Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πώς κάλυψε ο Τύπος τον θάνατο του μεγάλου στιχουργού Πυθαγόρα

41 χρόνια από τη μέρα που έφυγε ο στιχουργός του Ζαμπέτα, του Καλδάρα και του Νικολόπουλου.

Σήμερα συμπληρώνονται 41 χρόνια από τη μέρα που ένας από τους πολύ μεγάλους Έλληνες στιχουργούς έφυγε απ’ τη ζωή, απότομα, ξαφνικά, μόλις στα 49 του χρόνια. Ο Πυθαγόρας, γνωστός για τόσα τραγούδια που αν αρχίσεις να τα αναφέρεις, θα αδικήσεις όσα θα αφήσεις αναγκαστικά απ’ έξω,  άφησε την τελευταία του πνοή από έμφραγμα μια μέρα σαν σήμερα στις 12 Νοεμβρίου του 1979.

Ο στιχουργός του ‘Υπάρχω’ -εντάξει, ας πούμε ένα τραγούδι του-, γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1930, με το όνομα Πυθαγόρας Παπασταματίου. Αν και σπούδασε θέατρο, προτίμησε να μη γίενι ηθοποιός και σύντομα άρχισε να ασχολείται με τη συγγραφή στίχων και θεατρικών κειμένων.

Κατά τη διάρκεια μάς παλιότερης έρευνάς μας μέσα σε ένα τεράστιο αρχείο εφημερίδων, είχαμε πέσει πάνω σε αυτό το ρεπορτάζ της ‘Ελευθεροτυπίας’, στο φύλλο της εφημερίδας που κυκλοφόρησε την επομένη του θανάτου του.

πυθαγορας στιχουργος πεθανε υπαρχω

Πέρα απ’ το μίνι βιογραφικό που θα δεις στη συνέχεια έχει ενδιαφέρον η ατάκα του “την καρδιά μου την έχω για να φτιάχνω τραγούδια της καρδιάς”, ατάκα πάνω στην οποία στηρίζεται και ο τίτλος. Ήταν η απάντηση που είχε δώσει μερικούς μήνες πριν όταν είχαν κυκλοφορήσει οι φήμες ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την υγεία του.

Διάβασε το ρεπορτάζ όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε εκείνη τη μέρα:

πυθαγορας στιχοι θανατος

Πηγή: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής