ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το μυαλό σου στην ουσία

Στο πόκερ δεν έχει κάνε αυτό ή κάνε εκείνο. Η ουσία είναι να παρατηρείς τα betting patterns των αντιπάλων και να πράττεις αναλόγως!

Μαθαίνοντας Texas Hold’em δυσκολεύτηκα πολύ να κατανοήσω γιατί κάποια πράγματα είναι «σωστό» να τα κάνεις και κάποια άλλα όχι. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να λέω στον φίλο που με μάθαινε υπομονετικά εκείνη την εποχή, «μα, πως μπορείς να σχεδιάζεις την δράση σου στην παρτίδα, με υποθέσεις για το τι θα κάνει ο αντίπαλος. Μου λες ότι αν ο αντίπαλος έχει αυτό, θα κάνει εκείνο. Ε, πως μπορείς να ξέρεις τι θα κάνει ο αντίπαλος και να βασίζεσαι πάνω σε τέτοιες υποθέσεις; Κι αν αυτός είναι τρελός και αρχίσει να κάνει τα ανάποδα;»

– «Κοίτα αυτόν  στο πεζοδρόμιο που περπατάει.  Πόσες πιθανότητες έχει να  αρχίσει να φωνάζει τώρα, όπως τον βλέπεις; Δεν είναι πιο πιθανό να συνεχίσει να περπατάει; Οι άνθρωποι είναι αρκετά προβλέψιμα όντα και ακολουθούν συχνά συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς (patterns), δημιουργούν ακολουθίες στις συμπεριφορές τους, από τις οποίες δεν παρεκτρέπουν. Προγραμματιζόμαστε να κάνουμε κάποια πράγματα, τα οποία καταλήγουμε να μην τα σκεφτόμαστε καν. Συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με το πως έχουμε προγραμματίσει τους εαυτούς μας, ώστε να γλυτώνουμε χρόνο και σκέψη που θα ξοδεύαμε αν αναλύαμε κάθε κίνησή μας ξεχωριστά...»

«...Αυτό ισχύει και  στο πόκερ, αφού οι παίκτες είναι  προγραμματισμένοι να ακολουθούν συγκεκριμένες  συμπεριφορές. Τα λέμε «betting patterns» (πρότυπα συμπεριφοράς στο ποντάρισμα). Αν σου πω εσένα τώρα «όποτε έχεις αυτό, κάνε εκείνο», αν το «εκείνο» είναι διαφορετικό από αυτό που κάνεις πάντα, θα δυσκολευτείς πολύ να πείσεις τον εαυτό σου να ακολουθήσει τη νέα οδηγία

Με τον καιρό  κατάλαβα την δύναμη αυτών των  προτύπων συμπεριφοράς, όχι μόνο στο πόκερ αλλά σε πάρα πολλά άλλα πράγματα γύρω μας. Αυτά τα πρότυπα στην συμπεριφορά μας, καθορίζουν τόσο πολύ τη ζωή μας, που ολόκληρες επιχειρήσεις στήνονται πάνω σε συγκεκριμένες συνήθειες των ανθρώπων. Ακριβώς έτσι, σαν επιχείρηση λειτουργεί και ο επαγγελματίας παίκτης πόκερ, ο οποίος παίρνει αποφάσεις βασιζόμενος στα συμπεράσματα που βγάζει παρατηρώντας την «συμπεριφορά» των αντιπάλων του.

«Για να ποντάρει τόσα σε αυτό το σημείο, που το pot έχει τόσα και αυτός έχει ακόμα τόσα στο stack του, σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό πλέον να μπλοφάρει, γιατί τον έχω δει πολλές φορές να παίζει με αυτόν τον τρόπο, ενώ αν είχε κάτι δυνατό, θα είχε ποντάρει περισσότερα στο turn αφού το river είναι μάλλον αδύνατο να τον έχει βοηθήσει.». Κάπως έτσι μπορεί να είναι η σκέψη ενός παίκτη που βασίζεται στα «πρότυπα συμπεριφοράς» των αντιπάλων του για να πάρει την τελική του απόφαση κάθε φορά.

Όταν δεν επαναπαύεσαι στο «ξέρω πόκερ», όταν προσπαθείς και ψάχνεις να βρεις περισσότερες πληροφορίες για να βάλεις στην διαδικασία λήψης αποφάσεων στο τραπέζι  του πόκερ, μόνο τότε βελτιώνεσαι  πραγματικά. Είναι πολύ εύκολο για  τον εγκέφαλό μας να μας παρασύρει  και να στρέψει την προσοχή  μας σε χίλια δυο άλλα πράγματα, που δεν έχουν καμία σημασία και καμία ουσία. Θα το κάνει γιατί είναι ο δρόμος που έχει μάθει ο εγκέφαλος να ακολουθεί σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Ίσως είναι πιο  ξεκούραστος αυτός ο δρόμος ή  πιο ελκυστικός για να τον ακολουθήσουμε  αφού χρειάζεται σίγουρα κόπος για να ψάξεις το άγνωστο. Χρειάζεται προσπάθεια για να αναζητήσεις αυτό που δεν ξέρεις και να το μάθεις από το μηδέν, ενώ είναι τόσο εύκολο να προσπαθείς να λογικοποιήσεις τυχαία γεγονότα. «Κερδίζω πάντα με 8-9 ίδιο χρώμα! Παίζω και all in με αυτό το φύλλο αν έχω πολλές μάρκες και το νιώθω!» ή «Όταν παίζω πόκερ στο ίντερνετ και ανοίγει flop μόνο με κούπες, ξέρω ότι πάντα κάποιος θα έχει set. Έτσι κάνει το μηχάνημα.».

