ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Υπάρχουν στιγμές που η ανδρική φιλία δοκιμάζεται

Για όλους εκείνους που σταμάτησαν να μιλάνε με τους φίλους τους αλλά ακόμα περισσότερο για εκείνους που βρέθηκαν μπροστά στο χάσμα και το ξεπέρασαν με ένα ποτό στο χέρι.

Έχεις βιώσει πολλές συγκρούσεις σε αυτή τη ζωή. Με τους γονείς σου και τα αδέρφια σου, με τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους σου, με τις γυναίκες της ζωής σου. Αλλά η σύγκρουση με τον φίλο ή τους φίλους σου είναι κάτι πολύ διαφορετικό.

Ένας τσακωμός με τους φίλους σου, μία διαφωνία, ακόμα κι ένας φαινομενικά απλός καυγάς μπορεί να σε επηρεάσει πολύ περισσότερο από οτιδήποτε. Και ναι, για την γυναίκα που σε χώρισε θα κλάψεις, θα πονέσεις, θα τραγουδήσεις και θα φωνάξεις. Αν όμως φτάσεις κοντά στο να χάσεις έναν φίλο (χωρίς εκείνος να φύγει από τη ζωή) θα το νιώσεις στο συκώτι, το έντερο και τα σπλάχνα σου.

Είμαι ο πρώτος που θα επιχειρηματολογήσει υπέρ των φίλων του. Έχω την τύχη να έχω πολύ καλούς φίλους και να ξέρω πόσο σημαντική είναι η ύπαρξή τους για την ψυχική μου ισορροπία. Αλλά δεν θα τολμούσα ποτέ να πω ότι δεν υπάρχουν και εντάσεις στις ανδρικές φιλίες. Εντάσεις όχι για έναν χαζοκαυγά, όχι για το ποιος θα παίξει πρώτος τάβλι, όχι για το ποιος θα πάει να ανοίξει στον ντελιβερά.

Υπάρχουν εντάσεις, καταστάσεις και συνθήκες που δοκιμάζουν πραγματικά μία ανδρική φιλία. Καταστάσεις που μία πραγματική φιλία οφείλει να τις ξεπερνά. Εύκολα, δύσκολα, δεν έχει τόση σημασία.

Η ζήλεια. Σε οιαδήποτε μορφή

 

Κακό πράγμα ο φθόνος όσο και φυσιολογικό. Είναι πολύ νορμάλ να ζηλεύεις τον φίλο σου. Είτε για την εμφάνισή του είτε για τη μόρφωσή του είτε για τα χρήματα που βγάζει από τη δουλειά του είτε για την υγιή σχέση που έχει με την κοπέλα του. Και θα τα ζηλέψεις αυτά όπως θα τα ζήλευες από τον οποιονδήποτε. Το σημαντικό είναι να μπορείς ταυτόχρονα να είσαι υπερήφανος για αυτά που έχει κατακτήσει ο φίλος σου και αντί να τα ζηλεύεις να τα επικροτείς. Η καθαρή ζήλεια ειδικά σε θέματα γυναικών και χρημάτων μπορεί να οδηγήσει τον νου σε πολύ περίεργα μονοπάτια που δεν θες να πας.

Ο θάνατος ενός κοντινού σας

Ένας θάνατος συνήθως φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Αλλά κάποιους τους διώχνει πολύ μακριά. Πολλοί άνδρες αντιμετωπίζουν δύσκολα το πένθος. Είτε πρόκειται για το χαμό ενός συγγενικού προσώπου είτε πρόκειται για το θάνατο ενός φίλου. Υπάρχουν άνθρωποι που κλείνονται στον εαυτό τους, που δνε θέλουν να μιλήσουν σε κανέναν. Άνθρωποι που θέλουν να απομακρυνθούν από οτιδήποτε τους θυμίζει το πένθος. Και φεύγουν μακριά. Το χρέος σου απέναντι στον φίλο σου που πενθεί, το χρέος σου απέναντι στον φίλο που θα στεκόταν δίπλα σου αν είχε συμβεί σε εσένα, είναι να σταθείς στο πλάι του. Όχι όπως θεωρείς εσύ αλλά όπως ταιριάζει σε εκείνον. Να τον ταρακουνήσεις για να το ξεπεράσει. Αλλά να τον ταρακουνήσεις όσο μπορεί να δεχτεί. Για να μην τον χάσεις.

Ένας σοβαρός τραυματισμός

 

Και πολλά άλλα ρεαλιστικά εμπόδια που μπαίνουν σε μία ανθρώπινη σχέση. Όταν ένας φίλος σου χάσει το φως του, όταν ένας φίλος σου μείνει ανάπηρος, όταν ένας φίλος σου χάσει τη μορφή του προσώπου του, η σχέση σας αλλάζει. Όχι επειδή πρέπει να κάνεις κάποια πράγματα για εκείνον αλλά γιατί τον βλέπεις διαφορετικά, λυπάσαι για εκείνον και παραξενεύεσαι για την νέα ζωή που ξημερώνει. Οι πιο πολλοί αφήνουν τους φίλους τους στη μοίρα τους. Γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πρακτικές και ψυχικές απαιτήσεις. Ο σωστός φίλος προσαρμόζεται στις συνθήκες. Αδιαφορεί για τα περίεργα μάτια του κόσμου τριγύρω, αδιαφορεί για την λύπηση της κοινωνίας, αδιαφορεί για εκείνους που φεύγουν μακριά. Ο σωστός φίλος είναι δίπλα σε εκείνον που τον έχει ανάγκη. Για όσο χρόνο χρειαστεί.

