ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Silicon Valley – Fashion = 1-0

Ας το παραδεχτούμε ότι James Bond δεν θα γίνεις ποτέ. Για τώρα αρκέσου στα wearable gadgets. At least you’ll have the look.

Το Oneman δίνει για μια μέρα το τιμόνι στο AD&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το κείμενο που θα διαβάσεις παρακάτω αποτελεί μέρος μίας ενέργειας κατά την οποία πάνω από 40 φοιτητές του AD&PR Lab πρότειναν, έγραψαν και δημοσιεύουν το δικό τους κείμενο στο Oneman. Μπορείς να διαβάσεις όλα τα κείμενα των φοιτητών στο microsite που δημιουργήσαμε για την ενέργεια.

Με την επικείμενη άφιξη του Apple watch φαίνεται σχεδόν προδιαγεγραμμένο ότι στο κοντινό μέλλον όλοι λίγο ή πολύ θα βλέπουμε την ώρα σε ένα ρολόι που  θα δημιουργήσει στο παλιό μας κόμπλεξ κατωτερότητας. Ζούμε στην εποχή όπου το τετράδιο έχει γίνει tablet , η φωτογραφική  κινητό και προσωπικός μας confidant το twitter.Tα αξεσουάρ είναι σίγουρα το επόμενο θύμα των δαιμόνιων nerd της Silιcon Valley στην Βόρεια Καλιφόρνια, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν την τεχνολογία μέρος της γκαρνταρόμπας σου. Ο όρος wearable technology αναφέρεται  σε όλους τους τύπους τεχνολογικών gadget που μπορούν να φορεθούν με άνεση στην καθημερινότητα σου. Activity braceletes που μετράνε το κάθε σου βήμα , γυαλιά που ανά πάσα στιγμή σε συνδέουν με το internet και γενικά όλα τα έξυπνα alternatives των παραδοσιακών αξεσουάρ. Το concept αυτό μπορεί να έγινε ευρέως γνωστό τα τελευταία δύο χρόνια μέσω των εταιριών Google και Apple αλλά ήδη από το 1980 γινόντουσαν τα πρώτα βήματα στο τομέα του wearable με το calculator watch από εταιρίες σαν την Casio και την Timex.

Ένα wearable προϊόν μπορεί να ανταποκρίνεται σε επαγγελματικές ή σε ψυχαγωγικές ανάγκες . Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο δημοφιλή…

GOOGLE GLASS

Πιθανότατα το πιο πολυδιαφημισμένο wearable gadget , το οποίο είναι ουσιαστικά ένα ζευγάρι γυαλιά τα οποία λειτουργούν ως οθόνη προβολής .Το Google Glass διαθέτει επιφάνεια αφής η οποία χρησιμοποιείτε για πρόσβαση σε πληροφορίες. Επιπλέον διαθέτει κάμερα για την λήψη φωτογραφιών και βίντεο αλλά  και μικρόφωνο ώστε να μπορείς να χρησιμοποιείς την αναγνώριση φωνής για να πληκτρολογήσεις μηνύματα ή να στείλεις εντολές όπως η Siri της Apple ή την έκδοση της Google ,Google Now. Με τα συγκεκριμένα γυαλιά  οι δυνατότητές σου είναι απεριόριστες. Μία  από τις χρήσεις τους σε συνδυασμό με επαυξημένη πραγματικότητα μπορεί να είναι η εύρεση μαγαζιών ή προϊόντων απλά με την φωνητική εντολή σου. Και να ταν μόνο αυτό…

 

Το Google Glass είναι ίσως ο πιο πιστός σύντροφος μετά το σκύλο ακόμη και στο εργασιακό περιβάλλον. Αν ψάχνεις κάτι σχετικά με την δουλεία σου και βαριέσαι (προφανώς) να τρέχεις στο γραφείο το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τα γυαλιά σου και να το ζητήσεις. Τα γυαλιά αυτά χρησιμοποιούνται ακόμη και από γιατρούς κατά τη διάρκεια εγχειρήσεων έτσι ώστε να μην χρειάζεται να πάρουν τα μάτια τους από το χειρουργικό τραπέζι .Παρόλαυτα όμως μην περιμένεις να πας cinema ή σε business  meeting με τo Google Glass δεν θα το δεχτεί ούτε ο ταξιθέτης ούτε το αφεντικό σου (recording ..duh).

Το μόνο σίγουρο για το Google Glass είναι ότι είναι από τα πιο αμφιλεγόμενα τεχνολογικά projects των τελευταίων χρόνων . Άλλοι το εξυμνούν και άλλοι το χλευάζουν ,αποκαλώντας κοροϊδευτικά τους χρήστες του ‘glassholes’. Ίσως  είναι ακόμη νωρίς να κρίνουμε με σιγουριά την μοίρα του Google Glass,μέχρι σήμερα τουλάχιστον -πιθανόν λόγο της τιμής του, που κυμαίνεται στα 1.300 ευρώ- θεωρείτε από πολλούς ‘αυτό το πράγμα που φοράνε οι gadgetακηδες.

