ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα δύο αδέρφια που “απλώνουν” τις ρίζες* τους στο εξωτερικό

*Roots που σημαίνει ρίζες, αποτελώντας την έμπνευση για το στήσιμο του brand

 

Της Μάρθας Ντάβαρη

Ο Νικόλας και ο Μάνος Σμυρλάκης θέλοντας να επιτύχουν στην Ελλάδα της κρίσης, αποφάσισαν να επενδύσουν σε μία ελληνική παράδοση,στη παραγωγή λικέρ. Ανασύρουν τις παιδικές μας αναμνήσεις από την απογευματινή συνήθεια των παππούδων μας και προσπαθούν να εκσύγχρονίσουν το γνωστό σε όλους aperitif ,δίνοντας βάση στην ποιότητα και την ελληνική εξωστρέφεια.

 

Στα μέσα του 2013, τα δύο αδέρφια, εμπνέονται από το παλιό αποστακτήριο της Ελλάδας από το 1850, αποφασίζοντας να επιστρέψουν στις ρίζες τους. Επιστρέφοντας στις ρίζες των συνταγών λικέρ στην Ελλάδα, αποφασίζουν να ιδρύσουν τα Finest Roots. Για να υλοποιηθεί το όραμα τους, έδωσαν βάρος σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Χρησιμοποιούν φυσικές πρώτες ύλες: Λικέρ μαστίχας, spirit herbs, τεντούρα και ρακόμελο αποτελούν τους 4 κωδικούς λικέρ Finest Roots που διατίθενται στην αγορά. Κατά την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο εξαιρετικές φυσικές πρώτες ύλες, χωρίς πρόσθετα ενισχυτικά γεύσης, χρωστικές ουσίες ή αιθέρια έλαια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα του αποστάγματος.

 

“Παλαιά” Τεχνογνωσία: Παλαιές τεχνικές και συνταγές που ξεκινούν από την αρχαιότητα αναβιώνονται. Για την παραγωγή των λικέρ, ο Μάνος και ο Νικόλας στηρίζονται γερά στην ελληνική παράδοση με την χρήση των αγαθών που προσφέρονται απλόχερα στην ελληνική φύση με την απαραίτητη όμως προσαρμοστηκότητα στις απαιτήσεις των καιρών και στην εξέλιξη της αγοράς.

Premium Συσκευασία: Πέρα από το ποιοτικό αποτέλεσμα των λικέρ Finest Roots, δόθηκε ανάλογη προσοχή στις σύγχρονες πρακτικές marketing. Τα Finest Roots Premium Spirits συσκευάζονται σε εκλπετυσμένες συσκευασίες που αποπνέουν luxury εμπειρία. Ο χαρακτήρας των λικέρ αποτυπώνεται εύστοχα στο μπουκάλι με ξεχωριστό συμβολισμό για το πρωταγωνιστή των λικέρ. Στο ρακόμελο, το πολύγωνο στη συσκευασία συμβολίζει την κερήθρα του μελιού. Στη μαστίχα, ο ρόμβος παραπέμπει στην κρυσταλλική δομή της μαστίχας ενώ στην τεντούρα, το κυκλικό σύμβολο θυμίζει τη διατομή του ξύλου της κανέλας. Τέλος, στο Herb Spirit, ο σταυρός παραπέμπει στις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων.

 

Οικογένειακές Ρίζες: Τα λικέρ Roots συμβολίζουν τις ρίζες των αδερφών Σμυρλάκη στην οικογενειακή ποτοποία του θείου τους, την μακροβιότερη εν ζωή στην Ελλάδα, γνωστό και ως αποστακτήριο “Καλλικούνη” , με έδρα στη Καλαμάτα. Εδώ και ενάμισυ αιώνα, η ποτοποία έχει εδραιώσει την παρουσία της στο στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών και έδωσε το έναυσμα για ένα νέο βήμα στην επόμενη γενιά.

Ελληνική Εξωστρέφεια: Έχουν καταφέρει να καινοτομίσουν όχι μόνο στον εγχώριο κόσμο των λικέρ αλλά και στο διεθνή επιχειρησιακό κόσμο των αλκοολούχων ποτών. Η ζήτηση για λικέρ στο εξωτερικό αυξάνεται και αυτό αποτελεί μια πρόκληση για τα δύο αδέρφια ώστε να επεκταθούν, με στόχο την εδραίωση τους σε συγκεκριμένες χώρες του εξωτερικού. Το ζήτημα δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα των σχέσεων με τους συνεργάτες του εξωτερικού. Τα βήματα είναι μικρά αλλά σταθερά. Στην Ελλάδα της κρίσης, το ταλέντο επιστρέφει στις ρίζες του

Και ενώ το brain drain αποτελεί φαινόμενο κατά συρροή στην Ελλάδα μετά το 2010 που ξέσπασε η κρίση, τα αδέρφια Σμυρλάκη αποφάσισαν,έπειτα από τις σπουδές τους στο εξωτερικό και τις μετέπειτα επαγγελματικές ευκαιρίες, να επενδύσουν σε κάτι άκρως ελληνικό. Η εταιρία Roots αποτελεί παράδειγμα ελληνικής επιχειρηματικής καινοτομίας. Μία στοχευμένη και καλά μελετημένη κίνηση καθώς χρησιμοποποίησαν το ήδη υπάρχον κεφάλαιο, την οικεγενειακή κληρονομιά και το εξέλιξαν σε μία new generation επιχείρηση. Σε μία χώρα που κάνει προσπάθειες να ορθοποδήσει, «η πίστη στην ιδέα σου και η προστιθέμενη αξία που δίνεις στο προιόν που παράγεις, μπορούν να σου δώσουν το πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό». Όπως έχει παραδεχτεί σε παλαιότερη συνέντευξη ο Μάνος Σμυρλάκης «Το θέμα δεν είναι να ψάχνεις για κάποιο κενό στην αγορά για να ασχοληθείς με το επιχειρείν, αλλά να το δημιουργήσεις εσύ και να προσπαθήσεις παράλληλα να το γεμίσεις. Να προσφέρεις και το κενό και τη λύση. Αυτό συνιστά την επιτυχία μιας εταιρείας».

 

Η Finest Roots με την απαραίτητη τεχνογνωσία και το μεράκι τους, “μεταμορφώνουν” μία κατηγορία ποτού που έχει μείνει πίσω στο χρόνο, σε ένα προιόν που μπορεί να σταθεί επάξια στα διεθνή ράφια και με περηφάνια να βγει νικητής.

Δείτε όλα τα κείμενα της ενέργειας στην σελίδα http://panteio-day.24media.gr/.