Μία σχέση που σας κρατά μακριά

Δεν τον συμπαθεί. Και την αγαπάς. Και την θέλεις. Και δεν πρόκεται να την χωρίσεις επειδή εκείνη δεν τα πάει καλά με τους φίλους σου ή με έναν συγκεκριμένο κολλητό σου γιατί στην τελική εσύ είσαι ερωτευμένος και εκείνος βλάκας. Αλλά. Το χρωστάς στον φίλο σου να μην τον χάσεις. Να διαχωρίσεις τις στιγμές που θα είστε μαζί. Να του αφιερώνεις χρόνο. Να μην βάζεις στο στόμα σου λόγια δικά της για εκείνον. Να της ξεκαθαρίσεις ότι αυτός είναι ο φίλος σου και ό,τι και να γίνει δεν αλλάζει. Το ξέρεις πιο καλά από εμένα ότι όταν χωρίσεις, ο φίλος σου είναι εκείνος στον οποίο θα στραφείς να του ζητήσεις συγνώμη για τον χαμένο χρόνο. Φρόντισε να είναι ακόμα εκεί.

Μία μετακόμιση σε άλλη χώρα ή περιοχή

Προσωπικά έχω μετακομίσει μακριά από τους φίλους μου. Αν τα 15 χιλιόμετρα μπορούν να θεωρηθούν πολλά. Εμένα πάντως μου φαίνονται βουνό. Γιατί σε σχέση με κάποια εποχή που βρισκόμασταν καθημερινά έστω και για 2 λεπτά, το να πάρω το αυτοκίνητό μου κάθε βράδυ να πάω να τους βρω είναι σχεδόν αδύνατο. Αλλά είναι εκεί οι φίλοι μου όπως είμαι κι εγώ εδώ για εκείνους. Όσο κι αν γκρινιάζουν που δεν κατεβαίνω, όσο κι αν με χαλάει που δεν τους βλέπω. Μία φιλία δεν πρέπει να σπάει στην απόσταση. Ρωτήστε κι εμένα που έχω κολλητό στο εξωτερικό εδώ και 6 χρόνια και μιλάμε καθημερινά από 15 λεπτά μέχρι 2 ώρες.

Ο χοντρός τσακωμός

 

Θα τσακωθείς με τον κολλητό σου. Χοντρά. Θα φωνάξετε ο ένας στον άλλον, θα στραβώσετε και μπορεί κάποια φορά να κάνετε χειρότερα κι από γυναίκες που τσακώνονται για έναν άντρα. Όπως δεν υπάρχουν όρια στη φιλία σας έτσι δεν υπάρχουν και στον τσακωμό σας. Στον φίλο όμως θα κρατήσεις μανιάτικο. Θα πληγωθείς που τσακωθήκατε. Κι αν η αιτία είναι τόσο σοβαρή ώστε να μην το ξεχάσετε μετά από 2 ώρες και δυο καφέδες, υπάρχει περίπτωση να απομακρυνθείτε. Έχω δει φίλους να τσακώνονται, να μην μιλιούνται για χρόνια και να συνειδητοποιούν στην πρώτη πολύ δύσκολη στιγμή πόση ανάγκη είχαν αυτόν τον πεισματάρη, ξεροκέφαλο, εγωκεντρικό και πολύ μαλάκα φίλο τους.

Ο γάμος

Οι περισσότεροι εσώ στο ONEMAN είμαστε είτε ανύπαντροι είτε φρεσκοπαντρεμένοι. Και σίγουρα μία φιλική σχέση δεν μπορεί να φθαρεί μέσα στα πρώτα 5 χρόνια ενός γάμου. Στα χρόνια δηλαδή που θα γίνουν οι κουμπαριές, θα γίνουν τα μπάτσελορ, θα γίνουν οι γάμοι και τα βαφτήσια. Οι φιλικές σχέσεις φθείρονται μετά. Και το βλέπεις στον πατέρα σου και τους δικούς του φίλους. Βλέπεις ότι έχει χαθεί με τους κολλητούς του. Αλλά βλέπεις κι αυτή την αγαλίαση όταν θα βρεθεί κάποια φορά να πιει καφέ μαζί τους για να θυμηθούν τα παλιά.

Η ανδρική φιλία δοκιμάζεται. Όχι συχνά αλλά δοκιμάζεται. Και είναι στο χέρι σου να επιλέξεις αν είσαι από εκείνους που θα διαλέξουν τον εύκολο δρόμο της φυγής ή αν θα ακούσεις τον κανόνα της ανδρικής φιλίας που υπαγορεύει ότι μια ανδρική φιλία είναι αιώνια και όχι περιστασιακή.