 

 APPLE WATCH 

Το Σεπτέμβριο του 2014 έγινε η παρουσίαση του πρώτου Apple watch γνωστό και ως i-watch από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Tim Cook.Το Apple watch μπορεί να κατέφθασε σχετικά αργά σε σχέση με άλλα smartwatch της αγοράς αλλά το design του και όχι μόνο το καθιστούν διαφορετικό. Τα βασικά μέσα χειρισμού είναι η μικροσκοπική οθόνη αφής και η κορόνα στο πλάι. Λυπάμαι αλλά αν έχεις i –Phone 4 δεν έχεις πρόσβαση στο i-watch. Αν παρολαυτά έχεις i-Phone 5ή 6 και iOS 8, τότε μπορείς να λαμβάνεις και να στέλνεις μηνύματα καθώς και να απαντάς τις κλήσεις  μέσω του ρολογιού σου. Μπορείς επίσης να υπαγορεύεις μηνύματα ,να στέλνεις σκίτσα, ‘ευγενικά χτυπήματα στη πλάτη’, ηχητικό μήνυμα Walkie Talkie ή του τρέχοντος καρδιακού παλμού.

 

Επιπλέον μέσω του ρολογιού σου μπορείς να κάνεις πληρωμές μέσω του Apple Pay άλλα και να χρησιμοποιήσεις work out και fitness applications ( σαν κάθε smartwatch που σέβεται τον εαυτό του).Παρόλο που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στην αγορά το buzz για το νέο pride and joy  της Apple είναι μεγάλο … και όχι πάντα καλό. Επικριτικά σχόλια έχει δεχθεί για την υψηλή τιμή που φημολογείται ότι θα έχει -κοντά στα 400- ευρώ, αλλά και για το γεγονός ότι δεν λειτουργεί ανεξάρτητα από τις συσκευές i-Phone 5 και 6 , κάνοντας το μια απλή προέκταση του i-phone. Κακά τα ψέματα όμως, όλοι ξέρουμε ότι 3 μέρες πριν την κυκλοφορία του θα έχουν ήδη  κατασκηνώσει στα απανταχού καταστήματα της συγκεκριμένης εταιρείας οι Applefans παλεύοντας να αποκτήσουν πρώτοι την νέα άφιξη της wearable τεχνολογίας.

 

POLO TECH SHIRT

Eνώ η ιδέα του wearable technolοgy μοιάζει να είναι άμεσα συνυφασμένη με τα αξεσουάρ , το Polo Tech Shirt ήρθε το 2014 για να αλλάξει τον τρόπο που αθλούμαστε. Η συγκεκριμένη μπλούζα αποτελείτε από εκατομμύρια αισθητήρες πλεγμένους μέσα στον πυρήνα του προϊόντος οι οποίοι διαβάζουν τις βιολογικές ενδείξεις του σώματος του αθλητή. Το Polo Tech Shirt καταγράφει σε real time  στο i-Phone ή στο tablet τις αποστάσεις, τις θερμίδες, την ένταση των κινήσεων καθώς επίσης τους παλμούς τις αναπνοές και άλλες λειτουργίες του σώματος την ώρα της εξάσκησης. Έχει παρόμοιες λειτουργίες με αθλητικό περιβραχιόνιο μονό που όλη αυτή η τεχνολογία εμπεριέχεται στη μπλούζα που θα φορούσες έτσι και αλλιώς.

 

Ο ‘εγκέφαλος’ της μπλούζας  βρίσκεται σε ένα μικροσκοπικό μαύρο κουτί στο αριστερό μέρος της και οι δημιουργοί υποστηρίζουν ότι θα υποστεί αλλαγές για να γίνει μικρότερο σε μεταγενέστερες εκδόσεις. Ο οίκος μόδας Ralph Laren λάνσαρε του Polo Tech Shirt την πρώτη ημέρα του U.S Open  2014 και επέλεξε να το προμοτάρει κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος μέσα από τους αθλητές και τα ball boys.

Αν  ξεπεράσουμε το γεγονός ότι την μπλούζα κοσμούν αλογάκια διάφορων sizes  (Ok Ralph Lauren…we got it) ,πρέπει να παραδεχτούμε ότι αποτελεί μια διαφορετική πρόταση στον τομέα των αντρικών wearable technologies. Κοστίζοντας περίπου 170 ευρώ, δεν είναι παράλογα ακριβή για designer clothing, και θέλω να πω… Η μπλούζα σου δίνει οδηγίες ενώ αθλείσαι… Σου μιλάει.

 

Τα wearable technologies εισχωρούν σταδιακά στις ζωές μας ακριβώς με το ίδιο τρόπο που ενσωματώθηκαν στην καθημερινότητα μας όλες οι τεχνολογικές καινοτομίες των τελευταίων χρόνων. Πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα μέχρι στιγμής αποκτούν διαφορετικές ιδιότητες: Γυαλιά με internet access, ρολόγια που μετρούν τους χτύπους τις καρδιάς σου και μπλούζες που σε συμβουλεύουν ενώ αθλείσαι… Το ερώτημα είναι αν όλα αυτά είναι χρήσιμα εργαλεία για την καθημερινότητα μας ή απλά ακόμα ένα προϊόν πολυτελείας αν όχι επιδειξιομανείας.