Shaun Botterill/Getty Images/Ideal Image
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γιατί δεν έχει τιμωρηθεί η Μάντσεστερ Σίτι (ακόμα)

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για τις επικείμενες τιμωρίες των Νότιγχαμ Φόρεστ και Έβερτον, οι σκέψεις όλων πηγαίνουν στην τιμωρία που δεν έχει έρθει ακόμη για την Μάντσεστερ Σίτι.

Η Έβερτον στην αρχή της σεζόν τιμωρήθηκε με αφαίρεση 10 βαθμών για παραβίαση των κανόνων του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι (FFP), ενώ από το απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε αυτήν και στη Νότιγχαμ Φόρεστ για νέες παραβάσεις. Και κάπως έτσι, οι σκέψεις όλων πηγαίνουν αναπόφευκτα στη Μάντσεστερ Σίτι, καθώς έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που οι Πρωταθλητές Αγγλίας βρέθηκαν αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες για τις οικονομικές τους ατασθαλίες.

Το απίθανο κατηγορητήριο της Μάντσεστερ Σίτι

Pep Guardiola © AP Photo/Dave Thompson

Η Premier League στις 8 Φεβρουαρίου του 2023 απήγγειλε στη Μάντσεστερ Σίτι ένα κατηγορητήριο χωρίς προηγούμενο: 115 παραβάσεις των οικονομικών κανόνων της σε εννέα διαφορετικές αγωνιστικές περιόδους. Κάτι τέτοιο δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν. Εκτός από την κατηγορία της μη δημοσιοποίησης ακριβών οικονομικών στοιχείων και στοιχείων για τις αμοιβές των μάνατζερ, η Μάντσεστερ Σίτι φέρεται επίσης να παραβίασε τους κανόνες κερδοφορίας και βιωσιμότητας (PSR) της Premier League κατά τη διάρκεια τριών σεζόν από το 2015 ως το 2018.

Γιατί έχει διαρκέσει τόσο πολύ η υπόθεση των «Πολιτών»;

Erling Haaland και Julian Alvarez © AP Photo/Dave Thompson

Η Μάντσεστερ Σίτι αρνήθηκε τις κατηγορίες και στα τέλη του 2023 επίσημα δήλωσε ότι ανυπομονεί «να βάλει τέλος, μια για πάντα» στην παρατεταμένη έρευνα που είχε ξεκινήσει το 2018. Έτσι, συμφώνησε σε ημερομηνία δίκης, η οποία φαίνεται ότι θα αρχίσει το φθινόπωρο του 2024. Γιατί όμως την ώρα που οι άλλοι σύλλογοι τιμωρούνται και τους απαγγέλλονται κατηγορίες, οι Πρωταθλητές δεν έχουν δει ακόμη ούτε καν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας;

Εν ολίγοις γιατί πρόκειται για μια υπόθεση που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Οι παραβάσεις των οικονομικών κανόνων για τις οποίες κατηγορείται η Σίτι ξεκίνησαν το 2009 και επεκτάθηκαν μέχρι το 2018, καλύπτοντας ουσιαστικά την πρώτη δεκαετία της βασιλείας του Σεΐχη Mansour ως ιδιοκτήτη του συλλόγου. Κατά την υπό διερεύνηση περίοδο κατακτήθηκαν τρεις Premier League, καθώς και ένα FA Cup και τρία League Cup.

Η Σίτι έχει ήδη αντιμετωπίσει νομικές ενέργειες από την UEFA μετά το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Der Spiegel τον Νοέμβριο του 2018, που ανέδειξε για πρώτη φορά τις παραβάσεις της. Αυτό είχε αρχικά ως αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο του 2020 να της επιβληθεί διετής αποκλεισμός από τις διοργανώσεις της UEFA, προτού η απόφαση ανατραπεί από το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) πέντε μήνες αργότερα.

