ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

#Power of Choice: Οι Jane Doze επέλεξαν να γίνουν απο άλλες το πρωί, άλλες το βράδυ

Η ιστορία των δύο κοριτσιών της διπλανής πόρτας που έγιναν βασίλισσες της νεοϋρκέζικης νύχτας.

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άνθρωποι σαν κι εμάς που βρήκαν το πάθος να βάλουν διαφορετικούς στόχους και να τους πετύχουν κόντρα στις πιθανότητες, αλλάζοντας την πορεία της καθημερινότητάς τους. Άνθρωποι που εμπνέουν τη NOBACCO και εμάς να γράψουμε για το πώς μια απόφαση μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή προς το καλύτερο. Άνθρωποι που οι ιστορίες τους αποδεικνύουν ότι πράγματι έχουμε τη Δύναμη της Επιλογής.

To 2010 η Jen Mozenter και η Claire Schlissel ήταν δύο εργαζόμενα κορίτσια κουβουκλίων σε αντικριστά συγκροτήματα γραφείων του Μανχάταν. Πήγαιναν το πρωί στη δουλειά τους, έκαναν μεσημεριανό lunch break και κάποια στιγμή -όταν πιθανότατα είχε σκοτεινιάσει προ πολλού- έφευγαν από το γραφείο για να εκμεταλλευτούν κάποια από τις άπειρες ευκαιρίες διασκέδασης που προσφέρει το Μεγάλο Μήλο της Νέας Υόρκης. Μια από αυτές τις βραδιές σ΄ ένα show στο Highline Ballroom οι δύο παράλληλες πορείες τους συγχωνεύτηκαν σε μία υπακούοντας στο κάλεσμα της κοινού μουσικού πεπρωμένου τους.. Μια γνωριμία μεταξύ δύο θαμώνων που μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη χορευτική ηλεκτρονική μουσική σφύριξε την αρχή των Jane Doze, ενός ντουέτου που θα κατακτούσε μερικές από τις μεγαλύτερες νεοϋρκέζικες ηλεκτρονικές σκηνές. Η επιτυχία όμως αυτή δεν ήταν απόφαση μόνο της μοίρας. Ήταν πάνω και πρώτα απ’ όλα προσωπική επιλογή των δύο κοριτσιών.

Για αρκετό καιρό τα δυο κορίτσια έπαιζαν και έκαναν μουσική μαζί για την πλάκα τους, αξιοποιώντας δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Οι φίλοι τους τις πίεζαν να παίξουν μαζί ένα κανονικό dj show και κάπως έτσι ξεκίνησαν να χτυπούν τις πόρτες των clubs της πόλης. Στην αρχή ζούσαν ζωή δύο ταχυτήτων. Το πρωί δούλευαν κανονικά στα cubicles του Μανχάταν και τα βράδια ξέδιναν πάνω από τις κονσόλες. Άλλες το πρωί κι άλλες το βράδυ, εκμεταλλεύονταν ό, τι παραθυράκι τους πρόσφερε η διαφορά ώρας μεταξύ των διαφορετικών πολιτειών των ΗΠΑ προκειμένου να φέρουν σε πέρας τις διπλές επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Όμως μια τέτοια κατανομή χρόνου και ενέργειας δεν μπορεί να συνεχίζεται για πολύ – όχι τουλάχιστον χωρίς να αποβαίνει εις βάρος της μιας ή της άλλης ταχύτητας. Το δίλημμα ήταν σαφές για τις δυο φίλες και νεόκοπες συνεργάτιδες: πρωινή δουλειά ή κυνήγι του ονείρου. Κάπως έτσι το ντουέτο έριξε τον κύβο του. Πρωινή δουλειά τέλος, full time ζωή καλλιτέχνη και μουσικού.

Μπορεί η μουσική να είναι πάθος και πηγή δύναμη για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με αυτήν αλλά η ανασφάλεια που συνοδεύει επαγγέλματα όπως αυτό του DJ δεν χρειάζεται επεξηγήσεις και λεζάντες. Γι αυτό και μια απόφαση σαν αυτή της Jen και της Claire να αφήσουν καλές γραφειοκρατικές δουλειές προκειμένου να κάνουν σοβαρά αυτό που είχε αρχίσει να τις τραβάει από το μανίκι είναι σοβαρή υπόθεση.

Οι Jane Doze αποφάσισαν να διερευνήσουν το μονοπάτι που υπαγόρευε την αποκλειστική ενασχόληση με τη μουσική καριέρα τους και δεν έπεσαν έξω. Μέχρι σήμερα παίζουν αδιαλείπτως, διασκεδάζουν αφάνταστα κι έχουν δει το καλλιτεχνικό alter ego τους να φιγουράρει δίπλα σε ονόματα όπως αυτό του Diplo και της Erikah Badu. Μέχρι σήμερα παραμένουν δυο κορίτσια της διπλανής πόρτας. Αυτό που τις διαφοροποιεί, τις γεμίζει ικανοποίηση και ζεσταίνει τα χαμόγελά τους ακόμα περισσότερο είναι η δύναμη της επιλογής που έκαναν και ό, τι αυτή έφερε στη ζωή τους.

(Φωτογραφίες: Instagram.com/TheJanedoze)