Αυτές οι απλουστεύσεις  γίνονται γιατί ο εγκέφαλος προσπαθεί  να εκλογικεύσει τυχαία γεγονότα γιατί αλλιώς δεν τα καταλαβαίνει και δεν μπορεί να τα εξηγήσει και να τα κατηγοριοποιήσει, όπως έχει μάθει να κάνει.

Το βιβλίο του  Μπάρυ Γκρήνσταϊν, “Ace on the River” μιλάει σε κάποιο κεφάλαιο για το απρόβλεπτο των γεγονότων και τη θεωρία του χάους. Η θεωρία του χάους περιγράφει την απρόβλεπτη επιρροή που μπορεί να έχει ένα γεγονός πάνω σε κάποιο άλλο, όπου φαινομενικά τα δύο γεγονότα είναι εντελώς άσχετα μεταξύ τους. Το πιο γνωστό παράδειγμα της συγκεκριμένης θεωρίας είναι γνωστό ως “το πέταγμα της πεταλούδας”, όπου θεωρητικά, το πέταγμα μιας πεταλούδας στην Βραζιλία, μπορεί να προκαλέσει καταιγίδα στην Ιαπωνία.

Σκεφτείτε την περίπτωση  ενός παίκτη που κερδίζει ένα τουρνουά. Αν όταν έφτανε στην αίθουσα αργούσε  ένα λεπτό ή έφτανε ένα λεπτό  νωρίτερα, θα του δινόταν διαφορετική  θέση και πιθανότατα δεν θα κέρδιζε  το τουρνουά. Ακόμα κι αν ένας άλλος  παίκτης από άλλο τραπέζι έφτανε ένα λεπτό νωρίτερα ή αργότερα, θα είχαμε μάλλον διαφορετικό νικητή.

Χρησιμοποιώντας την  θεωρία του χάους, μπορούμε να παρατηρήσουμε  ολοένα και μικρότερες λεπτομέρειες, για να δούμε πως τελικά κατέληξαν  τα γεγονότα. Μπορεί να βρούμε ότι ο  νικητής θα έφτανε ένα λεπτό νωρίτερα, αλλά καθυστέρησε με το αυτοκίνητό του στην διάβαση πεζών, γιατί  κάποιος έτυχε να περνάει εκείνη την ώρα. Κοιτώντας με ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια, μπορεί να μάθουμε ότι  ο πεζός θα περνούσε ένα λεπτό  νωρίτερα και δεν θα καθυστερούσε τον παίκτη, αν δεν έμενε σπίτι  του για ένα λεπτό περισσότερο  για να δει μια διαφήμιση στην τηλεόραση που του φάνηκε ενδιαφέρουσα.

Μπορούμε να εξετάσουμε ακόμα και το πως έτυχε να παιχτεί  η συγκεκριμένη διαφήμιση εκείνη την ώρα στο συγκεκριμένο κανάλι ή το πως μπήκε στην αγορά το συγκεκριμένο προϊόν και να αναλύαμε την κατάσταση επ άπειρον.

Κάθε αλλαγή στον χρονισμό των γεγονότων μπορεί να αλλάξει το μέλλον σου. Τι μπορείς  όμως να κάνεις για να αλλάξεις αυτά τα τυχαία γεγονότα που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τι ζωή σου;

Θα μπορούσες να αφαιρέσεις λίγους αστάθμιτους παράγοντες, φορώντας πάντα τα ίδια ρούχα, φεύγοντας  από το σπίτι πάντα την ίδια ώρα, παρκάροντας πάντα στην ίδια θέση,…

Φυσικά και δεν  μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα. Αυτό που πρέπει να σε απασχολεί  είναι τα πράγματα που μπορείς  να επηρεάσεις για να βελτιώσεις τις πιθανότητές σου να επιτύχεις σε ότι κι αν κάνεις. Και στο πόκερ αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς για τα στοιχεία που έχεις διαθέσιμα μπροστά σου.

Και άσε το τυχερό σου σώβρακο στο σπίτι. Αν το ξαναβάλεις και σήμερα θα συγκαείς.

Γιώργος Θεοφανόπουλος (αρχισυντάκτης του PokerCity.gr)

E-mail επικοινωνίας: [email protected]