EUROKINISSI
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Τα γελοία ελαφρυντικά με τα οποία ζήτησε οίκτο η Χρυσή Αυγή

Η πιο κρίσιμη μέρα για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ήταν η Τετάρτη 7 Οκτωβρίου. Η ακόμα πιο κρίσιμη, αυτή που αφορά την ανακοίνωση των ποινών, είναι αυτή που αναμένουμε πλέον με αγωνία.

Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα ‘φλερτάρει’ με ποινές που ξεκινούν από την κάθειρξη 15 ετών και φτάνουν ως τα ισόβια. Όσο για τους ενόχους για τη διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, το ‘πόκερ’ της παράθεσης ελαφρυντικών, έχει ήδη κερδισμένους και χαμένους. Ας δούμε συνοπτικά τι έχει συμβεί από το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι αυτή τη στιγμή.

Γιώργος Ρουπακιάς

Ο καταδικασθείς για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης. Ο δικηγόρος του έχει προσπαθήσει να ζητήσει λύπηση για τον πελάτη του: “Ο Γ. Ρουπακιάς, κάθε φορά λέει έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου”, είπε ο δικηγόρος του στο δικαστήριο και σημείωσε πως ο εντολέας του επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό”.

Νίκος Μιχαλολιάκος – Ηλίας Κασιδιάρης

“Έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο. Παρείχε έργο κοινοβουλευτικό. […] Εν αγνοία του τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα”.

Η υπερασπιστική γραμμή των Νίκου Μιχαλολιάκου – Ηλία Κασιδιάρη, αλλά και της Ελένης Ζαρούλια, κινήθηκε στην ίδια πλεύση, προσπαθώντας να πείσει την εισαγγελική αρχή πως η Χρυσή Αυγή ήταν ένα χαμηλών τόνων κοινοβουλευτικό κόμμα που δεν είχε καμία σχέση με την δολοφονία και ο σύννομος βίος ήταν το κοινό τους σημείο αναφοράς. Ο Κασιδιάρης παρουσιάστηκε ως ένας σεβάσμιος ‘επιστήμονας’ του οποίου το έργο παρεμποδίστηκε και αποτέλεσε αφορμή για ‘κυνήγι μαγισσών’.

Οι δικηγόροι έχουν απαιτήσει να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά σύννομου βίου, μετέπειτα καλή συμπεριφοράς και μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Στην ίδια γραμμή έχουν βρεθεί και τα αιτούμενα ελαφρυντικά για τους Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, με την πρώτη να υποστηρίζει πως διώκεται λόγω της συζυγικής της σχέσης με τον Μιχαλολιάκο.

Μουσική και πορεία στην Ευρώπη, για τους Γιώργο Γερμενή – Γιάννη Λαγο

Ο συνήγορος του Γιώργου Γερμενή, τον παρουσιάζει ως ένα λαϊκό παιδί, που έβγαζε μεροκάματο ως διανομέας και είχε αγάπη για την μουσική. Η ενασχόληση του όμως με την Χρυσή Αυγή, φρέναρε τις μουσικές του φιλοδοξίες, που έφταναν μέχρι και την καριέρα στο εξωτερικό μέσα από το heavy metal συγκρότημα στο οποίο συμμετείχε. Από την άλλη, ως βουλευτής, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, παρήγαγε κοινωνικό έργο και δεν σχετίστηκε με έκνομες πράξεις. Όσο για τον Γιάννη Λαγό, ο δικηγόρος του επίσης μίλησε για την πορεία του στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στην Ευρωβουλή: “ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της ευρωβουλής“. Αξίζει να τονίσουμε πως αν δεν υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη για τον Γιάννη Λαγό, δεν προβλέπεται έκπτωση από το αξίωμά του στην Ευρωβουλή.

Μίχος – Μπαρμπαρούσης: Φιλόζωοι που αγαπούν τις γυναίκες

Ο Νίκος Μίχος και ο Κώστας Μπαρμπαρούσης ζήτησαν να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, με τον πρώτο να επικαλείται και αυτό της έμπρακτης μετάνοιας. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του “Από το 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απέτισε φόρο τιμής στον Παύλο Φύσσα…” ενώ έδωσε έμφαση και στο γεγονός ότι ο Μίχος είναι φιλόζωος (!) και παντρεύτηκε δυο φορές την ίδια γυναίκα(!!). Όσο για τον Κώστα Μπαρμπαρούση, εκτός των παραπάνω ελαφρυντικών, ο συνήγορος του ανέφερε και αυτό των μη ταπεινών αιτίων, το οποίο περιγράφει τον πελάτη του ως άτομο που έδρασε υπό πίεση από τους ανώτερους του.

‘Δασοπυροσβέστης’

Ο πρώην Αντώνης Γρέγος ζήτησε επίσης μείωση ποινής επικαλούμενος την εθελοντική του δράση ως δασοπυροσβέστης και ως δωρητής σε φιλανθρωπικά σωματεία, ενώ ο Γιώργος Πατέλης μέσω του δικηγόρου του άφησε αιχμή για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας του, απειλώντας για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Μιχάλης Αρβανίτης σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισής του, είναι ένα “αξιοσέβαστο άτομο” που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί. Ο Ηλίας Παναγιώταρος ανέφερε πώς υπήρξε εθελοντής αιμοδότης και υποστήριξε πως δεν γνώριζε τίποτα για τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

“H δίκη του Χριστού”

“…δεν μπορούμε να κρύβουμε τίποτα. Έχει επιχειρηθεί αθέμιτη επιρροή για την απόφασή σας. Δε θα σας πω ότι επιτεύχθηκε. Θα σας πω ότι επιχειρήθηκε. Ένα μπούλινγκ στη Δικαιοσύνη. Δε θυμάμαι αντίστοιχο μπούλιγκ από τη δίκη του Χριστού” ήταν ένα τμήμα της αγόρευσης του δικηγόρου Σταματάκη για τον πελάτη του, Χρήστο Παππά, που επίσης περιγράφηκε ως ένα κυνηγημένο ‘θύμα’, που δεν έχει πειράξει ούτε μύγα.

Σε ποιους έχουν αναγνωριστεί ελαφρυντικά

Η υπερασπιστική γραμμή της Χρυσής Αυγής έκανε τα πάντα προκειμένου να δημιουργήσει μια εναλλακτική πραγματικότητα, όπου τα μέλη της υπήρξαν ενάρετα πολιτικά πρόσωπα. Σε περίπτωση απόρριψης των παραπάνω ελαφρυντικών, ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει πέντε ως 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση προβλέπονται 5-10 χρόνια. Στο ενδεχόμενο της αναγνώρισης των ελαφρυντικών, το ύψος των ποινών μειώνεται στην πρώτη περίπτωση από 2 έως 8 έτη και στη δεύτερη από 1 έως 5 χρόνια.

Μέχρι στιγμής, η εισαγγελική αρχή δεν έχει αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό στους 11 κατηγορούμενους που βαραίνονται με το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι είναι οι εξής: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Αναμένεται να γίνει γνωστό ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν στους κατηγορούμενους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ποιες ποινές θα τελεστούν υπό αναστολή και φυσικά, ποια θα είναι η τελική ετυμηγορία για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά.