ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Όσα δεν λένε οι λέξεις τα λέει το σώμα

Μάθε να "διαβάζεις" το άλλο φύλο παρατηρώντας την γλώσσα του σώματός του. Θα σε έβγαζε από πολύ μεγάλο κόπο τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο.

Το Oneman δίνει για μια μέρα το τιμόνι στο AD&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το κείμενο που θα διαβάσεις παρακάτω αποτελεί μέρος μίας ενέργειας κατά την οποία πάνω από 40 φοιτητές του AD&PR Lab πρότειναν, έγραψαν και δημοσιεύουν το δικό τους κείμενο στο Oneman. Μπορείς να διαβάσεις όλα τα κείμενα των φοιτητών στο microsite που δημιουργήσαμε για την ενέργεια.

Η γλώσσα του σώματος και η ικανότητα ανάγνωσής της έχει ιδιαίτερη σημασία στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Πόσες φορές, για παράδειγμα, δε σου έχει τύχει να βλέπεις τον συνομιλητή σου να ξίνει το λαιμό του ή τη μύτη του, καθώς του μιλάς; Σε αυτή την περίπτωση, μάλλον δε γίνονται πολύ πειστικά τα λεγόμενά σου, οπότε επιστράτευσε την πειθώ σου δίνοντας ένα πιο τρανταχτό, πραγματικό παράδειγμα.

Να και κάτι από προσωπικής πείρας…

Δουλεύοντας στις πωλήσεις έχω γνωρίσει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Παρατηρώντας τον καθένα από αυτούς ξεχωριστά είμαι σε θέση να καταλάβω αρκετά πράγματα για την προσωπικότητά τους, ακόμη και χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικής συζήτησης μεταξύ μας.

Όταν αναφέρω την τιμή ενός προϊόντος και ο υποψήφιος αγοραστής μου απαντά πως πρόκειται για μοναδική προσφορά, ενώ ταυτόχρονα πιάνει το αυτί του ή τρίβει το μάτι του, αμέσως αντιλαμβάνομαι πως ο λεκτικός ενθουσιασμός για το προϊόν είναι μάλλον αποτέλεσμα αμηχανίας ή ευγένειας και πολύ απέχει από την πραγματοποίηση μίας άμεση αγοράς. Έτσι, με έναν ευγενικό και χαμογελαστό ελιγμό, σπεύδω να του προτείνω κάτι φθηνότερο που θα ικανοποιήσει εξίσου την ανάγκη του, στοχεύοντας, παράλληλα, στην εδραίωση μίας μακροχρόνιας επαγγελματικής σχέσης.

 

Το χρονικό πλαίσιο της πρώτης γνωριμίας με τους συνεργάτες σου είναι πολύ σημαντικό, διότι εκεί φαίνεται αν θα λάβουν χώρα παιχνίδια εξουσίας και υποταγής. Καθοριστικό ρόλο εδώ παίζει η χειραψία σου.

Θέλεις να προσδώσεις ισότητα και αμοιβαίο σεβασμό;

Εφάρμοσε την χειραψία όπου και οι δύο παλάμες παραμένουν στην κάθετη θέση.

 

Διαβάστε το σώμα της

Η γλώσσα του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στον επαγγελματικό τομέα αλλά και στις προσωπικές μας σχέσεις. Ας μην κρυβόμαστε, όμως. Αυτό που μας ενδιαφέρει όλους είναι ο ερωτικός τομέας. Άλλωστε η γλώσσα του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στον επαγγελματικό τομέα αλλά και στις προσωπικές μας σχέσεις.

Αν εν μέσω της συζήτησης σου με μία γυναίκα την δεις να στηρίζει το κεφάλι της στο χέρι της τότε άλλαξε θέμα συζήτησης για να μην την πάρει ο ύπνος από την πλήξη.

Επίσης, αν ενώ καθόσαστε εκείνη κουνάει νευρικά τα πόδια της τότε ή θέλει να φύγει, ίσως είπες ή έκανες κάτι που πυροδότησε αυτό το συναίσθημα, ή έχει πολύ άγχος επομένως κάνε την  να χαλαρώσει.

Αν τώρα μια γυναίκα είναι θετική απέναντι σε έναν άντρα, χαμογελάει έντονα και γέρνει μπροστά το κορμί της δείχνοντας το ενδιαφέρον της γι’ αυτά που της λέει. Αν συμβαίνει αυτό, τότε είσαι σε καλό δρόμο.

Η ίδια έχει ακόμη πιο έντονα ερωτικά συναισθήματα όταν αρχίσει να αγγίζει τα μαλλιά της και  να τεντώνει το κορμί της.

Όταν, όμως, έχει σταυρωμένα τα χέρια της είναι σε θέση άμυνας καθώς δεν σε γνωρίζει καλά ακόμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θέλει να σε γνωρίσει.

Η τοποθέτηση του ενός άκρου του σκελετού των γυαλιών της ανάμεσα στα χείλη, είναι μια χειρονομία επιβεβαίωσης.

Το τίναγμα του κεφαλιού και των μαλλιών είναι ένας λεπτός τρόπος να δείξει η γυναίκα πως την ενδιαφέρει η εμφάνισή της μπροστά σε έναν άντρα.

Παράλληλα, όταν μια γυναίκα αγγίζει αργά και αισθησιακά σημεία του κορμιού της δίνει στον άντρα την δυνατότητα να φανταστεί πως θα ήταν αν την άγγιζε ο ίδιος. Κοινώς του δίνει το πράσινο φως για να συνεχίσει.

Διαβάστε το σώμα του

 

Ας δούμε τώρα τι γίνεται και με τις κινήσεις του ανδρικού σώματος. Ιδού μερικά συμπεράσματα από αμέτρητες, εμπεριστατωμένες αναλύσεις – συζητήσεις των απανταχού  γυναικών.

Αν ένας άντρας, την  ώρα της συζήτησης βάλει το χέρι του μπροστά από το στόμα του καλύπτοντάς το, τότε δίνει την εντύπωση πως μάλλον κρύβει κάτι.

Αν, από την άλλη, δεν σε κοιτάζει στα μάτια, αυτό είναι που δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την επικοινωνία μεταξύ σας.

Αν από την άλλη ενώ του μιλάτε για ένα θέμα εκείνος τραβάει τον γιακά του και τον λούζει κρύος ιδρώτας μάλλον τον πιέζεις υπερβολικά, κάνε μία παύση και άκουσε τι έχει να σου πει.

Αντίθετα, ένα ιδιαίτερο προσόν που πρέπει να τονίζει ένας άντρας είναι το να κάθεται με ανοιχτά τα πόδια του τονίζοντας, έτσι,τον ανδρισμό και την άνεση που έχει. Οι γυναίκες δεν ελκύονται τόσο από έναν άντρα που κάθεται με κλειστά τα πόδια καθώς  αυτό αποτελεί σημάδι φόβου και ανασφάλειας, και η πλειοψηφία των γυναικών προτιμούν τους δυναμικούς άντρες.

Το άγγιγμα του καβάλου είναι η κυρίαρχη κίνηση επιβεβαίωσης του ανδρισμού του και της σεξουαλικότητάς του.

Ο άνδρας που φλερτάρει μια γυναίκα τονίζει τον ανδρισμό του μιλώντας με πιο βαριά φωνή.

Δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στη γλώσσα του σώματος και στα μηνύματα που αυτή εκπέμπει, μπορούμε να οπλιστούμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοέλεγχο, βελτιώνοντας την επικοινωνία μας με τους άλλους ανθρώπους και τη σχέση μας με το άλλο φύλο.