Η Σίτι δεν έκλεισε ποτέ τα μάτια στην υπεράσπισή της, επιμένοντας ότι ακολούθησε τους κανονισμούς. Η Premier League, ωστόσο, δεν πείστηκε και, μετά την επίσημη απόδοση των κατηγοριών στις αρχές Φεβρουαρίου του 2023, είναι πλέον καθήκον μιας ανεξάρτητης επιτροπής να αποφανθεί. Αυτή η πραγματικότητα κρέμεται πάνω από τη Σίτι σαν δαμόκλειος σπάθη για 11 μήνες και, κατά πάσα πιθανότητα, μπορεί να περάσει άλλος ένας χρόνος μέχρι η υπόθεση να φτάσει στην τελική της έκβαση. Αυτό συμβαίνει καθώς μπορεί μεν οι δύο πλευρές να έχουν συμφωνήσει για ακρόαση το φετινό φθινόπωρο, όμως συνεχίζεται μια εμπιστευτική διαδικασία που περιλαμβάνει τη συλλογή καταθέσεων μαρτύρων και ενδέχεται να καθυστερήσει κι άλλο.

Τι περιλαμβάνει το κατηγορητήριο

Οι κατηγορίες της Σίτι περιλαμβάνουν τη μη δημοσιοποίηση ακριβών οικονομικών πληροφοριών, «ιδίως όσον αφορά τα έσοδά της (συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από χορηγίες), τις συγγενικές εταιρείες της και τα λειτουργικά της έξοδα», και τη μη πλήρη παροχή λεπτομερειών σχετικά με τις αμοιβές των προπονητών για την τετραετία που ο Roberto Mancini ήταν στο τιμόνι της.

Η Σίτι κατηγορείται επίσης για παραβίαση των κανόνων του Financial Fair Play (FFP) της UEFA, καθώς και του PSR της Premier League. Ένα τελευταίο επίπεδο δικαστικής διαμάχης προέρχεται από τους ισχυρισμούς της Premier League ότι η ομάδα δεν συνεργάστηκε πλήρως με τις έρευνες «με τη μέγιστη δυνατή καλοπιστία».

Το (αντι)παράδειγμα της Έβερτον

© AP Photo/Rui Vieira

Σε αντίθεση με την παραβίαση του PSR από την Έβερτον το 2021-22, όταν ο σύλλογος του Μερσεϊσάιντ παραπέμφθηκε σε ανεξάρτητη επιτροπή και στη συνέχεια της αφαιρέθηκαν 10 βαθμοί μέσα σε οκτώ μήνες, οι 115 κατηγορίες δεν θα μπορούσαν να απαντηθούν το ίδιο γρήγορα. Η επίσημη ακρόαση της Έβερτον, που πραγματοποιήθηκε ένα μήνα πριν ενημερωθεί για την αφαίρεση βαθμών, διήρκεσε μόλις πέντε ημέρες και, σε άμεση σύγκριση, ήταν μια απλή υπόθεση. Το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων και των καταθέσεων μαρτύρων που θα παρουσιαστούν στην υπόθεση της Μάντσεστερ Σίτι δείχνει ότι η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει μήνες.

Η Έβερτον και η Νότιγχαμ Φόρεστ, οι οποίες κατηγορήθηκαν και οι δύο για παραβίαση του PSR τη Δευτέρα, γνωρίζουν ότι η υπόθεσή τους και οποιαδήποτε έφεση θα πρέπει να εκδικαστεί εντός 12 εβδομάδων, επιτρέποντας την όποια τιμωρία να έρθει πριν από τις 8 Απριλίου. Αυτή η τροποποίηση των κανόνων εξασφάλιζε ότι οι οικονομικές παραβάσεις θα τιμωρηθούν εντός 12 μηνών. Η φερόμενη παράβαση της Σίτι, ωστόσο, δεν εμπίπτει στους εν λόγω κανονισμούς, ενώ κατά πολλούς νομικούς και σίγουρα σύμφωνα με τον Λόρδο Pannick που έχει αναλάβει την υπεράσπισή της, μπορεί να εξηγηθεί και να αντικρουστεί. Στο μεταξύ Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι και Τότεναμ παρακολουθούν στενά την υπόθεση, αφού μπορούν να προκύψουν οφέλη και για εκείνες από μια ενδεχόμενη τιμωρία των «Πολιτών». Όμως, όπως και η Μάντσεστερ Σίτι, έτσι και εκείνοι πρέπει να είναι οπλισμένοι με υπομονή.

Με πληροφορίες από το Athletic.