ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Sons of Anarchy: Η επιρροή

Κι επειδή η σειρά τελείωσε, δεν θα σχολιάσουμε για την επιρροή της στο κοινό; Αντιθέτως, τώρα θα γράψουμε τον πραγματικό επίλογο.

Το Oneman δίνει για μια μέρα το τιμόνι στο AD&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το κείμενο που θα διαβάσεις παρακάτω αποτελεί μέρος μίας ενέργειας κατά την οποία πάνω από 40 φοιτητές του AD&PR Lab πρότειναν, έγραψαν και δημοσιεύουν το δικό τους κείμενο στο Oneman. Μπορείς να διαβάσεις όλα τα κείμενα των φοιτητών στο microsite που δημιουργήσαμε για την ενέργεια.

Καθώς το sons of anarchy έχει γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές της πενταετίας (τουλάχιστον σύμφωνα με τους φανατικούς υποστηρικτές της), απέκτησε σιγά σιγά το δικό της φαν κλαμπ ανά τον κόσμο. Ωστόσο έπρεπε να το φανταστούμε πως στην περίπτωση μιας σειράς με λέσχες, μοτοσικλετιστές, συμμορίες και ναρκωτικά, θα υπήρχαν και οι “κακοθελητές” που θα εκλάμβαναν το “λάθος” μήνυμα.

Έτσι, πιο συγκεκριμένα, μιας και που η σειρά έφτασε στο τέλος της, ίσως ήρθε η ώρα να κάνουμε μια αποτίμηση. Όχι της σειράς. Της επιρροής που άσκησε ανά τον κόσμο. ( οι φανατικοί απλώς φανείτε οξυδερκείς)

Και ξεκινάμε.

Θέλετε να ξεκινήσουμε με το “tough guy style” που προωθούσε εξ αρχής η εν λόγω σειρά; Αδιαμφισβήτητα ο πρωταγωνιστής, Jax Teller, προώθησε και εν τέλει πούλησε το στυλ καλύτερα από όλους,. Ο νέος, (αδιαμφισβήτητα) ωραίος, γυμνασμένος Jax με τα τατουάζ, τη μηχανή, τα δερμάτινα, το κακό παρελθόν, τις άκρες στον υπόκοσμο κτλ κτλ, έγινε η προσωποποίηση του σκληρού αρσενικού και εργένη της εποχής. Όπως ήταν φυσικό, υπήρξαν αράδες τα θύματα του γυναικείου πληθυσμού. Όμως το πράγμα δεν σταματάει εδώ. Γιατί μετά τις αράδες του γυναικείου πληθυσμού, υπήρξαν και οι αράδες του αντρικού πληθυσμού που σταδιακά άρχισαν να αρέσκονται ολοένα και περισσότερο στο παραπάνω attitude, μέχρι που τους φάνηκε το ιδανικό πρότυπο. Όχι μόνο ο Jax, αλλά και πολλοί άλλοι συντελεστές (βλέπε Opie, Chibs,Wendy).

Σε αυτό το σημείο λοιπόν αρχίζουμε να παρατηρούμε λίγο λίγο γύρω μας, διάφορες επιρροές από το συγκεκριμένο στυλ, από μέσα προς τα έξω. Τα τατουάζ, αν και ήταν ήδη μόδα, γίνονται ακόμη μεγαλύτερη, μόνο που αυτή τη φορά έχουν περισσότερο τον χαρακτήρα της σειράς, της συμμορίας ενδεχομένως και της “αλητείας” πολλές φορές.

 

Στη συνέχεια τα αντρικά δερμάτινα γίνονται must, ή έστω τα jackets με τον πιο ροκ χαρακτήρα, ενώ διαδικτυακά μπορείς να βρεις και τα “7 απλά βήματα” -λέμε τώρα- για να υιοθετήσεις κι εσύ όλο το στυλ. Μάλιστα στην εξωτική μας Αθήνα, χάρηκα πολύ όταν τυχαία συνάντησα dj γνωστού μαγαζιού, ο οποίος όντας φαν της σειράς είχε υιοθετήσει εξαιρετικά το στυλ.- προσωπικά μου θύμισε πολύ τον χαρακτήρα “Opie”.

 

Και αυτό εξαπλώνεται και στις γυναίκες.

 

Για την ακρίβεια, πλέον υπάρχουν μέχρι και tutorials “how to get Sons of Anarchy style”, woman edition, θα προσθέσω εγώ.

 

‘Ώσπου έφτασε και στα παιδιά.

 

Η άλλη μόδα που ίσως παρατηρήσατε, ήταν αυτή με τα αντρικά δαχτυλίδια, την οποία παρότι βρήκα εξαιρετικά γοητευτική κατά περιπτώσεις, δεν πίστευα ποτέ πως μια σειρά θα αρκούσε για να πείσει τον αντρικό πληθυσμό να φορέσει το κατεξοχήν γυναικείο αξεσουάρ με τόση ευκολία.

 

Για το πιο σοβαρό ζήτημα ναρκωτικά, δεν μπορεί κανείς σε καμία περίπτωση να προσάψει κατηγορίες στη σειρά καθότι είναι ένα πρόβλημα που υπήρχε πριν από αυτήν και συνεχίζει να υπάρχει και μετά. Ωστόσο, μπορούμε να παραδεχτούμε πως απενοχοποιήσε λίγο την χρήση και την εμπορία τους. Ενδεχομένως το έκανε να μοιάζει πιο φυσικό, λιγότερο κακό, περισσότερο αποδεκτό.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά συνδυαστικά αποτέλεσαν την επιρροή που άσκησε η αγαπημένη σειρά σε πολλούς θεατές της και σε αντίθεση με άλλες, είχε όντως να πει κάτι στο κοινό της. Ας μην ξεχνάμε τον παραλληλισμό που δέχθηκε η σειρά πολλές φορές σχετικά με τον “Αμλετικό επίλογο” και ποιοτικές κριτικές που δύσκολα συναντάμε σε τηλεοπτικές σειρές. Έτσι το Sons of Anarchy, έφτασε στο τέλος του θίγοντας εξαιρετικά ζητήματα καθόλη τη διάρκεια του, αφήνοντας ως “κληρονομιά” την επιρροή του.