AP Photos
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το metal έκλεισε σήμερα τα 50 του χρόνια, χωρίς να γεράσει ούτε μια μέρα

Σαν σήμερα κυκλοφόρησε το πρώτο album των Black Sabbath, σαν σήμερα γεννήθηκε και επίσημα το metal.  

Το 1970 μπήκε με θόρυβο, με κιθάρες ασήκωτες και φωνητικά που έμοιαζαν σαν να έβγαιναν ταυτόχρονα από τα στόματα δύο τριών ανθρώπων. Κι όμως, προέρχονταν όλα από τις φωνητικές χορδές μόνο ενός τύπου, ενός 22χρονου, που σύντομα θα λατρευόταν σαν θεός.

Το 1970 μπήκε με το πρώτο και ομώνυμο album των Black Sabbath, τον δίσκο που θα άλλαζε τον μουσικό χάρτη για πάντα ή μάλλον θα άλλαζε κάποιες μεριές του χάρτη: θα τις γέμιζε με σύννεφα, σκοτάδι και μυστήριους ήχους που θα στοίχειωναν ευχάριστα τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι και σήμερα.

Στις 13 Φεβρουαρίου, μια μέρα σαν σήμερα, θα γεννιόταν το metal.

Αυτοί οι τέσσερις τύποι απ’ το Birmingham, ο Ozzy Osbourne, ο Tony Iommi, ο Geezer Butler και ο Bill Ward, ουσιαστικά θα δημιουργούσαν κάτι πολύ περισσότερο από ένα ακόμη παρακλάδι της rock μουσικής, θα έδιναν στον κόσμο ένα αυτόνομο είδος μουσικής, το οποίο θα τραβούσε στη συνέχεια τον δικό του ξεχωριστό δρόμο.

Οι Sabbath δεν θα έμεναν ίδιοι. Θα περάσουν δεκάδες μουσικοί από τις τάξεις τους, με τον Iommi να παραμένει διαχρονικά η παντοτινή σύνδεση της μπάντας με το original line-up. Επίσης θα βγάλουν και πολύ καλύτερους δίσκους από τον πρώτο τους -πόσες μπάντες άραγε το πετυχαίνουν αυτό; Ωστόσο, αυτός ο βαρύς ήχος που θα έβγαινε μέσα από τραγούδια όπως το Wizard (ναι, αναφέρεται στον Gandalf), στο N.I.B. (πολλές εικασίες για το που αναφέρεται ο τίτλος, η θεματική του πάντως έχει να κάνει με τον Lucifer και την αγάπη του για κάποια γυναίκα), στο Behind the Wall of Sleep (αναφέρεται σε διήγημα του H.P. Lovecraft) και γενικότερα ο ήχος που έβγαινε και απ’ τα υπόλοιπα τραγούδια του album, θα επηρέαζαν όσο κανένας δίσκος τους μελλοντικούς metal μουσικούς. Γιατί μπορούν να γίνουν πολλές συζητήσεις για το ποιος δίσκος είναι καλύτερος κτλ, αλλά για τον πιο επιδραστικό δεν χρειάζεται, εδώ υπάρχουν μετρήσιμα μεγέθη.

Ozzy Osbourne of Black Sabbath Lollapalooza AP Photos

Τι έκανε τον ήχο τους ξεχωριστό, πέρα απ’ τη φωνή του Ozzy; Δύο ακόμη πράγματα: το ιδιαίτερο παίξιμο της Stratocaster από τα δάχτυλα του Iommy -είχε χάσει τις άκρες των μεσαίων του δαχτύλων σε ατύχημα και ανέπτυξε μία δική του τεχνική για να τα “καταφέρνει”- και η ιδιαίτερη μπασογραμμή του Butler. Τη στιγμή που οι άλλοι μπασίστες ακολουθούσαν τα drums και έδιναν απλά τον ρυθμό, εκείνος ακολουθούσε τα riffάκια του Iommi, “βαθαίνοντας” τον ήχο του.

Για περισσότερο metal συντονίσου στον Legend 88.6 κάθε Κυριακή στις 23.00, και στην εκπομπή ‘Rock Hard Radio Show’ με τον Σάκη Φράγκο.

Ο δίσκος έφτασε στο νούμερο 8 των αγγλικών charts και στο νούμερο 23 του Billboard 200, με τους κριτικούς όμως να μην μπορούν να κατανοήσουν το μεγαλείο του το μακρινό 1970 και να το “ψιλοθάβουν”. Ό, τι ακριβώς συμβαίνει με οτιδήποτε είναι πολύ μπροστά από την εποχή του.

50 χρόνια, λοιπόν, από τη μέρα που κυκλοφόρησε το πρώτο metal τραγούδι, στον πρώτο metal δίσκο, απ’ το πρώτο metal συγκρότημα. Και έχουν και τα τρία το ίδιο όνομα: Black Sabbath.