναταλία. Έτοιμος να ρίξει φάπες στον Αχιλλέα που του χάρισε το εγγονάκι.

 

 

Πες μας κι εσύ ποιος ήταν εκείνος ο τηλεοπτικός πατέρας που κέρδισε τον σεβασμό σου.