ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το καλύτερο δώρο που ξυπνά αναμνήσεις

Η νέα κυκλοφορία του πρώτου, εμβληματικού PlayStation σε μινιατούρα "μυρίζει" νοσταλγία και είναι το τέλειο δώρο Χριστουγέννων για τον gamer φίλο σου και τον εαυτό σου.

Tα τελευταία χρόνια το gaming έχει αρχίσει να βλέπει όλο και περισσότερο προς τις ρίζες του, προς τα πράγματα που μάς διαμόρφωσαν στην παιδική μας ηλικία. H Sony Interactive Entertainment ακολουθεί τις επιταγές των καιρών και κυκλοφορεί στις 3 Δεκέμβρη μια μινιατούρα της πιο εμβληματικής κονσόλας της δεκαετίας των ΄90ς, του πρώτου PlayStation®, της κονσόλας που μάς έκανε να τσακωθούμε άπειρες φορές με αδέρφια, ξαδέρφια ή φίλους για το ποιανού σειρά είναι να παίξει.

Όπως και να το κάνουμε, τότε, ήταν “big deal” να έχεις PlayStation. Κι αν είχες σίγουρα θα θυμάσαι τις ατελείωτες ώρες που πέρασες μπροστά από την οθόνη παίζοντας το “Resident Evil” ή προσπαθώντας να περάσεις τον “Phsyco Mantis” στο – αγαπημένο – Metal Gear Solid. Ακόμα σε στοιχειώνει αυτό το “I can read your mind” ε; Παραδέξου το. Πάει, πέρασε, πριν πολλά χρόνια.

Και για να αισθανθείς ακόμα πιο… μεγάλος (πως περνούν τα άτιμα τα χρόνια) θα μοιραστούμε μαζί σου και μια πληροφορία που θα σε κάνει να γουρλώσεις τα μάτια. Το πρώτο PlayStation® κυκλοφόρησε στις 3 Δεκεμβρίου 1994 (!), έχοντας τεράστια επίδραση στη βιομηχανία των παιχνιδιών, τόσο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 όσο και αργότερα. Ακριβώς 24 χρόνια μετά, η αγορά ετοιμάζεται να υποδεχτεί το PlayStation®Classic και οι φανατικοί φίλοι του retrogaming έχουν σημαδεύσει αυτή την ημερομηνία στα καλεντάρια τους.

* Σε αυτό το σημείο σου δίνουμε ένα λεπτό για να υπολογίσεις πόσο χρονών ήσουν το 1994.

Ο σχεδιασμός του PlayStation®Classic θα θυμίζει το πρώτο PlayStation®, με ίδια διάταξη κουμπιών, χειριστήρια και εξωτερική συσκευασία, αλλά έχει μικρότερο μέγεθος – είναι 45% μικρότερο στις πλευρές και 80% μικρότερο σε όγκο από την αρχική κονσόλα. Όλα μοιάζουν πολύ βολικά και συγκινητικά, αλλά τι θα ήταν η κονσόλα χωρίς τα games;

Το PlayStation®Classic θα κυκλοφορήσει «εφοδιασμένο» με μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν για το πρώτο PlayStation®, συμπεριλαμβανομένων των Metal Gear Solid, Grand Theft Auto, Resident Evil™ Director’s Cut και πολλά άλλα. Πολλά από τα 20 προεγκατεστημένα  παιχνίδια τα πρωτοπαίξαμε, όταν ακόμα είχαμε μονοψήφιο αριθμό ηλικίας.

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, πια να ανταλλάσσεις παιχνίδια με τους κολλητούς σου όπως έκανες 20 και βάλε χρόνια πριν. Υπάρχουν όλα στη μνήμη. Ούτε θα υπάρχει πια αυτή η ρημάδα η memory card που γέμιζε αμέσως. Αν ήσουν φανατικός gamer, λογικά θα είχες σίγουρα 5 με 6 από δαύτες.

Η επιστροφή στα γνωστά ψηφιακά λημέρια των ’90ς θα μας κάνει να συγκινηθούμε αλλά και να απορήσουμε με την ανικανότητα της ανθρώπινης μνήμης: τίποτα από τα παιχνίδια που παίξαμε δε θα είναι όπως νομίζαμε ότι ήταν. Ήρθε η ώρα να αντικρίσουμε το πρώτο Grand Theft Auto ως κουκίδες στον ωκεανό των pixels και να τρομάξουμε ακόμα και σήμερα με το τεράστιο Resident Evill™ Director’s Cut. Η πλήρης λίστα των παιχνιδιών που θα παίξεις στο PlayStation®Classic είναι:

 • Battle Arena Toshinden™
 • Cool Boarders 2
 • Destruction Derby
 • Final Fantasy VII
 • Grand Theft Auto
 • Intelligent Qube
 • Jumping Flash!
 • Metal Gear Solid
 • Mr Driller
 • Oddworld: Abe’s Oddysee®
 • Rayman
 • Resident Evil™ Director’s Cut
 • Revelations: Persona
 • Ridge Racer Type 4
 • Super Puzzle Fighter II Turbo®
 • Syphon Filter
 • Tekken 3
 • Tom Clancy’s Rainbow 6
 • Twisted Metal
 • Wild Arms

Το line-up των παιχνιδιών που έχουν προεγκατασταθεί έχει περισσότερο στηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκπροσωπήσει όλα τα είδη, παρά να κάνει μια ‘γραμματολογικού’ τύπου συλλογή των πιο εμβληματικών ή πιο εμπορικών παιχνιδιών. Η επιλογή αυτή έχει τη λογική της με δεδομένο ότι το Playstation Classic καλύπτει μεν μια νοσταλγική διάθεση, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζει να είναι μια κονσόλα φτιαγμένη για gaming. Δεν θα την αγοράσεις μόνο για να θυμηθείς, θα την αγοράσεις και για να παίξεις.

Αξίζει να τονιστεί ότι, εκτός από τους 20 τίτλους, η κονσόλα-μινιατούρα περιλαμβάνει μια εικονική κάρτα μνήμης, ένα καλώδιο HDMI για σύνδεση με την τηλεόραση και δύο ενσύρματα χειριστήρια σε κανονικό μέγεθος για ατελείωτες ώρες διασκέδασης με τους φίλους στους οποίους φωνάζατε πριν 20 χρόνια, όταν σας έπαιρναν τη σειρά. Βέβαια και γι’ αυτό υπάρχει λύση. Σε επιλεγμένους τίτλους που το υποστηρίζουν, οι χρήστες θα μπορούν να παίζουν με ή ενάντια στους φίλους τους αξιοποιώντας τα δύο χειριστήρια που περιλαμβάνει η κονσόλα.

Μην κάθεσαι να σκέφτεσαι με τις ώρες τι θα αγοράσεις φέτος στον gamer φίλου σου. Εδώ είσαι. Το PlayStation®Classic αποτελεί σίγουρα μια από τις καλύτερες επιλογές δώρου για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Όσο καλά Χριστούγεννα και να περάσει κανείς ως ενήλικος, ποτέ δε θα φτάσουν τη μαγεία εκείνων της παιδικής ηλικίας. Ίσως όμως με το άνοιγμα της συσκευασίας ενός PlayStation®Classic και με το φόρτωμα ενός από τα εμβληματικά παιχνίδια που έχουν προεγκατασταθεί, να νιώσουμε και εμείς λίγο από τον ενθουσιασμό του τότε. Άλλωστε, τι μπορεί να είναι πιο χριστουγεννιάτικο από το παιχνίδι;